Contabila a furat ani de zile bani din contul primăriei Paşcani. Zeci de state de plată în fals, recuperare de 10%, locuinţă sechestrată

miercuri, 27 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Contabila a furat ani de zile bani din contul primăriei Paşcani. Zeci de state de plată în fals, recuperare de 10%, locuinţă sechestrată

O fostă angajată a primăriei Paşcani a rămas datoare municipalităţii cu peste 150.000 lei. Timp de cinci ani, aceasta şi-a completat veniturile virându-şi bani direct din contul instituţiei. Latura penală a cazului a fost soluţionată de mult, dar cea civilă este încă departe de soluţionare. De la comiterea faptelor au trecut ani buni, dar primăria municipiului de pe Siret nu a reuşit să recupereze decât o mică parte a prejudiciului.

 

În perioada 2011-2016, Mihaela Buftea lucra în cadrul Serviciului Buget, Financiar, Contabilitate al primăriei Paşcani, ocupându-se cu calculul şi plata drepturilor salariale din cadrul instituţiei. Folosindu-se de această calitate, femeia a întocmit în fals 49 de state de plată pe care le-a depus la bancă, atribuindu-şi salarii sau alte forme de remuneraţie nemeritate în sumă totală de 166.689 lei. Buftea a acţionat timp de cinci ani până să fie prinsă. În noiembrie 2019, ea a fost condamnată pentru delapidare, fals intelectual şi uz de fals la un total de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Soluţionarea cauzei civile a fost disjunsă într-un alt dosar, care a fost judecat separat, tot de Judecătoria Paşcani.

 

S-au recuperat doar 15.000 lei

 

Până la condamnarea penală, primăria Paşcani reuşise să recupereze de la fosta sa angajată suma de 15.575 lei, plătiţi de Buftea în două tranşe. În instanţă, inculpatei i s-a permis efectuarea unei expertize contabile. Prin aceasta, ea a încercat să demonstreze că din totalul prejudiciului, nu-şi însuşise de fapt 43.659 lei. Expertiza afirma că în perioada ianuarie-octombrie 2014, unul din conturile primăriei Paşcani fusese blocat din cauza unei acţiuni de executare silită. Ca urmare, Buftea îşi folosise propriul cont bancar drept cont de tranzit, virând salariile unor angajaţi în contul său. Ulterior, retrăgea banii şi îi dădea celor îndreptăţiţi să-i primească.

Această apărare a fost respinsă de magistraţii Judecătoriei Paşcani. Conform legii, în cazul popririi conturilor unei instituţii publice, nu sunt blocate şi plăţile drepturilor salariale către angajaţi. De altfel, din contul primăriei Paşcani se făcuseră astfel de plăţi în perioada respectivă. „Aşadar, se puteau face plăţi din contul colector şi chiar s-au făcut, argumentul potrivit căruia inculpata a urmărit doar să ocolească poprirea pusă pe contul colector nefiind unul valid. De asemenea, instanţa reţine un «modus operandi» (mod de operare, n.r.) elaborat şi susţinut, inculpata fiind descoperită cu nu mai puţin de 62 de acte materiale de delapidare, fiind exclus ca întocmirea în fals de documente şi virarea de sume în contul personal să vizeze efectuarea de plăţi pentru alţi angajaţi ai primăriei. Susţinerile inculpatei nu pot fi adevărate şi prin aceea că sunt total izolate, nu rezultă de nicăieri că inculpata a acţionat astfel în repetate rânduri pentru a achita salariile sau alte drepturi băneşti pentru alte persoane”, au spus judecătorii.

Magistraţii Judecătoriei Paşcani au decis recunoaşterea întregului prejudiciu reclamat de primărie, de 151.114 lei, Buftea urmând să achite în plus şi 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sechestrul pus pe apartamentul de trei camere deţinut de aceasta a fost menţinut, în vederea recuperării banilor. Decizia luată la Paşcani nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel. 

Comentarii