Al doilea centru expoziţional ca mărime din ţară, după Romexpo, ridicat printr-un ambiţios proiect european finalizat în 2010, zace de 8 ani în mucegai şi bălţi

(FOTO) Expoziţia neputinţei şi incompetenţei costă la Iaşi exact nouă milioane de euro

luni, 10 septembrie 2018, 01:50
7 MIN
 (FOTO) Expoziţia neputinţei şi incompetenţei costă la Iaşi exact nouă milioane de euro
Centrul Expoziţional Moldova este un exemplu de incompetenţă managerială. După ce s-au cheltuit 9 milioane de euro pentru construirea acestuia, în opt ani s-au organizat doar 11 evenimente. Alte centre expoziţionale din ţară organizează în jumătate de an cât la noi în 8. Clădirea se degradează continuu. Acum autorităţile locale încearcă să o transforme într-un aşa-zis Centru Regional de Transfer Tehnologic.

După opt ani în care s-a degradat inutil şi continuu sub intemperii şi ca urmare a lucrărilor de calitate îndoielnică, impunătoarea clădire de la marginea oraşului construită cu fonduri europene, Centrul Expoziţional Moldova, al doilea ca mărime din România după RomExpo, va înghiţi alte milioane de euro într-o nouă încercare a autorităţilor locale de a o face funcţională. De vină pare a fi incompetenţa managerială a autorităţilor locale în gestionarea unei astfel de investiţii ce ar fi putut fi extrem de utilă întregii zone a Moldovei.

Inaugurat la sfârşitul lui 2010, după ce s-a lucrat, cu întreruperi, timp de peste patru ani la construirea lui, Centrul Expoziţional „Mol­dova“ a devenit imediat, în doar câteva luni, imaginea neputinţei administraţiei lo­cale de a gestiona nu doar o clădire, ci o afa­cere – la acel moment mai mult decât promi­ţătoare. Proiectul a înghiţit 5 milioane de euro din fondurile pre-aderare (PHARE, mai precis), 2,1 milioane de euro din bugetele Consiliilor Judeţean şi Local – care, teoretic, deţin câte 50 la sută din complex – şi 1,66 de mi­lioane de la bugetul de stat, prin Mi­nisterul Dezvoltării. Grupul „moaşelor“ a fost completat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, iar de ridicarea propriu-zisă a construcţiei s-a ocupat asocierea de firme Nova Construct şi Conest. Două firme ce dominau piaţa construcţiilor din Iaşi şi din Moldova la acea dată: acum, prima falimentară, a doua mult mai consolidată pe aceeaşi piaţă a lucrărilor din bani publici.

Ruşinos: 11 evenimente în 8 ani

De la inaugurarea din 2010 şi până azi, Centrul a găzduit doar fantomele care au bântuit pe acolo. Practic, exact 11 evenimente s-au desfăşurat în spaţiul generos al construcţiei, înainte ca porţile acesteia să se închidă şi să rămână ferecate ani de-a rândul. Motivul? Neputinţa şi incapacitatea managementului, dar şi a administraţiilor locală şi judeţeană de a şti ce să facă cu el.

Centrul Expoziţional era menit să găz­du­iască cel puţin 15 evenimente pe an, din toate domeniile (construcţii, mobilier, amenajări interioare, agricultură, produse farmaceutice, textile, servicii), pentru firme de profil din întreaga regiune de nord-est. In­direct, se estima că peste 200 de oameni urmau să-şi găsească job-uri prin intermediul IMM-urilor ce s-ar fi născut aici. Ţinta anuală era modestă, deci uşor de atins: trei start-up-uri pe an.

În realitate, o expoziţie agroalimentară, una de instalaţii din domeniul construcţiilor şi două festivităţi de absolvire a celor de la Medicină au fost cele mai importante evenimente organizate aici. După acestea, ce au avut loc în primii ani de funcţionare, li­niştea s-a aşternut până la sfârşitul lui 2016, adică exact până la expirarea termenului de cinci ani până la care destinaţia clădirii nu putea fi schimbată. De altfel, „Ziarul de Iaşi“ atrăgea anul trecut atenţia asupra degradării continue a clădirii din capătul cartierului CUG: infiltraţii prin acoperiş, bălţi în unele săli, pereţi care se coşcoveau, miros puternic de mucegai etc. Iar peste tot „domneau“ doar paznicii: stăpâni absoluţi ai mastodontului ridicat cu bani europeni, ce erau de altfel şi singurii angajaţi de acolo.

Totul însă într-un contrast izbitor cu ceea ce vedem pe site-ul oficial al Centrului, moldexpo.ro: poze superbe, cu săli noi- nouţe, totul lucind a curăţenie şi modernism.

„Bine aţi venit! Centrul Expoziţional Mol­do­va este una dintre cele mai noi şi mai mo­derne construcţii de profil care oferă organizatorilor şi participanţilor la expo­ziţii şi târguri toate facilităţile de care au ne­voie pentru desfăşurarea, în condiţii optime, a evenimentelor de gen. Totodată, Centrul reprezintă şi un pol de dezvoltare pentru municipiul Iaşi, dar şi pentru Regiunea de Dezvoltare de Nord-Est prin încurajarea organizării evenimentelor de profil, crearea de noi locuri de muncă şi sprijinul pentru firmele care vor fi incubate în mini-incubatorul de afaceri“ – acesta este textul de întâmpinare de pe site-ul Cen­trului. Nu vă obosiţi însă să sunaţi la vreunul din numerele afişate: fie nu răspunde nimeni, fie deranjaţi din toropeală vreun paznic.

De ce la Bucureşti, Cluj sau Timişoara se poate?

Precum în povestea frumoasei din Pădu­rea Adormită, cineva a pătruns în „palat“ după „sorocul“ declarat oficial, cel de cinci ani, neimpus însă de nimeni. La începutul lui 2017, unul dintre „părinţi“ – mai exact, Con­siliul Judeţean – s-a trezit că Centrul trebuie salvat şi a cerut voie de la deţinătoarea celeilalte jumătăţi a proiectului, Primăria Iaşi, să facă asta. Oficial, hotărârea adoptată în acest sens de CJ (nr. 49/ feb. 2017) stipulează că Primăria şi Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub îi vor fi parteneri în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 1 – Pro­movarea transferului tehnologic/ Obiecti­­vul Specific 1.1 entităţi de transfer tehnolo­gic.

Practic, destinaţia iniţială a clădirii a fost concurată puternic de ofensiva imobiliară din municipiul Iaşi. Până să fie inaugurat în decembrie 2010, avantajul competitiv al CEM a dispărut pe fondul creării de spaţii expoziţionale şi de birouri în locuri mai atractive din oraş. Prin urmare, impozanta clădire va găzdui altceva: servicii de „transfer al tehnologiilor şi produselor către o economie inteligentă şi sustenabilă“.

Spre deosebire de Iaşi, cu 11 evenimente în peste 7 ani, în Capitală, la Timişoara, Constanţa sau la Cluj există astfel de centre care găzduiesc lunar evenimente. La Rom­expo, cel mai mare centru din ţară, în numai jumătate de an, centrul a avut spaţii închiriate în aproximativ 50 de zile, pentru peste 100 de evenimente. În Cluj-Napoca, la Expo Transilvania s-au organizat în primele patru luni un impresionant târg de nunţi, două târguri de agricultură, un târg destinat sectorului construcţiilor, unul pentru tehnică şi unul cu produse de mobilier. În Timişoara au fost organizate, la fel, două evenimente la Cen­trul Regional de Afaceri Timişoara, iar la Braşov Business Park, cinci evenimente, în timp ce, la Centrul Expoziţional Constanţa, şapte evenimente. Totul în jumătate de an. Ruşinos pentru Centrul Expoziţional Moldo­va Iaşi, cu 11 evenimente în aproape 8 ani.

De la o extremă la alta

Dacă, până la finalizare, proiectul s-a uzat moral, de data aceasta, menirea lui a fost fixată încă şi mai departe. Centrul Expo­ziţional ar urma să devină un pilon al dezvoltării specializate inteligente a Iaşului („Smart City“), respectiv „Internet of Things“, într-o lume în care obiecte (clădiri, maşini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile etc.) sunt conectate între ele cu ajutorul internetului. Mai mult decât atât, noul Centru va asigura inclusiv interconectarea şi digitalizarea serviciilor publice (transport, electricitate, apă, canalizare, de­şeuri, sănătate, situaţii de urgenţă etc). Interacţiunea directă între universităţi, institute de cercetare şi companii şi crearea unui stoc de active de brevete şi drepturi de proprietate intelectuală şi industrială (centru de date) care să poată fi valorificat constant sunt alte obiective.

„Practic, deţinătorul unui calculator, fie el persoană privată sau firmă, va putea să renunţe la achiziţionarea de licenţe software şi să închirieze un flux oferit de acest centru IT, unde va putea să listeze la rezoluţie înaltă sau la imprimante 3D“, ne-a explicat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

„Alţi bani, altă distracţie“?

Un asemenea scenariu necesită şi un nu­me pe măsură: Centrul Expoziţional va fi redenumit Centrul Regional de Transfer Tehnologic „Innotech Moldova“. Refunc­ţionalizarea include recompartimentarea celor trei corpuri de clădire existente, iar proiectul în acest sens a fost deja realizat la sfârşitul anului trecut. În august, a fost lansat apelul de depunere a proiectelor, cu termen limită ianuarie 2019. Aplicaţia pentru Centrul Expoziţional/ Innotech urmează să fie înregistrată chiar în luna în curs, suma vizată pentru noul centru IT fiind de 3 mi­lioane de euro. Rămâne de văzut, cel mai devreme anul viitor, dacă viitorul va suna bine pentru actualul Centru Expoziţional. Sau dacă nu va fi, vorba zicalei, doar „Alţi bani, altă distracţie“.

Proiect, șantier și inaugurare (decembrie 2010):

Cum arată, chiar și acum, CEM pe site-ul oficial:

Instantanee – cum arată în realitate:

Grupaj realizat de Radu MEŞNIŢĂ

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro şi Ziarul de Iaşi în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Under­standing, Reporting, Dissemination“, cofinanţat de UE prin DG Regio.

Informaţiile prezentate nu reprezintă poziţia oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului şi publicaţiei.

Comentarii