La revenirea din concediu, ieşenii sunt trimişi de patroni la testarea COVID. Care-i bilanţul la Iaşi

miercuri, 19 august 2020, 01:50
4 MIN
 La revenirea din concediu, ieşenii sunt trimişi de patroni la testarea COVID. Care-i bilanţul la Iaşi

În ultimele zile, la Iaşi, a crescut puternic numărul testelor la cerere în laboratoare private. Este de aşteptat să urce şi numărul celor depistaţi pozitiv.

Bilanţ la jumătate de an de pandemie COVID-19 la Iaşi. Din martie şi până acum, la nivelul judeţului, s-au înregistrat 2.110 de infecţii cu SARS COV2 în rândul populaţiei. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.764 au fost externate. 87 de ieşeni diagnosticaţi cu COVID-19 au murit, majoritatea având şi boli asociate. În ultimele 24 de ore, 34 de persoane au avut rezultate pozitive la testare, în timp ce 25 au părăsit spitalele unde au fost internate, fie cu test pozitiv sau negativ, dar cu stare de sănătate bună.

41% din numărul total de cazuri au fost raportate în ultimele 3 săptămâni

Potrivit statisticii realizate de Institului Naţional de Sănătate Publică din ultimele trei săptămâni la nivelul judeţului Iaşi, se remarcă evoluţia în “dinţi de fierăstrău” a numărului noi de cazuri. Dacă, în săptămâna 27 iulie – 3 august, la Iaşi erau raportate 233 de noi cazuri, adică 14,9% din numărul total înregistrat până atunci, acum două săptămâni, situaţia părea stabilă cu doar 210 de noi persoane infectate (11,8% din total). În schimb, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, Iaşul a urcat din nou panta infectărilor, ajungând la 304 noi cazuri, ceea ce înseamnă 14,6% din numărul total raportate până pe 16 august. Potrivit anchetelor epidemiologice, topul contextului în care s-au infectat s-a modificat treptat.

“Nu sunt focare, pentru că a fi focar într-o anumită instituţie implică un număr mare de cazuri. Cazurile sunt la persoane fizice, şi nu pe companii. S-a constatat că dacă la serviciu se protejează, respectă regulile angajatorilor, nu acelaşi lucru îl fac şi în timpul liber. Sursele sunt micile şi marile aglomerări umane, iar topul situează pe primul loc migraţia, concediile şi petrecerile, mai nou, cu mai mulţi participanţi neprotejaţi. Sigur, sunt cazuri apărute în cadrul distribuţiei de marfă sau la ghişeele de lucru cu publicul, unde din nou, nu a existat protecţie. Din păcate, se aşteaptă ca, în zilele următoare, numărul de cazuri pozitive să crească deoarce foarte multe firme au cerut testarea în regim privat a angajaţilor odată cu revenirea acestora din concedii”, au declarat surse oficiale din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Unele dintre ultimele cazuri descoperite sunt chiar la registratura Primăriei, unde doi angajaţi au fost depistaţi pozitiv. După cum a afirmat viceprimarul Radu Botez, toţi ceilalţi colegi testaţi sunt perfect sănătoşi, iar cei care au intrat în contact direct cu cei infectaţi au fost trimişi în izolare acasă.

“Se aşteaptă eliberarea unui pat care este ocupat în câteva minute!”

Aceleaşi surse au precizat că, în acest moment, în spitalele COVID şi suport COVID din Iaşi sunt internaţi asimptomaticii şi formele grave şi foarte grave de boală. Practic, pacienţi cu forme uşoare de boală aproape nu mai există, iar cei asimptomatici, mulţi dintre ei, refuză să părăsească spitalul până la negativarea testelor. Acest fapt a fost subliniat şi de conducerea Spitalului de Boli Infecţioase. “În acest moment se pune foarte mare presiune pe compartimentul de Terapie Intensivă. Practic, se aşteaptă eliberarea unui pat ce urmează să fie ocupat în câteva minute”, a declarat Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase. Mulţi dintre cei care ajung la Spitalul de Boli Infecţioase sunt depistaţi cu boala la spitale non-COVID. Spitalul regional de Urgenţe “Sfântul Spiridon” pare a fi avangarda. Potrivit declaraţiilor Dianei Cimpoeşu, purtător de cuvât al spitalului şi coordonator UPU/SMURD Iaşi, zilnic sunt testaţi 65 de pacienţi. Jumătate dintre aceştia sunt cu suspicine de COVID-19, adică vin cu mialgii, febră, dureri în gât sau pierderea gustului sau mirosului.

Confirmarea de COVID-19 vine la o treime dintre aceştia, adică nouă cazuri pe zi. Există însă şi cazuri care intră cu teste negative în intervenţii chirurgicale şi care, la retestarea de şase zile, testele sunt pozitive. Dacă în situaţia numărului de noi cazuri situaţia pare a fi fluctuantă de la o săptămână la alta, nu acelaşi lucru se poate spune şi când vine vorba de cazurile foarte grave. Iaşul încă “răsufla uşurat” în urmă cu două săptămâni, când între 27 iulie şi 2 august înregistra doar patru decese, adică 6,25% din numărul total raportat din martie şi până atunci. O săptămână mai târziu, potrivit INSP, procentul s-a dublat. 13,51% dintre decedaţii confirmaţi cu COVID-19 au fost înregistraţi între 3 şi 9 august, iar în săptămâna care tocmai s-a încheiat, cu 87 de morţi, procentul a ajuns la 14.94% din numărul de morţi raportate. 

 

 

Comentarii