Ceva s-a schimbat în Primărie, de la alegeri încoace. Iată ce noutăţi aflăm!

Imobiliarul Cristin Zămosteanu cere aprobare pentru a construi sediu de Operă în Centru

miercuri, 20 ianuarie 2021, 02:50
2 MIN
 Imobiliarul Cristin Zămosteanu cere aprobare pentru a construi sediu de Operă în Centru

Transparentizare în premieră la Iaşi, în urma presiunilor noii Comisii de Urbanism a CL rezultată după alegeri: informaţiile despre activitatea Comisiei de oportunitate privind proiectele urbanistice propuse sunt acum publice n ce proiecte sunt pe masa acesteia?

 

Primăria a început să publice noi informaţii legate de dezvoltarea urbană a Iaşului, în urma presiunilor Comisiei de Urbanism a Consiliului Local (CL). Printre noile documente care pot fi consultate acum pe site-ul municipalităţii se numără şi cele în relaţie cu Comisia de oportunitate a Primăriei – un for în a cărui componenţă sunt arhitecţi şi care dezbate, în primă instanţă, proiectele urbanistice propuse la nivelul Iaşului.

Deşi există prevederi legale care obligau Primăria să aducă la cunoştinţa cetăţenilor astfel de informaţii, ele lipseau de pe site până acum. În mandatul trecut, conducerea Primăriei nu a ţinut cont de propunerile de transparentizare venite din partea foştilor consilieri locali. În schimb, după o şedinţă a Comisiei de Urbanism din decembrie 2020, legată de transparentizarea activităţii în serviciile de resort, pe site au început să apară informaţii. De exemplu, în premieră, putem afla că mâine va avea loc o şedinţă a Comisiei formate din arhitecţi. În plus, este publicată şi ordinea de zi: 32 planuri urbanistice zonale vor fi analizate de specialişti.

La final, Comisia va adopta rezoluţii prin care va emite (sau nu) aviz de oportunitate pentru fiecare proiect în parte. Printre planurile urbanistice propuse de persoane particulare se numără în special construirea de locuinţe în zone precum Socola, Tătăraşi, Bucium, Aurel Vlaicu, Copou, Viticultori, Centru sau Galata. Dintre cele 32 de proiecte incluse pe ordinea de zi, circa 25 fac referire la construirea de blocuri sau locuinţe individuale. În ceea ce priveşte celelalte iniţiative, de remarcat că revine în atenţia publică un proiect al omului de afaceri Cristin Zămosteanu, derulat prin intermediul firmei M.Chim.

„Construire centru cultural (operă, teatru), spaţii expoziţionale, spaţii cazare, parcare subterană şi supraterană” – este obiectul PUZ-ului propus de M.Chim pentru terenul din strada I.C. Brătianu, fiind vorba despre suprafaţa de vizavi de Teatrul Naţional (Liceul „V. Pavelcu”) pe care Zămosteanu dorea să o cedeze Primăriei pentru alte terenuri centrale unde condiţiile de construire sunt mai puţin limitative. Acelaşi teren din I.C. Brătianu apare şi în ancheta DIICOT care, anul trecut, pentru scurtă vreme, a dat emoţii investitorilor imobiliari din Iaşi. Celelalte proiecte incluse pe ordinea de zi fac referire la planuri urbanistice pentru: construirea unui imobil de birouri în Păcurari, amenajarea unui aparthotel în Tudor Vladimirescu, realizarea unui ansamblu industrial în zona Trei Fântâni, construirea unui ansamblu turistic în zona Ciric, amenajarea hale de vinificaţie în Breazu şi modificarea unor proiecte aprobate în trecut.

 

 

Comentarii