Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

La revenirea din concediu, ieşenii sunt trimişi de patroni la testarea COVID. Care-i bilanţul la Iaşi

GALERIE
test coronavirus
  • test coronavirus
- +

În ultimele zile, la Iaşi, a crescut puternic numărul testelor la cerere în laboratoare private. Este de aşteptat să urce şi numărul celor depistaţi pozitiv.

Bilanţ la jumătate de an de pandemie COVID-19 la Iaşi. Din martie şi până acum, la nivelul judeţului, s-au înregistrat 2.110 de infecţii cu SARS COV2 în rândul populaţiei. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.764 au fost externate. 87 de ieşeni diagnosticaţi cu COVID-19 au murit, majoritatea având şi boli asociate. În ultimele 24 de ore, 34 de persoane au avut rezultate pozitive la testare, în timp ce 25 au părăsit spitalele unde au fost internate, fie cu test pozitiv sau negativ, dar cu stare de sănătate bună.

41% din numărul total de cazuri au fost raportate în ultimele 3 săptămâni

Potrivit statisticii realizate de Institului Naţional de Sănătate Publică din ultimele trei săptămâni la nivelul judeţului Iaşi, se remarcă evoluţia în “dinţi de fierăstrău” a numărului noi de cazuri. Dacă, în săptămâna 27 iulie - 3 august, la Iaşi erau raportate 233 de noi cazuri, adică 14,9% din numărul total înregistrat până atunci, acum două săptămâni, situaţia părea stabilă cu doar 210 de noi persoane infectate (11,8% din total). În schimb, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, Iaşul a urcat din nou panta infectărilor, ajungând la 304 noi cazuri, ceea ce înseamnă 14,6% din numărul total raportate până pe 16 august. Potrivit anchetelor epidemiologice, topul contextului în care s-au infectat s-a modificat treptat.

“Nu sunt focare, pentru că a fi focar într-o anumită instituţie implică un număr mare de cazuri. Cazurile sunt la persoane fizice, şi nu pe companii. S-a constatat că dacă la serviciu se protejează, respectă regulile angajatorilor, nu acelaşi lucru îl fac şi în timpul liber. Sursele sunt micile şi marile aglomerări umane, iar topul situează pe primul loc migraţia, concediile şi petrecerile, mai nou, cu mai mulţi participanţi neprotejaţi. Sigur, sunt cazuri apărute în cadrul distribuţiei de marfă sau la ghişeele de lucru cu publicul, unde din nou, nu a existat protecţie. Din păcate, se aşteaptă ca, în zilele următoare, numărul de cazuri pozitive să crească deoarce foarte multe firme au cerut testarea în regim privat a angajaţilor odată cu revenirea acestora din concedii”, au declarat surse oficiale din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Unele dintre ultimele cazuri descoperite sunt chiar la registratura Primăriei, unde doi angajaţi au fost depistaţi pozitiv. După cum a afirmat viceprimarul Radu Botez, toţi ceilalţi colegi testaţi sunt perfect sănătoşi, iar cei care au intrat în contact direct cu cei infectaţi au fost trimişi în izolare acasă.

“Se aşteaptă eliberarea unui pat care este ocupat în câteva minute!”

Aceleaşi surse au precizat că, în acest moment, în spitalele COVID şi suport COVID din Iaşi sunt internaţi asimptomaticii şi formele grave şi foarte grave de boală. Practic, pacienţi cu forme uşoare de boală aproape nu mai există, iar cei asimptomatici, mulţi dintre ei, refuză să părăsească spitalul până la negativarea testelor. Acest fapt a fost subliniat şi de conducerea Spitalului de Boli Infecţioase. “În acest moment se pune foarte mare presiune pe compartimentul de Terapie Intensivă. Practic, se aşteaptă eliberarea unui pat ce urmează să fie ocupat în câteva minute”, a declarat Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase. Mulţi dintre cei care ajung la Spitalul de Boli Infecţioase sunt depistaţi cu boala la spitale non-COVID. Spitalul regional de Urgenţe “Sfântul Spiridon” pare a fi avangarda. Potrivit declaraţiilor Dianei Cimpoeşu, purtător de cuvât al spitalului şi coordonator UPU/SMURD Iaşi, zilnic sunt testaţi 65 de pacienţi. Jumătate dintre aceştia sunt cu suspicine de COVID-19, adică vin cu mialgii, febră, dureri în gât sau pierderea gustului sau mirosului.

Confirmarea de COVID-19 vine la o treime dintre aceştia, adică nouă cazuri pe zi. Există însă şi cazuri care intră cu teste negative în intervenţii chirurgicale şi care, la retestarea de şase zile, testele sunt pozitive. Dacă în situaţia numărului de noi cazuri situaţia pare a fi fluctuantă de la o săptămână la alta, nu acelaşi lucru se poate spune şi când vine vorba de cazurile foarte grave. Iaşul încă “răsufla uşurat” în urmă cu două săptămâni, când între 27 iulie şi 2 august înregistra doar patru decese, adică 6,25% din numărul total raportat din martie şi până atunci. O săptămână mai târziu, potrivit INSP, procentul s-a dublat. 13,51% dintre decedaţii confirmaţi cu COVID-19 au fost înregistraţi între 3 şi 9 august, iar în săptămâna care tocmai s-a încheiat, cu 87 de morţi, procentul a ajuns la 14.94% din numărul de morţi raportate. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri