FOTO - Secretul coifului viking găsit în Siret şi dispărut de un deceniu. Era ascuns în Vrancea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

FOTO - Secretul coifului viking găsit în Siret şi dispărut de un deceniu. Era ascuns în Vrancea

GALERIE
coif viking3
  • coif viking3
- +

O anchetă fulger a poliţiştilor l-a depistat la un inginer care lucrase la barajul de la Lunca, Paşcani. Artefactul a fost adus la Iaşi. Specialiştii în istorie, care ştiau de descoperire, au atras atenţia asupra dispariţiei coifului găsit de o echipă de muncitori în Siret.

 

Un coif viking de o "valoare istorică incomensurabilă" care fusese găsit în anul 2010 în râul Siret, de către o echipă de muncitori care lucra la construcţia barajului de la Paşcani, şi care era dispărut de zece ani, a fost găsit, după o anchetă rapidă a poliţiei ieşene. Potrivit unor surse judiciare, persoana respectivă îl ţinea ascuns de câţiva ani de zile, la domiciliul său din judeţul Vrancea. Este al doilea coif recuperat de către poliţie: la sfârşitul anului trecut, un coif corintic a fost recuperat de la un localnic din Al.I. Cuza, care îl ţinea în pod. Obiectul fusese găsit în râul Siret, la fel ca şi coiful viking de acum. Coiful este apreciat de specialiştii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România şi printre puţinele exemplare cunoscute în Europa, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Poliţiştii s-au mobilizat după ce mai mulţi oameni de cultură şi istorici au semnalat dispariţia artefactului, care exista doar în fotografii şi reproduceri desenate. Printre aceştia, chiar istoricul ieşean Vasile Cotiugă, care are fotografii cu artefactul, făcute tocmai în anul 2010 cât şi un alt pasionat de istorie, Radu Oltean, au sesizat opinia publică despre dispariţia acestui coif, imediat după ce a fost găsit în Siret, de către o echipă de muncitori care lucrau la barajul de acumulare de la Paşcani. “Prin anul 2011 a venit un cetăţean care lucra în echipa de muncitori şi care a găsit coiful. Mi-a arătat nişte fotografii cu artefactul. Obiectul a fost găsit de către muncitori, în zona Siret. Apoi nu am mai auzit nimic de acest coif. Însă, prin anul 2017, am vorbit cu nişte poliţişti de la patrimoniu cărora le-am adus în atenţie faptul. Este bine că au găsit acest coif, care are o valoare mare, mai ales istorică", ne-a spus profesorul şi istoricul Vasile Cotiugă.

Un alt istoric care a atras atenţia opiniei publice despre dispariţia coifului a fost Radu Oltean, care a publicat în luna noiembrie un articol privind dispariţia coifului. El a realizat chiar un desen al artefactului, pe baza fotografiilor coifului. “În anul 2010, a fost descoperit din întâmplare pe şantierul unui baraj de pe Siret, în apropierea oraşului Paşcani, un coif medieval de o valoare inestimabilă, comparabil prin unicitate şi raritate cu brăţările dacice de aur. Un coif asemănător ca ornamentaţie a fost descoperit la Nemya, în vestul Ucrainei. Doar că acest coif din Paşcani este făcut din mai multe părţi nituite între ele şi este foarte bogat ornamentat, pe toată suprafaţa lui. Mai multe părţi ale coifului au fost realizate din cupru, ele lucind cu nuanţe roşiatice. După descoperire, coiful a fost pierdut şi nimeni nu îl mai caută. Pierderea este foarte mare şi ar trebui deschisă o anchetă pentru recuperarea coifului. Distribuiţi vă rog postarea aceasta, poate va crea o reacţie care va duce la deschiderea unei anchete ", a scris atunci Radu Oltean.

O alertă privind acest coif a făcut şi un poliţist dintr-un judeţ apropiat Iaşului, care lucrează la patrimoniu. Acesta a sesizat şi el şefii. Ca urmare a acestor “voci", Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a declanşat o anchetă “fulger". Artefactul a fost găsit de către inspectorul Gabriel Trifescu, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, cu ajutorul Direcţiei de Investigaţii Criminale Bucureşti.

Din informaţiile obţinute de către jurnaliştii “Ziarului de Iaşi", coiful a fost găsit în judeţul Vrancea, la domiciliul unui inginer care a lucrat în anii 2010 la barajul de la Lunca, din Paşcani. În perioada respectivă, firma care executa lucrările la acest obiectiv era Construcţii Hidrotehnice Iaşi, care are sediul pe Toma Cozma, din municipiu. Ieri la amiază, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi" au încercat să obţină un punct de vedere de la reprezentanţii firmei, însă nu au răspuns la telefon. Nu am reuşit să aflăm dacă inginerul la care a fost găsit coiful a lucrat la această firmă. Cert este că, pentru Iaşi, găsirea acestui coif implicit aducerea lui la Iaşi, este o realizare de excepţie. Este al doilea coif antic valoros care intră în patrimoniul Iaşului, primul fiind cel corintic găsit în Siret, în localitatea Al.I. Cuza.

“Am mers la Bucureşti şi l-am adus şi pe acesta la Iaşi. Ne bucurăm că nu a rămas la Bucureşti", ne-a spus ieri, cu satisfacţie, Lăcrămioara Stratulat, de la complexul Muzeal “Moldova". Coiful viking recuperat de către poliţiştii ieşeni este unic în spaţiul românesc.

Obiectul are o formă alungită, aproape ascuţită a calotei, pentru devierea loviturilor de sabie uşoară şi se “caracterizează printr-o figurare stilizată a ochilor în scopuri magice, de intimidare şi dominare a inamicului, dar şi prin prezenţa unor ornamente specifice vikingilor, formate din linii şi benzi împletite sau meandrate, des întâlnite în arta nordică. Din literatura de specialitate reiese că astfel de piese erau completate ca o protecţie pentru ceafă, uneori şi pentru obraji, ataşată prin nituire de calotă şi care putea fi realizată din zale sau piele groase întărite cu plăcuţe metalice. Forma coifului de la Paşcani aminteşte de piese mai vechi, utilizate de grupurile germanice ale secolelor VI – VII, care se caracterizează prin prezenţa nervurilor – spangenhelm. Specialiştii consideră că, prin perpetuarea acestei morfologii mai vechi, elemente de echipament militar precum coiful de la Paşcani emanau autoritate, putere, fiind în acelaşi timp adaptate noilor tactici militare ale epocii", a precizat dr. Coralia Costaş, din cadrul Complexului Muzeal Naţional “Moldova".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.