FOTO: Regulile pandemice, călcate în picioare în frunte cu protopopul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Semnal de alarmă: dacă asta se întâmplă acum, ce va urma de Paşti?

FOTO: Regulile pandemice, călcate în picioare în frunte cu protopopul

GALERIE
slujba Botosani protopop Petru Fercal1
  • slujba Botosani protopop Petru Fercal1
- +

Peste 120 de oameni în biserică fără nicio regulă de protecţie respectată, la o slujbă oficiată de un protopop! Oficialii Mitropoliei s-au arătat dezamăgiţi vizavi de o astfel de slujbă în care orice regulă pandemică a fost călcată efectiv în picioare. „Este excepţia care confirmă regula. Avem şedinţe permanent, avem discuţii“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de Paşti, o slujbă ţinută în sânul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea de a putea impune respectarea măsurilor de siguranţă. Pe 18 aprilie, în a cincea duminică din postul mare, protopopul de Botoşani, Petru Fercal, alături de un sobor de preoţi, a ţinut o slujbă la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ unde nu s-a respectat nicio măsură de protecţie în contextul pandemiei COVID-19. Conform inclusiv scrierilor de pe platforma Mitropoliei - doxologia.ro, în interiorul bisericii au fost 85 de enoriaşi şi 25 de membri ai corului.

„Avem nevoie să ne sprijinim unii pe alţii ca să trecem peste încercările vremurilor. Dacă adunăm vârstele, cunoştinţele, culturile sănătoase, care sunt în măsură să orienteze spiritul uman spre veşnicie, atunci putem spune că n-au murit în zadar moşii şi strămoşii noştri“, a spus, conform doxologia.ro, protopopul Petru Fercal în faţa celor adunaţi.

Doar că, în faţa sa, cei 100 de oameni stăteau îngrămădiţi, fără să aibă nici 10 centimetri unul faţă de celălalt, doar cinci sau 10 dintre ei purtau măşti, şi aceştia făceau parte din echipa cu care s-a prezentat la biserică primarul comunei.

Mai mult, după finalizarea slujbei Paraclisul Maicii Domnului, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă, unde au stat la masă, fără măşti, în timp ce mai multe formaţii corale au prezentat „un program de cântări folk şi de cântări patriotice“.

Spaţiul este clar foarte mic, doar unul dintre coruri având 25 de membri care se abia încăpeau printre mesele pline cu enoriaşi.

Mitropolia: „Un moment absolut regretabil“

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat un punct de vedere de la pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Acesta s-a arătat dezamăgit de decizia luată la nivel local, de a nu respecta regulile, şi a insistat asupra faptului că este o excepţie şi nu regula în ceea ce priveşte activitatea bisericilor în pandemie.

„Este mai mult decât regretabil ceea ce s-a întâmplat. Din punctul nostru de vedere este excepţia care confirmă regula. Avem şedinţe permanent, avem discuţii purtate pe grupuri de WhatsApp la nivel de protopopiat: preoţii sunt îndrumaţi mereu să vegheze să se respecte regulile şi cu siguranţă în cea mai mare parte se şi respectă aceste lucruri. Considerăm că este un caz izolat, am şi intervenit de altfel în acest caz, şi asta ne ajută să fim mai vigilenţi pe viitor. Este un moment absolut regretabil“, a declarat pr. Constantin Sturzu.

Acesta a declarat că speră ca la slujba de Înviere lucrurile să fie mult mai uşor de gestionat fiindcă slujbele vor fi în aer liber şi îndeamnă credincioşii să poarte mască de protecţie şi să respecte distanţa de siguranţă. „Sper să nu mai avem astfel de momente“, a completat pr. Constantin Sturzu.

La scurt timp după ce am solicitat un punct de vedere de la Mitropolie şi după ce pr. Sturzu ne-a anunţat că a vorbit şi cu protopopul de Botoşani, fotografiile cu marile adunări de oameni au dispărut de pe doxologia.ro şi de pe pagina de Facebook a parohiei. Mai mult decât atât, au dispărut şi postările făcute cu ocazia zilei de duminică, cât şi distribuirile unor articole din presa locală din Botoşani care vorbeau elogios despre posibilitatea credincioşilor de a se ruga în biserică. Inclusiv pe o bună parte dintre site-urile locale din Botoşani au fost şterse ştirile despre slujba care a avut loc pe 18 aprilie. „Ziarul de Iaşi“ a salvat dinainte fotografiile publicate pe doxologia.ro şi pe pagina de Facebook a parohiei, în care se observă cum nu s-a respectat nicio regulă de protecţie sanitară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.