Complex-dormitor uriaș la Bogonos. Doi iordanieni vor construi pe 3,6 hectare

luni, 04 aprilie 2022, 23:16
4 MIN
 Complex-dormitor uriaș la Bogonos. Doi iordanieni vor construi pe 3,6 hectare

Amplasamentul acestuia este lângă viitorul Parc Industrial Leţcani al CJ, vizavi de Sandra Automobile, spre Bogonos. Complexul cuprinde 18 construcţii, din care cinci vor fi destinate spaţiilor de cazare: zeci de garsoniere pentru muncitori. Restul spaţiilor vor avea funcţiuni mixte: servicii, birouri, rezidenţial, depozitare, turism, sport, agrement şi comerţ.  „Investiţia va fi între 5 şi 7 milioane euro, vom începe lucrările de îndată ce vom avea toate avizele”, ne-a declarat Wael Haddad, unul dintre asociaţi. În zonă sunt în plan mai multe parcuri industriale sau logistice

Unii investitori imobiliari vor să acopere o nevoie a pieţei construcţiilor din Iaşi: cazarea muncitorilor din alte zone ale ţării sau din străinătate. În prezent, există un deficit al capacităţii de cazare în oraş din acest punct de vedere, în condiţiile în care a devenit o obişnuinţă a unor constructori să apeleze la muncitori din afara Iaşului. O firmă condusă de oameni de afaceri iordanieni, stabiliţi de mai mult timp la Iaşi, a iniţiat construirea unui complex mixt, gard în gard cu parcul industrial Leţcani. Ansamblul va avea o componentă de locuire (garsionere pentru muncitori), alături de funcţiuni precum: birouri, servicii, comerţ şi agrement. Yesterday Company SRL are în proprietate un teren de 3,6 hectare unde va construi imobilele de locuit şi va amenaja spaţii care vor găzdui în special showroom-uri sau birouri. Toate clădirile vor avea un regim mic de înălţime (parter şi un etaj).

Investiţia va ajunge la aproape 7 milioane euro

Firma a început demersurile pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) încă de anul trecut. Proiectul a ajuns la Consiliul Judeţean (CJ) în toamnă, dar Comisia de urbanism a avut mai multe obiecţiuni. Între timp, investitorul a refăcut planul urbanistic şi a „tăiat” inclusiv din regimul de înălţime: iniţial, clădirile erau propuse cu parter şi 2 etaje. Zona de construire este lângă parcul industrial Leţcani, iar accesul va fi făcut prin DJ 248B (drumul spre Bogonos). „Vrem să construim hale pentru showroom şi garsoniere pentru muncitori din afara Iaşului. Vor fi cel puţin 70 de garsoniere, fiecare cu o suprafaţă de 36 mp. Investiţia va fi între 5 şi 7 milioane euro, vom începe lucrările de îndată ce vom avea toate avizele”, ne-a declarat ieri Wael Haddad, unul dintre asociaţii firmei Yesterday, el fiind stabilit la Iaşi de mai mulţi ani. Haddad a adăugat că la Iaşi nu există suficiente locuri pentru cazarea muncitorilor din alte zone ale ţării, iar pensiunile sau alte unităţi de acest gen nu au un astfel de model de business.

La ultima dezbatere a proiectului în Comisia de urbanism a CJ, consilierii au dat un aviz favorabil cu unele condiţionări, dar investitorul spune că se va conforma la condiţiile care îi vor fi comunicate de administraţia judeţeană. El a precizat că intenţia firmei este de a porni cât mai curând proiectul şi a subliniat că are o autorizaţie de construire pentru zona în cauză, dar planul urbanistic propus acum reglementează urbanistic toate terenurile care sunt în proprietatea companiei. În total, este vorba despre peste 3,6 hectare. Iniţiatorii complexului de la Leţcani au sau au avut şi alte proiecte imobiliare la Iaşi. Două exemple în acest sens vizează un complex rezidenţial în Copou, construit acum 10 ani, şi amenajarea mai multor hale industriale pe şoseaua Iaşi – Tomeşti, la ieşirea din oraş, proiect care urmează să fie implementat în viitor.

Ce prevede planul urbanistic zonal

Conform planşei urbanistice, parte din PUZ, ansamblul va cuprinde 18 construcţii cu funcţiuni mixte: servicii, birouri, rezidenţial, depozitare, turism, sport, agrement şi comerţ. În cinci dintre aceste construcţii ar urma să fie amenajate cel puţin 70 de garsoniere care pot găzdui, în funcţie de necesităţi, câteva sute de muncitori. În celelalte imobile vor fi în special showroom-uri în concordanţă cu funcţiunea fiecărui imobil, aşa cum va fi aceasta aprobată. Ansamblul va beneficia de 155 de locuri de parcare. „Distribuţia circulaţiei auto în cartierul nou propus se realizează prin intermediul unor străzi cu dublu sens, cu un profil de 9 metri, alcătuit din 2 benzi de 3,5 metri fiecare şi două trotuare de 1 metri. Circulaţiile auto vor avea plantaţii de aliniament, cu arbori de dimensiune medie şi mare”, se precizează în proiectul de PUZ.

Potrivit bilanţului teritorial, suprafaţa ocupată de construcţii va fi de circa 12.500 mp, iar cea de circulaţii pietonale, auto şi parcări de aproape 17.000 mp. Pe restul suprafeţei, de aproape 7.000 mp, vor fi spaţii plantate. În zona în care va fi amenajat complexul, în anii următori, vor fi construite o serie de obiective, fiind vorba în special despre parcuri industriale şi logistice. În imediata vecinătate este în construcţie Parcul Industrial Leţcani, dezvoltat de Consiliul Judeţean, iar peste drum este parcul logistic Solo, parc care va fi extins de noii proprietari.

Mai mult, la câţiva kilometri distanţă, spre Metro, va fi construit cel de-al treilea centru logistic din ţară al Kaufland (pe o suprafaţă de 40 hectare), iar în vecinătatea noului depozit al lanţului de retail va fi amenajat, de asemenea, un parc logistic, în acest caz fiind vorba despre o asociere a mai multor din Iaşi pentru o investiţie întinsă pe 21 hectare. Nu în ultimul rând, suprafeţele mari de teren care sunt libere de construcţii între Leţcani şi Iaşi prezintă potenţial pentru dezvoltări viitoare, inclusiv pe componentă rezidenţială – de exemplu, peste drum de Antibiotice a fost deja construit un ansamblu de blocuri unde locuiesc inclusiv persoane care zilnic fac naveta la Iaşi.

Comentarii