anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

O lecţie pentru Ministrul Educaţiei “predată” într-un sat din judeţul Iaşi: “Şcoală de meserii” privată

GALERIE
CasaShare_CentruEducational_macheta_proiect
 • CasaShare_CentruEducational_macheta_proiect
- +

Lipsa de tineri absolvenţi pe piaţa muncii care să ştie din prima o meserie, o criză acută în faţa căreia Ministerul Educaţiei pare legat la mâini de ani buni, face ca taurul să fie luat de coarne de către privaţii cu iniţiativă. “Centrul Educaţional de Meserii“ de la Popricani, destinat copiilor nevoiaşi, este un exemplu elocvent în acest sens, o adevărată „lecţie” pentru toţi oficialii din Educaţie. Centrul, a cărui construcţie a fost începută de antreprenorul şi activistul ieşean Bogdan Tănasă, un tânăr care a construit până acum, din donaţii, zeci de locuinţe pentru familii nevoiaşe, se apropie de final. Tânărul ieşean intenţionează să termine lucrările, alături de voluntarii şi sponsorii proiectului Casa Share, până la finalul anului, deşi spune că este un gând optimist având în vedere că preţul materialelor de construcţii a crescut considerabil. La Centrul Educaţional Popricani, copiii din localitate sau din familiile sprijinite până acum vor putea ca după ore să îşi facă temele, fiind sprijiniţi de voluntarii proiectului, dar şi să înveţe diverse meserii, de la olărit şi confecţionat mături până la IT. „Intenţionăm să facem un hub IT aici. Sunt copii foarte isteţi, iar cu sprijinul companiilor IT din Iaşi dorim să îi învăţăm pe copii. Este important să realizeze că nu putem să tot luăm din societate, dar nu o să mai rămână nimic dacă nu mai şi întoarcem”, a precizat Bogdan Tănasă, care spune că doreşte să ceară sprijinul mai multor companii IT din Iaşi care să asigure echipament, dar şi voluntari care să facă ore cu elevii. Proiectul său, care răspunde unei nevoi acute de pe piaţa muncii, ar putea fi preluat de MEC la nivel naţional, dacă aici ar exista mai multă preocupare pentru acest nivel de educaţie. 

Centrul Educaţional de la Popricani arată din ce în ce mai mult ca un palat, în care aproximativ 70 sau 80 de copii din localitate sau din satele învecinate să îşi vadă visele îndeplinite: să înveţe o meserie şi, astfel, poate să îşi depăşească condiţia. Chiar dacă schelele nu au fost coborâte încă, cel puţin cele de la interior, iar până să îşi primească elevii mai este nevoie de izolaţie, de finisarea sălilor, de asigurat mobilier şi apoi dotările necesare, de la table de scris şi până la calculatoare pentru un hub IT, Bogdan Tănasă este optimist că va reuşi să realizeze toate astea până la finalul anului. „Mai sunt încă multe de făcut, dar eu am fost mereu optimist. Acum avem problema că a crescut foarte mult preţul materialelor. Dar, aşa cum am reuşit să facem peste 30 de case din nimic, aşa vom reuşi să finalizăm şi acest proiect”, afirmă Bogdan Tănasă.

Cum va funcţiona centrul

Centrul Educaţional de la Popricani va funcţiona, atunci când îşi va deschide porţile, ca un afterschool, dar unul gândit altfel. Unul în care copiii din localitate să poată veni să îşi facă temele, să înveţe o meserie care să îi ajute pe viitor, dar şi, în cazul unora, să scape din mediul defavorizant de acasă. „Sunt mulţi copii care sunt trimişi la muncă imediat ce ajung acasă. La prăşit, cu animalele... După ce ajung seara acasă, poate fără să fi mâncat sau fără apă, eventual mai primesc şi două palme că nu au prăşit destul. Noi încercăm să îi scoatem din acest mediu pe copii. Avem sprijinul directorului şcolii din localitate, iar centrul este construit chiar lângă şcoală”, explică Bogdan Tănasă. Îl sperie însă gândul că pe viitor va trebui să le asigure celor aproximativ 80 de copii şi masa zilnică, după ore, iar pentru a realiza acest lucru are nevoie de sprijin neîntrerupt din parte sponsorilor, sau de sume de bani consistente. „Noi îi vom lua pe copii de la ora 12.00, îi hrănim, le oferim o masă caldă, iar apoi îi educăm. Vom avem şi două ateliere în care îi vom învăţa să facă mături, olărit, traforaj, alte meserii de acest fel”, precizează ieşeanul.

O altă dorinţă a lui Bogdan Tănasă este aceea de a realiza un hub IT, unde tinerii din Popricani să înveţe abilităţi elementare de programare, subliniind că în satele din judeţ sunt copii isteţi, însă nu beneficiază de sprijinul şi educaţia necesară. „Am vrea să vină voluntari din domeniul IT, şi chiar avem foarte multe cereri pe zona asta din partea unor oameni foarte implicaţi, care, după o zi de stat la birou, doresc să iasă şi, în fiecare zi câte unul, să vină şi să facă ore cu copiii”, afirmă Bogdan Tănasă.

Copiii care vor veni la Centrul Educaţional de la Popricani vor ajunge astfel doar seara acasă, iar Bogdan Tănasă intenţionează să realizeze un sistem care să le permită părinţilor să vadă în timp real şi ce fac copiii lor în cadrul afterschool-ului. „Chiar dacă majoritatea părinţilor nu au dispozitive electronice, mai sunt care au câte un smartphone. O să avem table electronice care se conectează la toate dispozitivele, îşi trimite tema făcută şi la părinte, dacă au, şi la profesor”, explică Bogdan Tănasă.

Un proiect „pentru copii”

Centrul Educaţional de la Popricani, atunci când îşi va deschide într-un final porţile, va deveni mâna de ajutor de care aveau nevoie zeci de copii care ar fi rămas poate pentru totdeauna îngropaţi în noroiul satelor româneşti. Copii pentru care şcoala, temele şi învăţatul sunt o relaxare atunci când alternativa este să muncească cot la cot cu părinţii, iar în anumite cazuri singuri şi flămânzi, în timp ce părinţii sunt la crâşma din sat. „Nu trebuie să îi mai lăsăm pe aceşti copii. Ei, dacă se duc acasă de la ora 12, după şcoală poate primesc două-trei palme, pentru că eu îi văd pe unde mai construiesc case, şi asta fac părinţii ăştia... Şi sunt trimişi pe câmp, fără apă şi fără mâncare, iar seara, când se întorc acasă, mai sunt luaţi şi la cruci şi dumnezei că nu au prăşit suficient. Peste tot unde mă duc le explic părinţilor că, dacă ar fi după mine, ei pot să doarmă şi în cort de celofan, pe căldură sau frig, dar tot ce fac este pentru aceşti copii, care nu au nicio vină”, explică Bogdan Tănasă (FOTO).

Unde poate fi sprijinit proiectul

Cei care doresc să sprijine proiectele Asociaţiei Casa Share şi Centrul Educaţional de Meserii, cu adresa fundaţiei pe str. Sfântul Lazăr nr. 49, bl A3, ap 28, Iaşi, Romania, cod postal 700049, pot face donaţii la:

Cont IBAN în Lei: RO50 RZBR 0000 0600 1817 7002

Cont Iban în EURO: RO17 RZBR 0000 0600 1817 7014

Cod Swift: RZBRROBU iar COD Bic: ROBU la ambele conturi

PayPal: bogdantanasa75@yahoo.com.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X