Grupul de Luptă Român „Getica”: am stat de vorbă cu comandatul

EXCLUSIV “Ziarul de Iaşi” a vorbit cu românii din tranşeele de pe front, în Ucraina. „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită”

marți, 21 noiembrie 2023, 02:50
8 MIN
 EXCLUSIV “Ziarul de Iaşi” a vorbit cu românii din tranşeele de pe front, în Ucraina. „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită”

Un grup de români care luptă în războiul din Ucraina a povestit jurnaliştilor Ziarul de Iaşi viaţa dură din tranşee. Românii luptători sunt din toate zonele României, printre ei aflându-se la un moment dat şi un cetăţean din Republica Moldova care avea domiciliul în Iaşi. Însă, văzând „iadul” luptelor de la Bakhmut, acesta s-a întors acasă, la familie. 

„Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”, spun cei de pe front. Soldaţii românii cred că, în scenariul cel mai rău, în care Ucraina ar pierde războiul, iar România ar experimenta graniţa directă cu Rusia, judeţul Iaşi cât şi celelalte regiuni ar fi puternic militarizate. „Traficul în şi dinspre Moldova, atât cel rutier cât şi cel feroviar, ar fi îngreunat de transportul de tehnică militară specifică şi trupe. De altfel, Moldova ar reprezenta prima redută a ţării împotriva unei agresiuni armate imaginare din partea Federaţiei Ruse”, ne-a spus comandantul grupului de luptă.

Cum este să stai o zi sub focul artileriei inamice, şi ce sentimente experimentezi atunci când mor colegi pe câmpul de luptă, lângă tine?

De la începutul războiului din Ucraina, zeci de străini s-au înrolat în armata ucraineană pentru a respinge invazia Federaţiei Ruse. Românii erau împărţiţi în diferite batalioane de luptă, în cadrul Legiunii străine. De curând, în armata ucraineană, Forţele Armate Ucrainene (AFU), a fost înfiinţat un grup de luptă format numai din vorbitori de limbă română  Grupul de Luptă Român „Getica”. Grupul încă recrutează români doritori să lupte în acest război şI a înfiinţat pagina de Facebook, intitulată Romanian Battlegroup “Getica”.

O parte dintre aceştia, inclusiv comandantul lor care luptă cu indicativul „Getotac”, au luptat în cea mai rea porţiune a frontului – „Iadul” de la Bakhmut, o localitate asediată mult timp şi cucerită de către ruşi cu mari pierderi de vieţi omeneşti.

„Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele. Sunt zile în care eşti asediat continuu de către artilerie, zile în care frontul este atât de intens încât echipele de suport nu pot să aprovizioneze eficient prima linie, zile în care condiţiile meteorologice sunt extreme şi afectează moralul soldaţilor care sunt sub cerul liber, în poziţii, în tranşee. Dar cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, fraţi, camarazi, când la întoarcerea în cazarmă există locuri libere care îţi amintesc de oameni buni cu care nu o să mai povesteşti şi nu o să mai râzi niciodată”, spune comandantul Getotac.

Acesta subliniază pentru românii care vor să meargă în Ucraina să lupte pentru bani că nu merită suma. „Acest conflict este cel mai dur de la al doilea război mondial încoace. Un război care combină majoritatea tipurilor de arme şi sisteme, cu cel mai devastator efect tactic posibil şi cu pierderi umane extrem de însemnate ca număr. Condiţia fizică şi stabilitatea mentală sunt esenţiale pentru cei care se decid să lupte aici. În 95% din cazuri selectăm doar profiluri de candidaţi care au experienţă militară, iar banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola. Acceptăm să ni se alature doar idealişti, care au convingerea că Ucraina este de partea corectă şi morală a istoriei”, a subliniat Getotac.

Cum vede Grupul situaţia României

Grupul de români luptă la propriu cu ruşii, în Ucraina. Condiţiile de luptă sunt dure: ruşii atacă zilnic cu tancuri, cu rachete lansate din submarine, cu drone, pe un front care se întinde pe aproximativ 1.000 de kilometri. Soldaţii spun că ei au experienţă militară, şi că vor să preîntâmpine ca ruşii să ajungă la graniţa cu România.

„În primul rând, sperăm ca acest scenariu să rămână doar o ipoteză, doar imaginar. Nu cred că ar exista o tragedie mai înspăimântătoare pentru Moldova sau România decât un potenţial război împotriva Federaţiei „Duse” (n.r. – denumire inventată de grup, pentru Federaţia Rusă). Spunem asta deoarece noi suntem martori oculari la distrugerea pe care un astfel de război o provoacă atât la nivelul infrastructurii cât şi la nivelul societăţii, în Ucraina. Ne rugăm la Dumnezeu să ne apere teritoriile româneşti sacre, de această nenorocire. Trecând la simularea în care am deveni vecini cu ruşii, credem că regiunea Moldovei ar experimenta o militarizare exponenţială, direct proporţională cu un eventual avans al trupelor Federaţiei „Duse” în Ucraina, cu unităţi militare dislocate atât în mediul aşezărilor urbane cât şi în teren, cu arme si sisteme de armament specifice dispuse într-un număr însemnat, în zonă”, este de părere acesta.

Rusia nu are de gând să se oprească după o eventuală înfrângere şi cucerire a Ucrainei. În primul rând, Republica Moldova va fi ameninţată direct. Apoi România va fi ameninţată direct. De altfel, Rusia nu are interes să provoace o activare a articolului 5 al NATO, dar va continua să caute modalităţi de a provoca statele NATO în aşa măsură încât articolul 5 să nu poată fi activat şi, totuşi, interesele expansioniste ale Rusiei să fie satisfăcute”, a completat Getotac.

“Ruşii sunt mai bine aprovizionaţi”

Soldaţii români care luptă în Ucraina se tem că statele occidentale şi Statele Unite ale Americii vor sista ajutorul reprezentând armament. Ei spun că ar fi un punct de cotitură în război, deoarece ruşii sunt mai bine aprovizionaţi.

„Nu ne putem imagina o sistare totală a ajutoarelor militare pentru Ucraina. Asta ar reprezenta pe termen scurt o înfrângere militară a Ucrainei şi dezvoltarea unor scenarii ulterioare pe care nu ne dorim să ni le imaginăm, şi anume, o graniţa directă a României cu teritorii ocupate de către Federaţia „Dusă”. Şi cel mai probabil coordonarea unei invazii a Republicii Moldova, între trupe ruseşti în avans şi trupe existente din Transnistria, împreună cu trupele de rezervişti găgăuzi, din ce în ce mai vocali şi ameninţători în susţinerea Federaţiei „Duse” şi a Transnistriei. De asemenea, o sistare parţială ar prelungi războiul pe perioade lungi şi cel mai probabil ar duce la o stagnare a avansurilor importante de ambele părţi. Pe termen mediu, această sistare parţială ar permite inamicului să se replieze, să îşi regenereze capacitatea unităţilor de luptă, să fabrice mai mult armament specific, drone de atac, rachete de croazieră, tehnică blindată etc. Apoi, imediat să înceapă o campanie militară, campanie care ar fi greu de oprit şi care ne-ar duce la rezultatele nedorite din primul scenariu şi anume graniţa directă a României cu teritorii ocupate de Federaţia „Dusă” şi o posibilă invazie a Republicii Moldova. Noi, cei de la gruparea Getica, considerăm că niciunul dintre scenariile de mai sus nu este avantajos pentru România, dimpotrivă, ambele sunt deosebit de periculoase pentru viitorul ţării”, spune îngrijorat comandantul român din Ucraina.

Acum sunt în repaus

Soldaţii Grupului Getica au precizat că au în prezent un scurt repaus, în perioada imediat următoare urmând să intre din nou în luptă, dar au planuri şi pentru a lupta împotriva dezinformării ruseşti în spaţiul românesc.

„Pe termen scurt lucrăm la asigurarea unei poziţii stabile în teatrul de operaţiuni, unde vom fi în scurt timp dislocaţi, cunoaşterea cât mai bună a teatrului de operaţiuni în care vom activa. De asemenea, continuarea unei campanii de recrutare care să ne extindă echipa şi implicit puterea de foc şi capabilităţile în teren, deschiderea unui front secundar, o operaţiune susţinută şi sprijinită de voluntari, care să lupte în spaţiul virtual din România împotriva propagandei Federaţiei „Duse” şi împotriva „distribuitorilor” acesteia în spaţiul public din ţară. Menţionăm că avem planuri detaliate şi concrete pentru fiecare din aceşti paşi”, explică ofiţerul.

Fac recrutări

Getotac spune că recrutează soldaţi care să lupte în Grupul de Luptă Getica. „Din motive de securitate preferăm să nu divulgam un număr exact al acestui grup. Totuşi, putem spune că suntem puţini, mult mai puţini decât am vrea să fim, că, efectiv, având în vedere numărul însemnat de luptători străini, ai altor state, multe dintre ele fără un interes direct sau o poziţie geografică de interes faţă de Ucraina. Numărul rămâne secret, dar ce putem să spunem esta faptul că ni se alătură din ce în ce mai mulţi români. Ca şi provenienţă, suntem compuşi exclusiv din români, din diferite regiuni ale ţării, şi fraţi români cetăţeni ai Republicii Moldova. Unii membri ai Getica sunt aici de anul trecut şi au fost cam în toate zonele fierbinţi ale liniei frontului. Cei mai noi au luptat într-o campanie de aproape trei luni, în Bakhmut. Majoritatea avem pregătire militară, respectiv am activat în posturi de specialitate în apărare, interne sau strucuturi de informaţii. Avem şi membri care nu aveau pregătire militară la dată înrolării, dar aveau cunoştinţe pentru misiuni specifice şi au căpătat experienţă militară aici. Ne-ar face plăcere să primim ieşeni în rândurile noastre, iar cei care doresc ne pot cere informaţii detaliate scriindu-ne un email pe adresa rolegion@proton.me”, a mai spus comandantul român. 

Comentarii