Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

EXCLUSIV VIDEO Noi acuzaţii de violenţă la adresa pr. Calistrat: ar fi bătut în două rânduri un alt călugăr. „Loviturile pe care le-am primit au fost zdrobitoare”

GALERIE
Parintele_Gherasim_and_Pr_Calistrat
  • Parintele_Gherasim_and_Pr_Calistrat
- +

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă în exclusivitate mărturia unui fost călugăr al Mănăstirii Vlădiceni, care susţine că a fost bătut în trei ocazii diferite de pr. Calistrat şi de către unul dintre ucenicii săi, pr. Haralambie. Conform informaţiilor ziarului nostru, în cursul zilei de astăzi, o plângere împotriva pr. Calistrat a fost depusă la registratura Mitropoliei şi Bucovinei, alături de înregistrările video care au intrat şi în posesia noastră.

În mărturia sa video, Gheorghe Carcea, pe numele său de călugăr – Gherasim, spune că a fost vieţuitor în perioada 2016 – 2020 la Mănăstirea Vlădiceni, de unde a plecat în urma conflictelor repetate pe care le-a avut cu părintele Calistrat Chifan. Pr. Gherasim povesteşte că a fost lovit în trei rânduri: o dată de către pr. Haralambie, trimis fiind de către pr. Calistrat, şi de două ori chiar de către pr. Calistrat, cel care a fost filmat recent lovind două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni.

Prima bătaie încasată a fost în altar

Pr. Gherasim spune că a slujit în Suceava, apoi la mănăstirile Golia şi Vlădiceni din Iaşi, peste tot fiind paracliser. Primul conflict pe care l-a avut cu pr. Calistrat a fost, spune acesta, despre mâncarea lăsată în altar de către preoţi.

„Ce mi s-a întâmplat la Mănăstirea Vlădiceni nu mi s-a întâmplat nicăieri. Loviturile pe care le-am avut... zdrobitoare de la părintele Calistrat. Într-o zi, în 2018, vin în sfântul altar, la Paraclisul Sfântului Ilie în cadrul Mânăstirii Vlădiceni. Intru în altar şi acolo era mâncare foarte multă şi le spun unora dintre vieţuitori, ieromonahilor Calistrat şi Haralambie, să ia mâncarea de acolo, că dacă o lasă mai mult de o oră, două, miroase totul a mâncare şi se vor strânge fel de fel acolo. Sfântul altar este un jertfelnic a lui Dumnezeu totuşi”, a spus pr. Gherasim.

După ce li s-a adresat celorlalţi doi, care nu erau în altar, pr. Gherasim susţine că pr. Calistrat l-a trimis pe pr. Haralambie în altar după el, unde a fost lovit în zona capului „cu o lovitură zdrobitoare”. De faţă, spune pr. Gherasim, a fost şi stareţul mănăstirii, pr. Arsenie Butnaru, care „nu a luat nicio atitudine să intre sau să facă ceva pentru mine, chiar dacă este duhovnicul meu pentru 25 de ani şi stareţ acolo”.

Al doilea incident reclamat a fost într-o zi de miercuri în acelaşi an, când responsabilitatea pr. Gherasim, după slujba de Sf. Maslu, era să strângă banii lăsaţi de credincioşi după slujbă. În drumul de la paraclis, s-a oprit să vorbească cu portarul de la intrarea în curtea mănăstirii, când o maşină în care era pr. Calistrat s-a apropiat de poartă, pentru a ieşi afară.

„Opreşte maşina cu pr. Calistrat, (acesta - n.red.) se dă jos din maşină, fuge prin faţa maşinii şi mă loveşte cu pumnul în cap, de am venit jos până cu capul de toneta care este a paznicului de la poarta mănăstirii Vlădiceni”, a mai povestit pr. Gherasim.

Pr. Gherasim: „A fost o lovitură foarte zdrobitoare, am venit jos de nu am ştiut ce este cu mine”

Cea de-a treia încăierare a avut loc chiar pe platoul din faţa bisericii, în acelaşi loc unde pr. Calistrat a fost filmat lovind o femeie. Pr. Gherasim era în biserică, ţinându-i locul părintelui care primea pomelnicele date de creştinii care veneau să se închine, care a plecat să mănânce.

„În timpul acesta vine părintele Calistrat la mine şi spune: haideţi să mergem până la părintele stareţ, iar eu nu ştiam de ce. Am spus «hai să mergem», şi pe alee, când mergeam spre stăreţie, s-a întors şi m-a lovit peste cap, o lovitură foarte zdrobitoare, am venit jos de nu am ştiut ce este cu mine, mi-a rupt sprânceana de la ochi că am venit şi peste bordura şi trandafirii de acolo. M-am ridicat şi m-am dus la spital, apoi părintele Arsenie stătea şi nu spunea absolut nimic. În clipa aceea i-am spus că merg la Înaltpreasfinţit şi îi spun”, a mai spus pr. Gherasim.

Ordin pe unitate: „întrebaţi la Exarhatul mănăstirilor”

Înainte de a publica mărturia călugărului, „Ziarul de Iaşi” a încercat să verifice cât mai multe dintre faptele prezentate. De aceea, filmarea ataşată acestui material are doar puţin peste 4 minute, din cele peste 20 de minute care au intrat în posesia noastră. Restul faptelor despre care pr. Gherasim spune că s-ar petrece la Mănăstirea Vlădiceni nu au putut fi verificate independent până în acest moment, iar din acest motiv am ales să nu le publicăm.

De aceea, am putut confirma faptul că pr. Gherasim a fost în obştea mănăstirii Golia timp de aproape 20 de ani, iar de acolo a plecat la mănăstirea Vlădiceni. Chiar şi această banală informaţie nu a fost obţinută însă fără dificultăţi: atât stareţul Serafim Nastasiu, de la Mănăstirea Golia, cât şi stareţul Arsenie Butnaru, de la Mănăstirea Vlădiceni, au avut un singur text când au aflat că vorbesc cu „Ziarul de Iaşi” – „întrebaţi la Exarhatul mănăstirilor despre pr. Gherasim”. Asta în condiţiile în care Arhimandritul Gavriil Alexa, exarh administrativ, care coordonează Exarhatul mănăstirilor, refuză să răspundă apelurilor „Ziarului de Iaşi” încă de când au apărut în spaţiul public primele imagini cu actele de violenţă ale pr. Calistrat.

Mai mult decât atât, stareţul Arsenie Butnaru a devenit agresiv la telefon, atunci când a fost contactat de reporterii „Ziarul de Iaşi”, ţipând că a început postul şi că el nu vorbeşte despre „lucruri lumeşti” în perioada postului. „Nu vorbesc despre asta, punct. Dar eu nu ţip, doar vorbesc aşa mai apăsat”, a spus stareţul.

Mitropolia confirmă: pr. Gherasim a fost în obşte la Vlădiceni

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” că pr. Gherasim a fost, într-adevăr, la Mănăstirea Vlădiceni, spunând că acesta a depus o solicitare de a părăsi acea mănăstire pentru a se stabili cu obştea Mănăstirii Bogdana, din Arhiepiscopia Sucevei şi Bucovinei. Documentul a fost consultat şi de către „Ziarul de Iaşi”. Însă, conform MMB, în momentul de faţă acesta nu mai este călugăr la nicio obşte monahală din regiunea Moldovei.

„Într-adevăr, monahul Gherasim Carcea a fost vieţuitor al mănăstirilor Golia şi Vlădiceni. Pe 30 iunie 2020 a solicitat ieşirea din Eparhia Iaşilor pentru a fi închinoviat la Mănăstirea Bogdana din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Nici la această mănăstire şi nici la o altă mănăstire din cele două eparhii nu apare în prezent ca închinoviat (ca făcând parte din vreo obşte monahală). Nu pot spune nimic despre acuzaţiile formulate de acest monah, despre acestea se vor pronunţa cei în măsură să evalueze şi să analizeze lucrurile de genul acesta la Centrul Eparhial. Duhovniceşte, nu pot decât să fiu mâhnit, oricare ar fi adevărul. Cert e că nici comportamentul violent sau neadecvat cu oamenii şi cu cele sfinte, după cum nici răzbunarea sau satisfacţia de a lovi în cineva aflat într-un moment greu nu se pot naşte dintr-o inimă ce caută să dobândească duhul jertfelnic al iubirii creştine”, a spus pr. Constantin Sturzu, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Şi pr. Gherasim are un trecut violent în Arhiepiscopia Iaşilor

Nici pr. Gherasim nu a avut o şedere liniştită în mănăstirile unde a fost, conform informaţiilor obţinute de publicaţia noastră. Acesta a fost diagnosticat cu epilepsie, pentru care mănăstirile unde a fost închinoviat l-au sprijinit să primească tratament, iar din când în când avea unele deviaţii de comportament. Mai mulţi martori spun că acesta a fost în multe situaţii dificile, în conflict cu oameni de la mănăstiri sau cu enoriaşi, iar că un astfel de comportament sigur l-ar fi adus pe „radarul” părintelui Calistrat.

De altfel, de la Mănăstirea Golia pr. Gherasim a plecat în urma unui scandal, când ar fi lovit una dintre bucătărese, după ce a fost şi acuzat că a furat un laptop de la un enoriaş. A fost primit la Mănăstirea Vlădiceni de către actualul stareţ pentru că îi era duhovnic, în contextul în care la alte mănăstiri acesta nu ar fi avut o poartă deschisă.

O altă sursă confirmă: pr. Gherasim a vorbit şi în trecut despre aceste agresiuni

Nu toate sursele consultate de „Ziarul de Iaşi” vorbesc însă că pr. Gherasim ar fi avut o fire conflictuală. Am discutat şi cu pr. Teoctist Ureche, unul dintre cei mai apreciaţi duhovnici de la Mănăstirea Golia. Acesta a fost apropiat de pr. Gherasim cât a fost coleg de obşte cu el şi a păstrat legătura cu el şi după ce a fost la Vlădiceni. Pr. Teoctist ne-a confirmat inclusiv faptul că pr. Gherasim i s-ar fi destăinuit că a fost agresat fizic de Calistrat de mai multe ori.

„El nu era un om rău, dar boala făcea ca în unele perioade să fie mai tulburat. În rest, săracul, era băiat cuminte. Se mai lua de oameni când avea perioada aia, dar eu o pun pe baza bolii, altfel nu era un om rău, mi-a spus şi mie când a venit pe aici mai demult (n.red. că a fost bătut de Calistrat), nu ştiu ce s-a întâmplat acolo. El trei sferturi din lună, 20 de zile sau mai bine, era bine şi îşi vedea de treaba lui. Când veneau tulburările şi avea căderi epileptice era problemă, a fost şi la Viena la tratament, a fost ajutat”, a spus pr. Teoctist.

„Ziarul de Iaşi” a încercat să ia legătura cu pr. Calistrat şi cu pr. Haralambie, ucenicul său, pentru a obţine un punct de vedere pe acest caz şi pentru a-i întreba şi pe aceştia motivele celor 3 conflicte invocate de pr. Gherasim. Pr. Calistrat nu a răspuns apelurilor şi mesajelor telefonice, în timp ce stareţul mănăstirii a refuzat să ne pună în legătură cu pr. Haralambie. Dacă aceştia vor dori să ofere puncte de vedere ulterior, le vom publica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri