Dosarul Uber Nord Est: Fiscul ieșean cere atragerea răspunderii în cazul șefului RAR Neamț pentru o datorie de 1,7 milioane de euro

miercuri, 10 aprilie 2024, 03:00
5 MIN
 Dosarul Uber Nord Est: Fiscul ieșean cere atragerea răspunderii în cazul șefului RAR Neamț pentru o datorie de 1,7 milioane de euro

Consilierul PSD (din județul Neamț), Florin Adrian Hopșa, antreprenor cu o firmă în faliment înregistrată în județul Iași, nu scapă prea ușor de ANAF. Agenția Județeană a Finanțelor Publice a deschis un proces pe numele politicianului, pe care îl vrea răspunzător, în calitate de beneficiar real al SC Uber Nord Est, pentru o datorie de 8.428.725 lei. Alături de Hopșa, citat ca pârât în procesul de antrenare a răspunderii este și Marius Constantin Ifrim, administratorul companiei falimentare de transport.

“Bunăstare și respect se poate și la Neamț”, asigură un slogan galben albastru de pe pagina consilierului de Neamț, postat în 2021, atunci când deschiderea procedurii de insolvență a firmei sale încă nu se punea în discuție. Florin Adrian Hopșa, care este și șeful RAR Neamț, este unicul asociat al Uber Nord Est SRL, firmă care până de curând avea sediul într-unul din birourile din clădirea în care funcționează BZI. Când suma datorată statului a crescut, iar Fiscul a început să ceară banii datorați, Uber Nord Est s-a mutat într-un alt sediu, iar anul trecut, în noiembrie, firma deținută de Hopșa cerea tribunalului ieșean să îi aprobe intrarea în procedura insolvenței. Între timp, în conturile companiei nu mai erau bani, iar firma nu mai deținea niciun bun, așa cum avea să constate lichidatorul judiciar.

Așa se face că pe 5 martie, lichidatorul întocmea un nou raport, propunând închiderea procedurii de insolvență. Toți banii datorați de Uber Nord-Est au un singur creditor (statul), iar firma de transport nu are cu ce să stingă datoria: „Precizăm faptul că în urma răspunsurilor primite de la instituțiile bancare nu au fost identificate solduri disponibile în conturi. Menționăm faptul că nu am identificat alte bunuri mobile şi/sau imobile care să poată fi valorificate în procedură”.

Soluția lichidatorului? “În aceste condiții apreciem că sunt aplicabile prevederile art. 174 din legea 85/2014: “în orice stadiu al procedurii prevăzute de prezentul titlu, dacă se constată că nu există bunuri în averea debitorului ori că acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative şi niciun creditor nu se oferă să avanseze sumele corespunzătoare, judecătorul-sindic va audia de urgență creditorii într-o ședință, iar în cazul refuzului exprimat de aceștia de a avansa sumele necesare sau în cazul neprezentării acestora, deși s-a îndeplinit procedura citării prin B.P.I., va da o sentință de închidere a procedurii, prin care se dispune şi radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat”, şi ca atare se impune închiderea procedurii generale de insolvență şi radierea societății debitoare SC UBER NORD-EST SRL de la O.R.C. de pe lângă Tribunalul Iaşi”.

Două zile mai târziu tribunalul trimitea deja citații către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași, în calitate de creditor, către Uber Nord-Est (debitor) și către lichidatorul Marka’s IPURL-Iași, “pentru discutarea închiderii procedurii, creditoarea cu mențiunea de a preciza dacă înțelege să avanseze sumele necesare continuării procedurii”.

CITEȘTE ȘI: „Ţeapă” de milioane? Uber Nord Est, a unui şef de la RAR cu legături la BZI, a intrat în insolvenţă: datorii la stat de 1,6 mil. euro

Peste alte câteva zile, pe 13 martie, era emisă Convocarea Adunării Creditorilor (adică a AJFP Iași), pentru prezentarea, între altele, a unei notificări prin care lichidatorul anunța că „nu intenționează să formuleze apel împotriva unei eventuale hotărâri de respingere a acțiunii de atragere a răspunderii personale a membrilor organelor de conducere a societății debitoare”.

Același document, semnat în numele lichidatorului de Simona Chirilă, în calitate de asociat în cadrul Marka’s IPURL-Iași, concluziona: “Întrucât în patrimoniul debitoarei nu au fost identificate disponibilități bănești şi nici bunuri mobile sau imobile şi nici un creditor nu s-a oferit să avanseze sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor administrative, în temeiul art. 174 din Legea 85/2014, solicităm închiderea procedurii generale de insolvență şi radierea SC UBER NORD-EST SRL de la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iaşi; Solicităm aprobarea raportului de închidere a procedurii şi a bilanțului general de lichidare; Conform art. 180 din Legea 85/2014, solicităm descărcarea lichidatorului judiciar de orice îndatoriri sau responsabilități cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de drepturi de preferință, acționari sau asociați. În temeiul art. 39 din Legea 85/2014 solicităm aprobarea plăţii din fondul de lichidare a devizului de cheltuieli, reprezentând 163 lei cheltuieli de procedură şi 7.000 lei onorariu lichidator judiciar”.

Numai că Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iaşi a transmis imediat un răspuns prin care a arătat că nu este de acord cu închiderea procedurii, “aceasta urmând a se dispune după soluţionarea definitivă a acțiunii prevăzute de art. 169 alin.1 din legea 85/2014”. (n.r. Articolul 169 alineatul 1 din Legea nr. 85/2014 prevede că membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societății, precum şi orice altă persoană care a cauzat starea de insolvență a debitorului, prin una dintre faptele enumerate, sunt răspunzători civil. La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului să fie suportată de aceste persoane. Suma recuperată va intra în averea debitorului pentru plata creanțelor din programul de plăţi şi acoperirea pasivului).

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV: UBER şi BOLT, prinse în foc încrucişat la Finanţele din Iaşi. Sunt imputate 850.000 EURO restanţe la buget

„Precizăm faptul că la data prezentei adunări a creditorilor, 22.03.2024, nu este formulată o astfel de acțiune pe rolul instanţei”, notează grabnic lichidatorul, hotărât parcă să radieze cât mai repede Uber Nord Est, pentru a trece apoi la punctul al doilea de pe ordinea de zi, cel prin care anunța că nu intenționează să ia vreo măsură în cazul în care acțiunea de atragere a răspunderii personale a membrilor organelor de conducere a societății debitoare s-ar solda cu un eșec. “Creditorul bugetar Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași deținând 100% din totalul masei credale prin votul de corespondență nr.170745/18.03.2024 precizează faptul că ia act de notificarea lichidatorului judiciar”. Pe 26 martie, într-un tabel adițional, mai apare menționat un creditor: Municipiul Roman, care are de recuperat suna de 254 de lei de la firma lui Hopșa.
Pe 28 martie, pe rolul Tribunalului Iași era înregistrat dosarul prin care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași cere antrenarea răspunderii în cazul pârâților Marius Constantin Ifrim și Florin Adrian Hopșa – proces în care nu a fost fixat încă primul termen de judecată.
Între timp, pe pagina personală de Facebook, Florin Adrian Hopșa, devenit între timp consilier județean PSD, îndeamnă vizitatorii cu un alt slogan: „Alege românește”.

Comentarii