Ce spun judecătorii ieşeni despre pedepsirea şoferilor băuţi sau drogaţi? Obligatoriu închisoare cu executare în caz de omor

joi, 07 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Ce spun judecătorii ieşeni despre pedepsirea şoferilor băuţi sau drogaţi? Obligatoriu închisoare cu executare în caz de omor

Magistrații ieșeni se pregătesc de punerea în aplicare a legii „Anastasia”. Dacă până acum, condamnările cu executarea în regim de detenție în cazul accidentelor cu victime erau excepții, ele urmează să devină regula. 

„Legea «Anastasia» reprezintă o expresie foarte bună și un exemplu clar a politicii penale a statului. Ea reprezintă o adaptare a legislației penale la nevoile de zi cu zi și la evoluția societății. În același timp, și practica judecătorilor și procurorilor începuse să se schimbe și trebuie menționat că semnalul a fost dat de la Iași”, a declarat președintele Curții de Apel, Diana Cheptene-Micu.

Inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, legea „Anastasia”, denumită oficial Legea 213/2023, introduce o modificare în Codul Penal. La condițiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere a fost introdus un nou paragraf care precizează că „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”. Concret, judecătorii nu vor mai putea pronunța condamnări cu suspendare în cazul uciderii din culpă, dacă șoferul nu avea permis sau se afla sub influența alcoolului ori a altor substanțe. „Legea este un corp viu, aflat în continuă evoluție. În ultimii 20 de ani, schimbările în ce privește circulația au fost majore. Acum 20 de ani nu erau atâtea mașini, nu exista consum de droguri la volan. E o evoluție în timp a nivelului de periculozitate și este firesc ca și tratamentul legal să fie altul”, a apreciat Cheptene-Micu.

Anul trecut, la nivelul celor patru judecătorii din județ au fost pronunțate 19 condamnări pentru ucidere din culpă, în 16 cazuri fiind implicați șoferi sau căruțași. În toate cele 16 cazuri, au fost pronunțate condamnări cu suspendarea executării. Odată cu intrarea în vigoare, pe 10 iulie, a legii „Anastasia”, nu vor mai fi posibile sentințe precum cea care a vizat un căruțaș beat, care s-a răsturnat cu utilajul. Accidentul a avut ca urmare moartea propriului copil, dar căruțașul a scăpat cu o condamnare la doar 2 ani de închisoare, cu suspendare.

Președintele Curții de Apel a subliniat însă faptul că noua lege se va aplica doar pentru accidentele petrecute după data de 10 iulie. În cazurile aflate deja pe rolul instanțelor sau în ancheta procurorilor, se va aplica varianta veche a Codului Penal, putându-se dispune și pedepse cu suspendare. „Până acum, uciderea din culpă avea altă abordare, ca infracțiune culpabilă, fără intenție. Și doctrina, și practica instanțelor permiteau judecătorului o plajă amplă de apreciere. Acum 10 ani, nici nu se punea problema unei condamnări cu executare în cazul unui infractor aflat la prima faptă. Dar deja există o schimbare a opticii în privința consumului de alcool sau droguri și la infractorul primar. Să nu uităm că și sub cupola legii de acum, au existat situații în care s-au aplicat pedepse cu executare, chiar de o severitate maximă, iar tonul a fost dat la Iași”, a precizat Cheptene-Micu.

Aceasta a făcut referire la un accident petrecut în februarie 2017. Aflat la volanul unui Audi, în Podu Roș, după ce trecuse pe roșu prin mai multe intersecții, Claudiu Pașnicu a intrat în viteză într-o Dacie venită din dreapta, de pe aleea Rozelor. Ambii ocupanți ai Daciei au murit pe loc. Procurorii au trimis dosarul în instanță cu propunerea de judecare a faptei nu ca ucidere din culpă, ci ca omor calificat. Judecătorii au acordat o pedeapsă de 19 ani și 8 luni de detenție. Astfel de încadrări juridice sunt însă rare. De la accidentul provocat de Claudiu Pașnicu, procurorii ieșeni au mai propus încadrarea faptei comise de șofer ca omor în cazul Adinei Ghervase care a ucis în vara anului trecut patru muncitori ai Citadin în Păcurari sau a lui Rareș Berihoi, care, conducând cu 150 km/h pe Independenței, a spulberat un pieton care traversa pe zebră.

Odată cu intrarea în vigoare a legii „Anastasia”, nu va mai fi nevoie ca procurorii să insiste în rechizitoriu pe gravitatea faptei, pentru a justifica încadrarea ca omor a unui accident provocat de un șofer băut, astfel încât să fie siguri că vor obține o condamnare cu executarea în regim de detenție. Totuși, dacă omorul este pedepsit cu minim 10 ani de închisoare, uciderea din culpă are în continuare același tratament în Codul Penal. Un șofer băut care ucide va risca o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 și 7 ani. Limitele pedepsei nu au fost modificate.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii