Cum se făcea şcoală la Iaşi acum 50 de ani? „Generaţia 50” – absolvenţii generaţiei 1971 ai Şcolii Normale, distinşi ieri de ISJ la Primărie

vineri, 30 iulie 2021, 01:59
2 MIN
 Cum se făcea şcoală la Iaşi acum 50 de ani? „Generaţia 50” – absolvenţii generaţiei 1971 ai Şcolii Normale, distinşi ieri de ISJ la Primărie

„Generaţia 50” de la Colegul Pedagogic „Vasile Lupu”, generaţie care a absolvit în 1971, s-a întâlnit ieri în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu în cadrul evenimentului „Gala de excelenţă pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar ieşean”. 

Manifestarea a fost organizată de Primărie, fiind dedicată foştilor elevi care au urmat cursurile unităţii de învăţământ în perioada 1966-1971, generaţie care ulterior a format, de la catedră, mii de elevi. Luciana Antoci, inspector şcolar general al ISJ, a acordat învăţătorilor şi învăţătoarelor prezente o distincţie special creată cu ocazia întâlnirii, distincţia „Domnul Trandafir”. „Ne întânim astăzi aici pentru a onora poate cea mai frumoasă şi prestigioasă profesie din lume, profesia de învăţător. Şcoala Normală din Iaşi este instituţie de învăţământ cu o identitate cu totul şi cu totul specială în spaţiul educaţional ieşean, pentru că de-a lungul a peste un secol şi jumătate de existenţă, deşi a depăşit metamorfozări de toate felurile, şi de ordin instituţional, şi ca denumire, a păstrat o constantă: şi anume aceea de a oferi elevilor săi demersuri educaţionale de cea mai înaltă calitate didactică”, a explicat şefa ISJ Iaşi. În ceea ce priveşte distincţia, şefa ISJ speră ca aceasta să devină o tradiţie şi să fie acordată şi pe viitor.

Prezenţi la întâlnire, viceprimarul Cezar Baciu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sorin Afloarei au vorbit de trecutul prestigiul colegiului ieşean care a format zeci de generaţii de învăţător, despre profesia de dascăl, dar şi despre respectul pe care îl datorăm cu toţii învăţătorilor. Reprezentanţii Generaţiei 50 au vorbit, de asemenea, despre primele momente în care s-au întâlnit cu toţii, în urmă cu 55 de ani, despre greutăţile întâmpinate în momentele în care şcoala nu avea un sediu al ei, dar şi despre mândria de a urma cursurile acesteia. Liviu Manolache, unul dintre cei 204 absolvenţi din 1971, dintre care doar 160 mai sunt în viaţă: „Ne amintim cum am păşit pragul acestei şcoli, când nu avea un loc propriu, când am dat examenul de admiteri într-o şcoală mică, Gheorghe Mârzescu, iar apoi am urmat cursurile Colegiului Costache Negruzzi şi făceam naveta de undeva de mai sus de Spitalul Spiridon. Mergeam încolonaţi la şcoală şi ne întorceam apoi la masă pe strada Culturii, mâncam şi ne întorceam la şcoală pentru meditaţii”, îşi aminteşte învăţătorul.

Comentarii