Iată lista aleșilor ieşeni care au votat mutilarea legilor Justiţiei! „Nu m-am gândit la mine“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Iată lista aleșilor ieşeni care au votat mutilarea legilor Justiţiei! „Nu m-am gândit la mine“

GALERIE
vot_parlamentari
  • vot_parlamentari
- +

Astfel, au fost spălaţi de păcate „aleşii“ găsiţi incompatibili de ANI în perioada 2007 - 2013. Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate „încetează de drept“, se arată într-o lege cu un singur articol. Unul dintre ieşenii care au votat controversatul articol este direct interesat.

Jumătate dintre deputaţii ieşeni şi-a dat girul pentru două legi controversate promovate de guvernarea PSD - ALDE. Este vorba despre modificările aduse la statutul magistraţilor şi eliminarea interdicţiilor ce pot fi decise de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în cazul parlamentarilor care se află în conflict de interese sau în incompatibilitate. De ultima lege ar putea beneficia inclusiv un deputat ieşean, găsit incompatibil vara trecută de ANI.

În favoarea modificărilor aduse statutului magistraţilor s-au poziţionat Vasile Axinte, Tudor Ciuhodaru, Vasile Cîtea, Ca­melia Gavrilă, Silviu Macovei (toţi PSD) şi Varujan Vosganian (ALDE). În schimb, împotriva legii au votat Cos­tel Alexe, Marius Bodea (ambii PNL), Cosette Chichirău (USR) şi Du­mitru Oprea (PNL), în timp ce Petru Movilă (PMP) şi Nicu Bănicioiu (PSD) au fost absenţi.

Situaţia a fost aproape identică şi la legea privind funcţionarea ANI cu două excepţii: Vosganian a fost absent la vot, iar Petru Movilă a votat „împotrivă“.

Legea privind ANI a fost iniţiată de controversatul Florin Iordache, autorul ordonanţei abrogate 13/2017, şi are un singur articol care arată un interes clar al parlamentarilor de a scăpa de pro­blemele provocate de ANI.

„Interdic­ţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor (...) pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Na­ţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 - 2013, (...) încetează de drept“, se precizează în articol.

Într-o declaraţie de ieri, şeful ANI afirma că aprobarea unei astfel de legi îi va pune pe inspectori în imposibilitate de a aplica sancţiuni şi interdicţii pentru persoanele care au comis incidente de integritate (conflicte de interese, in­com­patibilităţi).

Amintim că, în trecut, mai mulţi foşti parlamentari ieşeni au fost inclusiv condamnaţi definitiv în instanţă la pedepse cu suspendare pentru conflict de interese. În vara acestui an, unul dintre deputaţii ieşeni, care a votat alaltăieri în favoarea acestei legi, a fost declarat incompatibil de către ANI.

„Eu nu m-am gândit la persoana mea când am votat. Nu mi s-a părut corect ca o persoană găsită în incompatibilitate să nu mai ocupe trei ani o funcţie publică. Eu am contestat raportul ANI şi am câştigat în primă instanţă. Dacă, în final, instanţa va da dreptate ANI, atunci îmi voi da demisia din funcţia de deputat“, a spus Vasile Axinte (PSD).

El a mai susţinut cu tărie că nu este „avantajat“ de legea pe care a votat-o în Parlament.

În aceste zile, un alt deputat ieşean a ţinut să se facă remarcat. Tudor Ciu­hodaru, tot de la PSD, a iniţiat, alături de Florin Iordache, un proiect de lege care modifică Regulamentul Camerei Deputaţilor astfel încât dezbaterile pe celelalte legi ale justiţiei să fie scurtate prin votarea amendamentelor „la pa­chet“, transformând votul într-o simplă formalitate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.