De Business

Punem punctul pe știi

Ieşenii, sub media naţională la salarii. Unde se câştigă la Iaşi cel mai bine şi unde, cel mai puţin. De la 2.300 la 10.000 lei

luni, 25 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Ieşenii, sub media naţională la salarii. Unde se câştigă la Iaşi cel mai bine şi unde, cel mai puţin. De la 2.300 la 10.000 lei

Salariile ieşenilor sunt, în medie, cu 3,3% mai mici decât salariul mediu net încasat de angajaţii din România, care ajungea, la jumătatea anului în curs, la 4.543 lei. La Iaşi, salariul mediu net era în luna mai de 4.395 de lei, în creştere cu 0,3% faţă de luna precedentă, şi cu 11,5% mai mare decât în mai 2022. Am calculat, pe tipuri de activităţi economice, care au fost salariile medii nete încasate de ieşeni.

La extreme sunt angajaţii din hoteluri şi restaurante, cu salarii medii nete de 2.368 de lei, şi cei care desfăşoară activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi activităţi de servicii informatice, care câştigă lunar un salariu mediu net de patru ori mai mare decât primii (10.132 de lei).

Potrivit datelor transmise de Direcţia Judeţeană de statistică Iaşi, efectivul de salariaţi din judeţul Iaşi era la sfârşitul lunii mai “de 192.997 persoane, în creştere cu +4.174 persoane (+2,2%) faţă de luna corespunzătoare din anul 2022, şi în creştere cu 451 de persoane comparativ cu sfârşitul lunii aprilie 2023”, iar „faţă de media pe ţară, câştigul salarial mediu net din judeţul Iaşi, realizat în luna mai 2023, a fost mai mic cu 3,3%”.

Pe grupe mari de activităţi, potrivit DJS Iaşi, cel mai mult au crescut, procentual, salariile din agricultură, silvicultură şi pescuit (cu 27,5% faţă de anul trecut şi cu 3,4% faţă de luna aprilie) şi cele din Industrie şi Construcţii (cu 20,6% faţă de anul trecut şi cu 1,3% faţă de aprilie 2023), în timp ce în angajaţii din servicii şi-au văzut salariile diminuate în luna mai, faţă de aprilie, cu 0,2%.

De fapt, la nivel naţional, din 19 tipuri de activităţi economice, doar în şase dintre acestea angajaţii şi-au văzut salariile majorate în luna mai faţă de aprilie, iar 77% din populaţia României a încasat în luna mai un salariu mediu net mai mic decât media pe ţară.

Cea mai mare creştere nominală a salariilor s-a înregistrat în învăţământ (+779 lei), chiar în luna în care profesorii au declanşat greva generală. În acelaşi timp, salariile în Construcţii au crescut, în medie, cu 89 de lei, cele din “Administraţie publică şi apărare; Asigurări sociale din sistemul public” s-au majorat cu 75 de lei, salariile din “Agricultură, silvicultură şi pescuit” au crescut cu 36 de lei, cele din domeniul “Distribuţia apei; Salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare” – cu 18 lei, iar cel mai prost plătiţi angajaţi din economia românească, cei din Hoteluri şi restaurante, s-au bucurat şi ei de o majorare a salariilor: în medie, ei au primit în plus faţă de luna aprilie 2023, încă 8 (opt) lei. Astfel, salariul lor mediu net lunar a ajuns la 2449 de lei, adică un sfert decât câştigă în mod oficial, în medie, un angajat din IT.

Cel mai bine plătiţi angajaţi în luna mai 2023 au fost cei din sectorul “Informaţii şi Comunicaţii” (9.055 lei salariul mediu net în luna mai 2023), precum şi cei din Intermedieri financiare şi asigurări (7.768 lei). Însă diferenţe salariale mari apar chiar şi între diviziunile activităţii economice Informaţii şi Comunicaţii: deşi câştigă în medie peste salariul mediu net din România, angajaţii care se ocupă cu activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; Activităţi de difuzare şi transmitere de programe (5.216 lei), precum şi cei din Telecomunicaţii (5.565 lei salariul mediu net), au fost remuneraţi cu jumătate din ce câştigă angajaţii care desfăşoară activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi activităţi de servicii informatice. Aceştia din urmă abia au avut cele mai mari salarii din România, câştigând în medie, salarii nete de 10.478 lei.

Salarii peste medie au câştigat şi angajaţii din Administraţie publică şi apărare; Asigurări sociale din sistemul public (6.058 lei), cei din industria extractivă (6480 lei), angajaţii care se ocupă cu Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (6.889 lei) şi cei care desfăşoară “Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice” (5.958 lei). La aceste categorii, se adaugă personalul din Învăţământ, cu o medie a salariilor nete de 4.816 lei. Restul tipurilor de activităţi economice au fost remunerate cu salarii mai mici decât salariul mediu net pe ţară, care a fost în luna mai de 4.543 lei.

Dacă la toate aceste salarii medii nete aplicăm diferenţa de 3,3% (cu cât au fost mai mici salariile din judeţul Iaşi faţă de restul ţării, vedem că angajaţii din hoteluri şi restaurante au primit cu 81 de lei mai puţin decât media angajaţilor din acest domeniu, la nivelul ţării, adică un salariu net de 2.368 de lei. Acest calcul este unul orientativ.

În realitate, salariul net ar putea fi mai mic în Iaşi din cauză că avem aici mai puţini angajaţi din domeniile de activitate mai bine plătite (industrie extractivă, IT, administraţie publică şi apărare). Exceptând domeniul învăţământ, care e remunerat doar cu puţin peste salariul mediu din România, toate celelalte domenii care oferă salarii grase angajaţilor (în comparaţie cu restul) reprezintă doar 16% din numărul angajaţilor din România şi, cel mai probabil, majoritatea acestora se află în capitală. 

Comentarii