Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?
“Epopeea” spalatoriei dureaza deja de doua luni de zile, iar iesenii înca spala ma (...)
citeste totmiercuri, 18.05.2022
Lipsa de tineri absolvenţi pe piaţa muncii care să ştie din prima o meserie, o criză acută în faţa căreia Ministerul Educaţiei pare legat la mâini de ani buni, face ca taurul să fie luat de coarne de către privaţii cu iniţiativă. “Centrul Educaţional de Meserii“ de la Popricani, destinat copiilor nevoiaşi, este un exemplu elocvent în acest sens, o adevărată „lecţie” pentru toţi oficialii din Educaţie. Centrul, a cărui construcţie a fost începută de antreprenorul şi activistul ieşean Bogdan Tănasă, un tânăr care a construit până acum, din donaţii, zeci de locuinţe pentru familii nevoiaşe, se apropie de final. Tânărul ieşean intenţionează să termine lucrările, alături de voluntarii şi sponsorii proiectului Casa Share, până la finalul anului, deşi spune că este un gând optimist având în vedere că preţul materialelor de construcţii a crescut considerabil. La Centrul Educaţional Popricani, copiii din localitate sau din familiile sprijinite până acum vor putea ca după ore să îşi facă temele, fiind sprijiniţi de voluntarii proiectului, dar şi să înveţe diverse meserii, de la olărit şi confecţionat mături până la IT. „Intenţionăm să facem un hub IT aici. Sunt copii foarte isteţi, iar cu sprijinul companiilor IT din Iaşi dorim să îi învăţăm pe copii. Este important să realizeze că nu putem să tot luăm din societate, dar nu o să mai rămână nimic dacă nu mai şi întoarcem”, a precizat Bogdan Tănasă, care spune că doreşte să ceară sprijinul mai multor companii IT din Iaşi care să asigure echipament, dar şi voluntari care să facă ore cu elevii. Proiectul său, care răspunde unei nevoi acute de pe piaţa muncii, ar putea fi preluat de MEC la nivel naţional, dacă aici ar exista mai multă preocupare pentru acest nivel de educaţie.
Centrul Educaţional de la Popricani arată din ce în ce mai mult ca un palat, în care aproximativ 70 sau 80 de copii din localitate sau din satele învecinate să îşi vadă visele îndeplinite: să înveţe o meserie şi, astfel, poate să îşi depăşească condiţia. Chiar dacă schelele nu au fost coborâte încă, cel puţin cele de la interior, iar până să îşi primească elevii mai este nevoie de izolaţie, de finisarea sălilor, de asigurat mobilier şi apoi dotările necesare, de la table de scris şi până la calculatoare pentru un hub IT, Bogdan Tănasă este optimist că va reuşi să realizeze toate astea până la finalul anului. „Mai sunt încă multe de făcut, dar eu am fost mereu optimist. Acum avem problema că a crescut foarte mult preţul materialelor. Dar, aşa cum am reuşit să facem peste 30 de case din nimic, aşa vom reuşi să finalizăm şi acest proiect”, afirmă Bogdan Tănasă.
Cum va funcţiona centrul
Centrul Educaţional de la Popricani va funcţiona, atunci când îşi va deschide porţile, ca un afterschool, dar unul gândit altfel. Unul în care copiii din localitate să poată veni să îşi facă temele, să înveţe o meserie care să îi ajute pe viitor, dar şi, în cazul unora, să scape din mediul defavorizant de acasă. „Sunt mulţi copii care sunt trimişi la muncă imediat ce ajung acasă. La prăşit, cu animalele... După ce ajung seara acasă, poate fără să fi mâncat sau fără apă, eventual mai primesc şi două palme că nu au prăşit destul. Noi încercăm să îi scoatem din acest mediu pe copii. Avem sprijinul directorului şcolii din localitate, iar centrul este construit chiar lângă şcoală”, explică Bogdan Tănasă. Îl sperie însă gândul că pe viitor va trebui să le asigure celor aproximativ 80 de copii şi masa zilnică, după ore, iar pentru a realiza acest lucru are nevoie de sprijin neîntrerupt din parte sponsorilor, sau de sume de bani consistente. „Noi îi vom lua pe copii de la ora 12.00, îi hrănim, le oferim o masă caldă, iar apoi îi educăm. Vom avem şi două ateliere în care îi vom învăţa să facă mături, olărit, traforaj, alte meserii de acest fel”, precizează ieşeanul.
O altă dorinţă a lui Bogdan Tănasă este aceea de a realiza un hub IT, unde tinerii din Popricani să înveţe abilităţi elementare de programare, subliniind că în satele din judeţ sunt copii isteţi, însă nu beneficiază de sprijinul şi educaţia necesară. „Am vrea să vină voluntari din domeniul IT, şi chiar avem foarte multe cereri pe zona asta din partea unor oameni foarte implicaţi, care, după o zi de stat la birou, doresc să iasă şi, în fiecare zi câte unul, să vină şi să facă ore cu copiii”, afirmă Bogdan Tănasă.
Copiii care vor veni la Centrul Educaţional de la Popricani vor ajunge astfel doar seara acasă, iar Bogdan Tănasă intenţionează să realizeze un sistem care să le permită părinţilor să vadă în timp real şi ce fac copiii lor în cadrul afterschool-ului. „Chiar dacă majoritatea părinţilor nu au dispozitive electronice, mai sunt care au câte un smartphone. O să avem table electronice care se conectează la toate dispozitivele, îşi trimite tema făcută şi la părinte, dacă au, şi la profesor”, explică Bogdan Tănasă.
Un proiect „pentru copii”
Centrul Educaţional de la Popricani, atunci când îşi va deschide într-un final porţile, va deveni mâna de ajutor de care aveau nevoie zeci de copii care ar fi rămas poate pentru totdeauna îngropaţi în noroiul satelor româneşti. Copii pentru care şcoala, temele şi învăţatul sunt o relaxare atunci când alternativa este să muncească cot la cot cu părinţii, iar în anumite cazuri singuri şi flămânzi, în timp ce părinţii sunt la crâşma din sat. „Nu trebuie să îi mai lăsăm pe aceşti copii. Ei, dacă se duc acasă de la ora 12, după şcoală poate primesc două-trei palme, pentru că eu îi văd pe unde mai construiesc case, şi asta fac părinţii ăştia... Şi sunt trimişi pe câmp, fără apă şi fără mâncare, iar seara, când se întorc acasă, mai sunt luaţi şi la cruci şi dumnezei că nu au prăşit suficient. Peste tot unde mă duc le explic părinţilor că, dacă ar fi după mine, ei pot să doarmă şi în cort de celofan, pe căldură sau frig, dar tot ce fac este pentru aceşti copii, care nu au nicio vină”, explică Bogdan Tănasă (FOTO).
Unde poate fi sprijinit proiectul
Cei care doresc să sprijine proiectele Asociaţiei Casa Share şi Centrul Educaţional de Meserii, cu adresa fundaţiei pe str. Sfântul Lazăr nr. 49, bl A3, ap 28, Iaşi, Romania, cod postal 700049, pot face donaţii la:
Cont IBAN în Lei: RO50 RZBR 0000 0600 1817 7002
Cont Iban în EURO: RO17 RZBR 0000 0600 1817 7014
Cod Swift: RZBRROBU iar COD Bic: ROBU la ambele conturi
PayPal: bogdantanasa75@yahoo.com.
Cuvinte cheie: + casa share, scoala, meserii, tanasa
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Fetiţa de 5 ani supusă unui transplant de ficat la Institutul Fundeni a murit
Cum sa creezi o relatie bazata pe emotie cu angajatii firmei tale (P)
Un preot din Iaşi, implicat în accidentul mortal din Timişeşti
Drulă, despre modificările la Codul Rutier: Au măcelărit legea pentru şmecherii cu bolizi
O studentă de la Cuza se plânge de calitatea preparatelor servite la cantina universităţii
Gest impresionant al unui soldat ucrainean rănit la Azovstal şi capturat de ruşi
Clubul JUNIMEA –SCRIPTOR anunţă că îşi ca desfăşura activitatea săptămânal
”Booster” anticovid pentru copiii din SUA cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani
Un suporter al Nottingham Forest i-a dat un cap în figură unui jucător al echipei Sheffield United
Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare în vestul ţării. Cum se manifestă
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO. ”Sperăm să încheiem rapid”
Lovituri devastatoare la un meci de box. Unul dintre luptători a fost aruncat din ring (VIDEO)
Un desen a lui Michelangelo, estimat la 30 de milioane de euro, a fost scos la licitaţie
Ciolacu îşi îndulceşte declaraţiile: Asta nu înseamnă că cineva va veni cu noi impozite
Blocajul rutier de aproximativ 2 kilometri la Vama Siret pe sensul de ieşire din ţară
Atacul rasist de la Buffalo, pregătit în mod meticulos timp de mai multe luni
Cinci copii ținuți în robie de un fermier care i-a închiriat de la părinţi
Un colonel ucrainean explică de ce Insula Şerpilor este importantă pentru Moscova
Ucraina deschide la Kiev primul proces pentru crime de război după invazia rusă
Finlanda şi Suedia vor depune astăzi cerere de aderare la NATO. Cine s-ar putea opune
Monturile piciorului ( Hallux valgus ): simptome, diagnostic și tratament
OMS a înregistrat peste 220 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene
Disney+ nu va afişa multe reclame. Serviciul va fi disponibil şi în România din 14 iunie
Meta a şters zeci de milioane de incitări la violenţă de pe Facebook
Inundaţii masive în capitală. Nivelul apei aproape ajunge la capota maşinilor (FOTO)
Echipa lui Ianis Hagi va juca astăzi finala Ligii Europa cu Eintracht Frankfurt
Festivalul Internaţional al Familiei la Şah şi-a desemnat câştigătorii
Cel mai mare proprietar de avioane din lume a pierdut 113 avioane în favoarea Rusiei
Zeci de percheziţii în Iaşi şi alte patru judeţe într-un dosar de trafic de migranţi şi droguri
Forţele ucrainene de apărare aeriană distrug 11 drone inamice şi patru rachete de croazieră
Un Land Rover a fost izbit în plin de către un Renault în faţă la Kaufland Păcurari (VIDEO)
Preţurile petrolului au crescut marţi, temporar, la peste 115 dolari pe baril
Dr. Corneliu Dobre: Vitiligo poate fi ameliorat, dar nu vindecat
New Iasi Architecture 2022. Cum poate fi pus în valoare patrimoniul arhitectural și cultural (P)
Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?
Ce variante are primarul Chirica după plecarea vicelui ex-USR Baciu?
A vrut să dea foc casei iubitei după ce a intrat pe pagina ei de Facebook şi i-a citit mesajele
Iată noul proiect din faţa Teatrului! Copacii mari rămân pe poziţie
Interes aproape zero pentru doza 4: în cabinetele de vaccinare bate vântul
Un proiect editorial de excepţie, lansat ieri de Polirom la Iaşi
Ce mai cântă galeria Politehnicii? Iaşul pofteşte la „inamici“ din Vaslui
Drepturi salariale obținute chiar dacă nu au fost prinse în contract. Cazul Veolia
Şi-a pus şi sora şi iubita la „produs”, ca să îi strângă bani de BMW
Preot prins la volan pe europeană beat pulbere, lăsat cu permisul în buzunar
Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari
Filip Havârneanu, președintele USR Iași, voluntar în acțiuni săptămânale de ecologizare (P)
Cătălin ONOFREISpaima Constituţiei |
Florin CÎNTICOmnia Vincit Amor |
Grigore ILISEIDorul şi amintirea de-a pururi |
Alex VASILIUEnescu în presa română (I) |
Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.