Directorul și contabilul unui liceu ieșean au plătit lucrări neefectuate unei firme de construcţii şi au reuşit să scape de pedeapsă

marți, 13 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Directorul și contabilul unui liceu ieșean au plătit lucrări neefectuate unei firme de construcţii şi au reuşit să scape de pedeapsă

Decât să „piardă” banii înapoindu-i bugetului național, un liceu din județ a preferat să-i piardă într-adevăr, plătind lucrări neefectuate. O bună parte din bani s-au achitat pe când șantierul nici măcar nu fusese deschis. Situația a făcut obiectul unei anchete a DNA, dar nimeni nu va fi pedepsit. Între timp, răspunderea penală pentru faptele comise s-a prescris. Societatea care a încasat banii a dat faliment, așa că probabilitatea de a putea fi recuperați este minimă.

Pe parcursul anului 2007, prin trei hotărâri de guvern succesive, Grupul Școlar „Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei a beneficiat în total de 4,53 milioane lei pentru lucrări de reabilitare a sediului. Licitația organizată pentru acestea a fost câștigată de Nova Construct SA, care s-a angajat să efectueze lucrările contra sumei de 13,5 milioane lei. Contractul a fost semnat pe 20 decembrie, când a fost dat și ordinul de începere a lucrărilor. De aici a pornit și lungul șir de nereguli.

Chiar a doua zi, pe 21 decembrie, Nova Construct a emis prima factură, în valoare de 1,09 milioane lei, reprezentând lucrări de construcții. Era absurd ca în decurs de doar 24 de ore să se efectueze lucrări atât de importante, dar totuși liceul a acceptat factura, care a fost achitată rapid. Ulterior, reprezentanții unității școlare aveau să explice că era vorba de un avans pentru achiziționarea de materiale. Școala putea acorda însă un avans de cel mult 15% din valoarea prognozată a lucrărilor pentru anul respectiv și urmând o procedură specifică, ceea ce nu se întâmplase. De fapt, cum aveau să recunoască în cele din urmă responsabilii, ei se temuseră ca banii să nu fie „pierduți”. Conform legii, fondurile bugetare neconsumate până la sfârșitul anului fiscal sunt returnate bugetului național și trebuie cerute din nou, printr-o procedură destul de greoaie. Or, 21 decembrie era ultima zi din an în care se mai puteau face plăți. Pentru a nu fi pusă în situația de a returna banii abia primiți și a fi nevoită să-i ceară din nou, conducerea școlii a preferat să-i vireze către Nova Construct pentru lucrări inexistente.

După prima factură au urmat altele, menționând lucrări la căminul elevilor, șarpantă ori structură, parte din ele nefiind însă puse în operă. Neregulile au fost descoperite în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi în 2012. Inspectorii au remarcat atunci că se făcuseră plăți neacoperite de realitate în valoare totală de 1,95 milioane lei.

Constatările Curții de Conturi au fost confirmate de o anchetă a DNA. În 2016, procurorii au înaintat Tribunalului rechizitoriul prin care au fost puse sub acuzare pentru fapte de corupție directorul unității școlare, Gabriela Dobrea, contabilul șef Melania Botez, dirigintele de șantier Georgeta Cataramă și administratorul Nova Construct, Maria Gabor. Falimentul firmei de construcții, care a lăsat practic șantierul deschis, le agrava situația. „Apărarea inculpatelor conform căreia nu puteau avea la momentul întocmirii, confirmării și semnării actelor reprezentarea faptului că firma va intra în faliment, nu poate fi reținută, în condițiile în care dispozițiile legale încălcate în exercitarea atribuțiilor specifice fiecărei funcții aveau ca scop tocmai evitarea producerii unor prejudicii în condițiile apariției unor situații neprevăzute”, au reținut magistrații Tribunalului.

Conform legii, cele patru acuzate riscau închisoarea pe un termen de până la 9 ani și 4 luni. Totuși, judecătorii au luat în calcul ca circumstanță atenuantă „căința activă”, respectiv încercările conducerii școlii de a îndrepta lucrurile după descoperirea neregulilor. Ca urmare, decizia magistraților, luată în decembrie 2020, a fost aplicarea doar a unor pedepse cu închisoarea pe termene cuprinse între 2 ani și 10 luni, respectiv 3 ani, dar cu suspendarea executării.

Sentința a fost contestată de procurori, care au cerut aplicarea unor pedepse cu executarea în regim de detenție. Contestații au fost depuse și de inculpate, care au solicitat achitarea sau reducerea încă mai mult a pedepselor. Reluând cercetarea judecătorească, magistrații Curții de Apel nu au găsit însă niciun motiv de achitare. Instanța inferioară apreciase corect faptele și responsabilitățile. Totuși, cele patru inculpate nici nu puteau fi condamnate.

Între timp, în mai 2022, o decizie a Curții Constituționale a înjumătățit practic termenele de prescripție a răspunderii penale. Acestea se împliniseră pentru toate acuzațiile, așa că judecătorii nu au putut face altceva decât să dispună încetarea procesului penal și să soluționeze partea civilă a acestuia. Din prejudiciul total înregistrat de liceul din Podu Iloaiei, ei au reținut o sumă de 730.745 lei, care urmează să fie achitată de cele patru inculpate. Sentința Curții de Apel este definitivă. 

Comentarii