anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Judecătorii răstoarnă decizia de concediere a inginerului Musteaţă de la „ABA Prut“. „Animalul politic“, bun de plată

GALERIE
musteata
 • musteata
- +

Directorul dat afară în scandalul chelneriţei trebuie reintegrat pe aceeaşi funcţie. Instanţa a decis şi plata tuturor drepturilor salariale pentru fostul director tehnic care a dezvăluit matrapazlâcurile detaşărilor fictive. DNA are o listă cu şase suspecţi în tărăşenia de la Administraţia Bazinală.

Lucrurile încep să se îndrepte la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Instanţa i-a dat dreptate celui care a dezvăluit matrapazlâcul detaşărilor pe sprânceană la instituţia din Copou: Tribunalul Iaşi a dispus ieri reintegrarea lui Gabi Musteaţă pe funcţia de director tehnic Exploatare, Mentenanţa infrastructurii sistemului naţional de gospodărire a apelor şi Investiţii. Sunt anulate deciziile prin care acest post era desfiinţat ca să facă loc unei alte funcţii de director şi, mai mult, Administraţia este obligată să achite reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactua­lizate precum şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în funcţia de director tehnic.

Gabi Musteaţă a contestat în instanţă încă din ianuarie artificiul prin care a fost pus pe liber, astfel că va trebui să primească aceste drepturi calculate pentru o perioadă care începe cu data de 8 februarie şi până la data reintegrării efective. Se adaugă, mai spune instanţa Tribunalului Iaşi, dobânda legală începând de la data hotărârii, precum şi 2.000 de lei cheltuieli de judecată.

Pe pagina de internet a Administraţiei, funcţia ocupată până la începutul lunii februarie de Gabi Musteaţă apare ca fiind neocupată, în vreme ce fostul director al ABA, Petru Avram, figurează ca director adjunct. Decizia Tribunalului nu este executorie sau definitivă, astfel că rămâne la latitudinea conducerii ABA dacă îl va reangaja acum pe fostul director tehnic sau dacă va aştepta judecarea apelului - cu riscul creşterii sumei drepturilor salariale datorate. Ultima declaraţie de avere a lui Musteaţă menţionează un venit anual de aproximativ 100 de mii de lei.

Va fi Avram singurul de la Ape care va plăti?

Amintim că, la începutul anului, înregistrări cuprinse într-un reportaj al celor de la Recorder.ro au făcut ocolul ţării atât pentru dezvăluirea mecanismului de intrare pe uşa din dos într-o instituţie de stat prin instrumentul detaşării, dar şi pentru răspunsurile pe care una dintre persoanele avantajate astfel le-a dat întrebărilor de verificare. Pe parcurs, s-a dovedit că Simona Iancu, cea cu răspunsurile ezitante, era cel mai mic beneficiar din şirul detaşaţilor. Deşi absolventă a Facultăţii de Chimie, cinci ani vechime într-un club din Iaşi nu o calificau pentru jobul de dispecer în cadrul ABA, astfel că a trecut trei zile, cu numele, prin Primăria din Vatra Moldoviţei, condusă de unchiul ei.

Dacă tânăra se străduia să înveţe la noul loc de muncă, s-a văzut ulterior că fostul inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, şi el detaşat la aceeaşi ABA, nici măcar nu se obosea să vină la treabă. De altfel, Stelian Meţler a şi demisionat subit când cei de la ReporterIS au întrebat de el. Fiul său, Constantin Meţler, încă este numărul 2 la Apele Române, deşi numele său apare în alte cazuri revoltătoare, de data aceasta de presiuni asupra unor persoane să elibereze funcţiile pe care le ocupă în cadrul unor servicii din cadrul Apelor Române. După izbucnirea scandalului, şi Simona Iancu a renunţat la jobul de la dispeceratul ABA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar în urma dezvăluirilor din presă. Au fost efectuate descinderi atât la sediul ABA Prut-Bârlad, cât şi la Primăriile Vatra Moldoviţei (Suceava) şi Victoria (Iaşi), procurorii reţinând în atenţie primele două instituţii. Astfel, fostul director general Petru Avram, primarul Virgil Saghin, secretara Ana Boca şi fostul viceprimar de la Vatra Moldoviţei, precum şi cele două persoane detaşate sunt numele aflate pe lista anchetatorilor.

Administraţia din Copou nu „picură“ nimic în lipsa „animalului politic“

De la Administraţia Bazinală nu am putut să aflăm ieri dacă Gabi Musteaţă va fi angajat după decizia primei instanţe sau dacă Administraţia va încerca să menţină la Curtea de Apel organigrama cu postul de director tehnic suprimat şi redenumit - dar „îngheţat“ pe site-ul instituţiei. În ceea ce-l priveşte, Gabi Musteaţă s-a arătat optimist ieri că va fi reprimit în următoarele zile. El ne-a spus că a mai fost „izgonit“ o dată, în 2017, şi atunci a revenit la prima decizie din instanţă.

Directorul adjunct Petru Avram, care s-a intitulat „animal politic“ aspirant chiar la un portofoliu în guvern, a avut telefonul închis pe parcursul zilei de ieri. Surse din PNL, partid din care face parte şi care i-a oferit un mandat de consilier judeţean, afirmă că ar fi plecat în concediu.

VEDEȚI ȘI:

Şeful de la Ape Prut, cumătrul lui Alexe, şi chelneriţa din Master, anchetaţi de DNA - AICI

Iată întregul alai al ospătăriței de la Apele Române Iași! Reţeaua detaşărilor scandaloase - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X