Monopolul pe spălarea autobuzelor şi tramvaielor, anul 10. Aceeaşi firmă care câştigă an de an va lua contractul şi acum: 1,8 mil. lei profit

luni, 14 august 2023, 01:50
2 MIN
 Monopolul pe spălarea autobuzelor şi tramvaielor, anul 10. Aceeaşi firmă care câştigă an de an va lua contractul şi acum: 1,8 mil. lei profit

Monopolul pe spălarea autobuzelor şi tramvaielor va continua şi în anul următor. Societatea CFI Solution este singurul ofertant la licitaţia organizată de operatorul de transport public (CTP) în acest sens. Valoarea contractului se ridică la 5,2 milioane lei (fără TVA), iar atribuirea nu va fi marcată de surprize. CFI Solution pare o firmă care a fost înfiinţată special pentru curăţenia şi igienizarea vehiculelor CTP: operatorul de transport contribuie masiv la cifra de afaceri a societăţii încă de la înfiinţarea companiei private, în 2013. De 10 ani, fără nicio excepţie, contractele curg pe bandă rulantă, iar profitul firmei nu este de neglijat: 1,8 milioane lei pentru perioada 2013 – 2022.

Contractul din acest an este cel mai mare de până acum: valoarea de anul trecut a fost de 2,9 milioane lei (fără TVA). Creşterea poate fi explicată prin faptul că, între timp, la Iaşi au ajuns toate tramvaiele noi şi majoritatea autobuzelor electrice achiziţionate cu fonduri europene: în prezent, flota CTP ajunge la peste 300 de autobuze şi tramvaie, alături de 20 microbuze.

Serviciile de curăţenie şi igienizare a vehiculelor sunt realizate la capetele de linie, în depou şi în garajul din Tudor Vladimirescu. „Entitatea contractantă un număr de minim 85 de persoane zilnic (numărul minim de persoane solicitat reprezintă un factor de evaluare)”, se arată în documentaţia de atribuire. În cursul anului trecut, CFI Solution a avut un număr mediu de 77 angajaţi, cel puţin aşa a declarat societatea la Ministerul Finanţelor. Astfel, pentru a îndeplini cerinţa din caietul de sarcini, CFI este obligată să mai facă angajări în acest an, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru.

Anul trecut, CTP solicita un număr cuprins între 72 şi 80 de angajaţi ai firmei. Ca factor de evaluare, la contractul din acest an, CFI trebuie să asigure între 86 şi 100 de angajaţi: la evaluare, se acordă punctaj maxim (18 puncte) dacă numărul de angajaţi depăşeşte 100. Un alt factor de evaluare de la licitaţie spune multe despre modul în care CTP este gestionată: termenul de plată a facturilor. Astfel, dacă se acceptă un termen de 60 zile se acordă punctaj maxim (12 puncte), la 45 zile sunt 4 puncte, iar 30 de zile nu se acordă puncte. Nu în ultimul rând, cel mai important factor de evaluare rămâne preţul ofertat, care are o pondere de 70% în punctajul total.

Valoarea contractului, de 5,2 milioane lei, este mai mare decât cifra de afaceri a CFI din anul 2022 (3,1 milioane lei). În ultimul an, CFI Solution şi-a deschis „un cap de pod” la Galaţi: şi-a adjudecat contracte pentru curăţenie în pieţe şi igienizarea toaletelor publice. Rămâne de văzut în ce măsură va putea asigura personal suficient pentru spălarea autobuzelor şi tramvaielor CTP atât timp cât trebuie să mobilizeze echipe şi în Galaţi. De cele mai multe ori, la capete de linie, poate fi observat un singur angajat al CFI care, cu ajutorul unui mop, spală în câteva zeci de secunde un vehicul staţionat al CTP. Societatea CFI Solution este deţinută de către Florin Cojocaru, un apropiat al şefilor CTP încă de pe vremea de când operatorul de transport se numea RATP.

Comentarii