anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Familia baronului Marian Oprişan a descălecat pe banii ieşenilor: o afacere în Copou, pe „încredinţare directă”

GALERIE
Adrian_Oprisan
 • Adrian_Oprisan
- +

Fratele baronului vrâncean Marian Oprişan a descălecat la Iaşi. Primăria a achiziţionat de la o firmă a acestuia servicii de întreţinere a terenurilor de iarbă din Copou: stadionul şi baza de antrenament. Surse apropiate achiziţiei spun că „descinderea” lui Adrian Oprişan, prin firma Gama Verde SRL, nu este una întâmplătoare: negocieri în acest sens se duc de mai mult timp, iar achiziţia recent făcută de Primărie nu va fi şi singura. 

Cu toate că presa de specialitate a scris că Oprişan a făcut şi gazoane de calitate, el a avut şi cel puţin două eşecuri notabile, respectiv meciurile României cu Danemarca (2-5, în anul 2003) şi cel cu Franţa (0-0, la inagurarea Arenei Naţionale în 2011), momente în care terenul a ajuns să fie ca o arătură de toamnă. În schimb, Oprişan continuă să fie unul dintre cei mai importanţi „jucători” pe piaţa de profil din ţară: de exemplu, în 2020, firma care a încheiat contractul la Iaşi a avut un profit de peste un milion de lei.

Ce lucrări se vor face şi ce valoare are contractul

Gazonul de pe stadionul Emil Alexandrescu a fost schimbat în anul 2020, în urma unui contract de aproape 450.000 lei încheiat de Primărie cu Rulouri de Gazon SRL (Giurgiu). În schimb, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a relatat la vremea respectivă, lucrările au fost realizate deficitar, iar terenul de la Iaşi a ajuns să fie ţinta criticilor din ţară. Ulterior, lucrări de întreţinere au început să fie făcute de către Servicii Publice Iaşi (SPI), societatea Primăriei. „Am lucrat lunar de prin 2020, cred. Dar, noi nu suntem specializaţi în gazon sportiv. Am realizat lucrări de întreţinere şi, de exemplu, nu am intervenit la sistemul de drenaj, acolo unde sunt probleme”, a declarat directorul SPI Laurenţiu Ivan.

Marian Oprisan, fostul sef al Consiliului Judetean Vrancea

Surse din administraţia locală ne-au precizat că Primăria încearcă de mai mult timp să identifice o firmă care să se ocupe de gazon, iar toate drumurile au dus la Oprişan în virtutea contractelor pe care acesta le mai are în ţară. În final, ieri, Primăria a atribuit direct un contract în valoare de 130.000 lei, fără TVA, către firma Gama Verde SRL. Contractul are o valabilitate doar pentru anul în curs, iar lucrările se vor desfăşura pe stadion (Copou 1) şi pe terenul de iarbă pentru antrenament (Copou 2).

„Programul de întreţinere trebuie să includă un set complex de operaţiuni mecanice de îngrijire agronomică pentru stratul de gazon şi furnizarea materialelor aferente pentru decompactarea terenului, ameliorarea stucturii solului prin adaos de material drenant şi pentru refacerea densităţii şi omogenităţii stratului de gazon, în vederea aducerii şi menţinerii suprafeţelor sportive în bună stare estetică şi funcţională, conform normelor FRF, FIFA, UEFA”, este obiectul general al achiziţiei făcute de Primăria la Gama Verde SRL. Contractul a fost încredinţat direct, prin intermediul portalului de achiziţii publice: achiziţia a fost iniţiată în dimineaţa zilei de 6 iunie, ofertantul a răspuns în circa 2 ore, dar încredinţarea a fost făcută două zile mai târziu (8 iunie).

Probleme şi la terenul sintetic

Un contract pe care Primăria îl are în derulare vizează înlocuirea terenului sintetic din baza de antrenament. Contractul a fost încheiat în ajunul Crăciunului din 2021, iar lucrările trebuiau să se desfăşoare pe parcursul a 2 luni. Firma responsabilă, Top Sports Solutions, din Galaţi, va încasa aproape 750.000 lei cu toate că lucrările nici în ziua de astăzi nu sunt finalizate: principalul aspect realizat ţine de decopertările făcute.

O altă investiţie pentru baza sportivă din Copou pe care Primăria o are în derulare vizează achiziţia unei tribune mobile, cu o valoare a contractului estimată la 756.000 lei. În prezent, sunt în evaluare două oferte primite de municipalitate de la CNC Step Complex (Vaslui) şi CNC Plasma Fence (Iaşi). În acest caz, Primăria a finalizat evaluarea ofertelor din punct de vedere tehnic al ofertelor, următoarea etapă fiind cea financiară.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.