Modernizarea DJ 246 nu-i mai interesează pe constructori după scumpirea bitumului

vineri, 08 martie 2019, 02:57
2 MIN
 Modernizarea DJ 246 nu-i mai interesează pe constructori după scumpirea bitumului

Modernizarea unui segment de 36 de kilometri de drum judeţean a devenit neinteresantă pentru firmele de construcţii în urma scumpirii bitumului. Majorarea preţului materialelor s-a produs după finalizarea proiectării lucrărilor.

Licitaţia lansată în decembrie pentru modernizarea Drumului Judeţean 246 pe o porţiune de 36 km n-a fost tentantă pentru niciun constructor. Este vorba de segmentul situat în sudul judeţului care începe de la limita cu judeţul Vaslui şi „merge“ prin Tufeştii de Sus – Scânteia – intersecţia cu DJ 248 – Şcheia – Drăguşeni – Ipatele – Ţibăneşti.

Licitaţia lansată de Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor pornea în sens descrescător de la valoarea estimată de 50,7 milioane de lei (fără TVA). Componenta financiară contează în proporţie de 90 la sută din preţul final, iar cea tehnică, 10 la sută.

Proiectul prevede inclusiv modernizarea a două poduri, construirea unuia nou şi montarea a peste 900 de podeţe. Odată începute, lucrările trebuie terminate în 18 de luni de la emiterea ordinului de începere, însă constructorul va primi un bonus la licitaţie dacă se angajează să finalizeze investiţia în 16 luni. Termenul de garanţie este de trei ani. Însă, fără oferte, licitaţia a fost anulată.

„Se va face o reactualizare de deviz general în cadrul aceleiaşi valori“, ne-a explicat directorul DJADP cum va fi reluată licitaţia.

Amintim că fondurile provin de la bugetul de stat, acesta fiind cel mai mare contract de finanţare din judeţul Iaşi, semnat în cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.

Ovidiu Ciucan, şeful Direcţiei drumurilor judeţene, ne-a mai spus că „am putea avea procedura finalizată“ cel mai devreme în prima jumătate a verii.

Amintim că, din cele şapte proiecte de modernizare de drumuri aprobate prin PNDL, cinci sunt în diferite faze de execuţie, iar unul în licitaţie pentru a treia oară.

DJ 208F între Heci-Tătăruşi-Iorcani, respectiv 12,5 km de modernizat contra 21,5 milioane de lei, îşi caută din nou constructor după ce parametrii au fost depăşiţi din cauza unor modificări legislative şi de preţuri (la bitum) şi nu s-au mai găsit ofertanţi. În acest caz, proiectul a fost ajustat deja, ceea ce urmează să se întâmple şi în cazul celui de modernizare a DJ 246.

Comentarii