Cum se făcea şcoală la Iaşi acum 50 de ani? „Generaţia 50” - absolvenţii generaţiei 1971 ai Şcolii Normale, distinşi ieri de ISJ la Primărie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum se făcea şcoală la Iaşi acum 50 de ani? „Generaţia 50” - absolvenţii generaţiei 1971 ai Şcolii Normale, distinşi ieri de ISJ la Primărie

GALERIE
WhatsApp Image 2021-07-29 at 17.12.38
  • WhatsApp Image 2021-07-29 at 17.12.38
- +

„Generaţia 50” de la Colegul Pedagogic „Vasile Lupu”, generaţie care a absolvit în 1971, s-a întâlnit ieri în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu în cadrul evenimentului „Gala de excelenţă pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar ieşean”. 

Manifestarea a fost organizată de Primărie, fiind dedicată foştilor elevi care au urmat cursurile unităţii de învăţământ în perioada 1966-1971, generaţie care ulterior a format, de la catedră, mii de elevi. Luciana Antoci, inspector şcolar general al ISJ, a acordat învăţătorilor şi învăţătoarelor prezente o distincţie special creată cu ocazia întâlnirii, distincţia „Domnul Trandafir”. „Ne întânim astăzi aici pentru a onora poate cea mai frumoasă şi prestigioasă profesie din lume, profesia de învăţător. Şcoala Normală din Iaşi este instituţie de învăţământ cu o identitate cu totul şi cu totul specială în spaţiul educaţional ieşean, pentru că de-a lungul a peste un secol şi jumătate de existenţă, deşi a depăşit metamorfozări de toate felurile, şi de ordin instituţional, şi ca denumire, a păstrat o constantă: şi anume aceea de a oferi elevilor săi demersuri educaţionale de cea mai înaltă calitate didactică”, a explicat şefa ISJ Iaşi. În ceea ce priveşte distincţia, şefa ISJ speră ca aceasta să devină o tradiţie şi să fie acordată şi pe viitor.

Prezenţi la întâlnire, viceprimarul Cezar Baciu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sorin Afloarei au vorbit de trecutul prestigiul colegiului ieşean care a format zeci de generaţii de învăţător, despre profesia de dascăl, dar şi despre respectul pe care îl datorăm cu toţii învăţătorilor. Reprezentanţii Generaţiei 50 au vorbit, de asemenea, despre primele momente în care s-au întâlnit cu toţii, în urmă cu 55 de ani, despre greutăţile întâmpinate în momentele în care şcoala nu avea un sediu al ei, dar şi despre mândria de a urma cursurile acesteia. Liviu Manolache, unul dintre cei 204 absolvenţi din 1971, dintre care doar 160 mai sunt în viaţă: „Ne amintim cum am păşit pragul acestei şcoli, când nu avea un loc propriu, când am dat examenul de admiteri într-o şcoală mică, Gheorghe Mârzescu, iar apoi am urmat cursurile Colegiului Costache Negruzzi şi făceam naveta de undeva de mai sus de Spitalul Spiridon. Mergeam încolonaţi la şcoală şi ne întorceam apoi la masă pe strada Culturii, mâncam şi ne întorceam la şcoală pentru meditaţii”, îşi aminteşte învăţătorul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.