De Business

Punem punctul pe știi

FORTUS, mândria industriei ceauşiste, a ajuns în proprietatea Primăriei

sâmbătă, 23 decembrie 2017, 02:50
4 MIN
 FORTUS, mândria industriei ceauşiste, a ajuns în proprietatea Primăriei

Activele primite de municipalitate de la societatea Fortus SA sunt în contul datoriilor de 87 de milioane de lei. Micii acţionari contestă acest schimbă. Ei spun că administratorul judiciar va câştiga 2,5 milioane de euro din această mutare cu toate că nu a implicat şi fonduri băneşti.

Municipalitatea a devenit proprietară pe o parte din patrimoniul fostului combinat Fortus. După mai bine de trei ani de tergiversări, Primăria a semnat un contract de dare în plată a unei suprafeţe de 23,5 ha în contul unei datorii de 87 milioane lei a fostului combinat la bugetul local. Terenul, care cuprinde şapte obiective ale Fortus, se află în zona centrală a patrimoniului fostului combinat, în vecinătatea fostului pavilion administrativ şi a parcului ştiinţific Teh­no­polis. Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri că a fost semnat inclusiv procesul verbal de predare-primire a bunurilor şi s-au făcut înscrisurile funciare. Municipa­litatea a putut prelua bunurile în contul datoriei după ce, recent, Curtea de Apel din Târgu Mureş a dat o decizie favorabilă în acest sens. Instituţia are în plan dezvoltarea unui parc industrial pe suprafaţa de 23,5 ha.

„Am reuşit, în instanţă, să demonstrăm că procedura de dare în plată este o procedură legală care trebuie aplicată şi prin care Iaşul trebuie să-şi recupereze, prin bunuri, datoriile pe care Fortus trebuia să le plătească. Astfel încât, în cursul săptămânii, am semnat şi contractul de dare în plată şi procesul verbal de predare-primire care a fost validat la notariat, în scris, făcute menţiunile la Cadastru şi suntem proprietari“, a declarat primarul Mihai Chirica. Potrivit edilului Iaşului, municipalitatea a devenit proprietară asupra a şapte obiective: Sculărie (1,9 ha), Utilaj Tehnologic Com­plex Uşor (4,03 ha), Turnătorie fontă (6,16 ha), depozit central (1,2 ha), Modelărie şi Baza de sarjabilizare (1,9 ha), depozit răşini (0,9 ha) şi Mecanică grea (7,2 ha). Suprafaţa construcţiilor de pe terenul luat în proprietate ajunge la peste 100.000 mp. „Vom dezvolta o platformă industrială pentru Iaşi şi pentru România. Nu ne vom apuca de vândut, nu vrem să facem proiecte imobiliare acolo, sub nicio formă, este zonă industrială, are deja o conformaţie de zonă industrială evidentă. Un lucru important pentru noi este că avem toate utilităţile acolo şi are racord direct în Transgaz, deci gazele se cumpără la preţ de transport, nu la preţul de distribuţie. Contractul nu-l faci cu distribuitorul, ci îl faci direct cu statul român“, a menţionat edilul.

Potrivit acestuia, capacităţile construite în ceea ce priveşte asigurarea cu energie electrică sunt suficiente şi există acces la calea ferată, atât pe ecartament european, cât şi pe ecartament rus. „Este primul pas şi cel mai important prin care arătăm că am reuşit să facem ceva pentru industria Regiunii de Nord-Est în lipsa autostrăzii care se pare că nu mai vine“, a mai spus Mihai Chirica. În şedinţa Consiliului Local (CL) din octombrie a fost aprobată o rectificare bugetară prin care creanţa Fortus a fost introdusă la veniturile bugetului local din taxe şi impozite locale. În acelaşi timp, suma a fost reflectată la cheltuieli de investiţii, iar şefii oraşului au precizat, la vremea respectivă, că prin această metodă se poate face operaţiunea de dare în plată. Municipalitatea a fost nevoită să achite şi cota de TVA aferentă procedurii, în sumă de 10,9 milioane lei. Procedura de dare în plată va fi finalizată odată cu aprobarea operaţiunii în CL, într-o şedinţă extraordinară ce va avea loc pe 28 decembrie.

Unul dintre micii acţionari ai firmei Fortus SA nu vede cu ochi buni mişcarea anunţată de primarul municipiului. „Problema este foarte complexă. Dare în plată, dare în plată, dar după ce lege? Doamna judecător a hotărât darea în plată în baza unui me­morandum pe care nu-l găsesc nică­ieri, în niciun Monitorul oficial. Sunt o serie de condiţionări pentru darea în plată. După umila mea părere, sunt atâtea sincope în sentinţa 473 cu darea în plată că nu înţeleg ce vrea să facă doamna judecător, se tot întârte în jurul cozii. Primăria Iaşi a intrat în tabelul definitiv al creanţelor cu 17, 45 milioane de lei, iar la 30 octombrie avea 87,07 milioane de lei. Administratorul judiciar va lua 3% plus TVA din darea în plată. Câte milioane de euro înseamnă? Va spun eu, 2,5 milioane de euro  pentru toată activitatea de dare în plată de la Fortus. Iar notarul, la ce legislaţie face apel? El trebuie să scrie clar. În 2018 sunt în jur de 15 ter­mene, din ianuarie şi până în februarie, la Înalta Curte, la Curtea de Apel şi la Tribunalul sindic Tg. Mureş. Vom vedea ce va urma, eu nu ştiu ce au semnat ei azi (nr. ieri), aştept raportul“, a declarat Florin Rugină, mic acţionar Fortus şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi. (Alex ANDREI; Paula TROFIN)

Comentarii