Managerul IBCV a pierdut 8 mil. din 10, bani de reconstrucție. Pintea: „Răspunsul e simplu“

joi, 17 octombrie 2019, 02:00
3 MIN
 Managerul IBCV a pierdut 8 mil. din 10, bani de reconstrucție. Pintea: „Răspunsul e simplu“

Ministrul Sănătăţii susţine că, anul trecut, Institutul de Boli Cardiovasculare nu a cheltuit o mare parte din suma primită din fondul de rezervă al Guvernului. Din 10 milioane de lei alocate, 8 milioane au rămas la Bucureşti. Managerul Grigore Tinică nu a comentat afirmaţiile ministrului.

Dacă după opt ani de aşteptări, Clinica Marelui Ars de la Iaşi a fost în sfârşit deschisă, nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre lucrările de reabilitare şi dotare a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ (IBCV). Aflată la Iaşi, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a ţinut să precizeze că, deşi i-au fost alocate anul trecut 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, institutul a pierdut din această sumă 8 milioane de lei.

„Pot să vă spun că anul trecut în luna mai, din fondul de rezervă al Guvernului, Institutului de Boli Cardiovasculare «Prof. dr. George I.M. Georgescu» i-au fost alocate 10 milioane de lei pentru demararea lucrărilor de reparaţie şi modernizare, acolo unde incendiul a distrus locaţia. La sfârşitul anului 2018, suma chetuită de cei de la institut a fost de 2 milioane de lei, 8 milioane de lei fiind returnaţi ministerului. Am înţeles că au fost nişte discuţii legate de nişte circuite privind autorizaţia ISU. Nu ştiu exact care este situaţia, dar când se returnează nişte bani, răspunsul e simplu“, a declarat la conferinţa de presă de ieri, Sorina Pintea.

Lipsa avizului ISU pentru demararea în timp util a licitaţiei a dus, se pare, la pierderea a trei sferturi din suma trimisă de Guvern pe motiv că aceştia nu au putut fi cheltuiţi.

Prezent la deschiderea Clinicii Marelui Ars, prof.univ.dr. Grigore Tinică, directorul IBCV, nu a oferit detalii cu privire la acest aspect. Ministrul Sănătăţii a adăugat însă că ieri a purtat o discuţie cu acesta pe tema procedurilor necesare pentru lucrările de refacere şi modernizare de la institut.

„Am înţeles de la domnul manager că au finalizat procedurile de achiziţie, că au făcut cum le-am spus de multă vreme, accord cadru mai întâi, clauză suspensivă astfel încât când vine finanţarea să poată facă achiziţia de lucrări sau aparaturi. Faptul că IBCV nu este finanţat este o minciună. V-am dat acest exemplu care este foarte clar“, a mai spus Pintea.

Ce s-a mai făcut după reţeta Pintea

De altfel, anul acesta, IBCV a demarat o licitaţie pentru achiziţie de aparatură medicală, dotări şi accesorii în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru redeschiderea institutului ca urmare a incendiului care a avut loc în aprilie 2018. Valoarea estimată este de 65 de milioane de lei, obiectul achiziţiei fiind împărţit în şapte loturi. Urmează să fie cumpărate echipamente pentru chirurgie cu o valoare minimă estimată de 6,5 milioane lei şi maxim 17 milioane, precum şi aparatură medicală şi accesorii. 9,4 milioane de lei vor merge pe aparatura pentru Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar aparatura pentru investigaţii la o valoare maximă de 11 milioane, valorile fiind fără TVA. IBCV are nevoie de echipamente de sterilizare în valoare de maximum 4,2 milioane lei şi de mobilier medical cu valoare de maximum 3,3 milioane lei. De asemenea, este necesară „upgradarea“ echipamentului Angiograf Philips Allura FD10, valoarea estimată fiind de 1,3 milioane de lei. Repunerea în funcţie a IBCV a fost estimată la o valoare de peste 60 de milioane de lei. Deocamdată, nu se cunosc câştigătorii licitaţiei.

Comentarii