OUG 7, subiect tabu la Facultatea de Drept din Iaşi. „S-a decis să nu expunem puncte de vedere”

vineri, 01 martie 2019, 02:50
3 MIN
 OUG 7, subiect tabu la Facultatea de Drept din Iaşi. „S-a decis să nu expunem puncte de vedere”

Zeci de profesori de Drept de la Bucureşti şi Cluj au protestat împotriva ordonanţei care afectează independenţa magistraţilor. Colegii lor de la Iaşi, păstoriţi până recent de însuşi autorul OUG incriminate, nu vor să „expună puncte de vedere pe subiecte care au legătură cu spectrul politic“.

Peste 20 de profesori ai Facultăţii de Drept de la Universitatea Bucureşti, în frunte cu decanul Flavius Baias, au cerut ieri abrogarea OUG 7. Cadrele didactice cer „salvgardarea valorilor statului de drept şi protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţenilor împotriva corupţiei, arbitrariului şi ingerinţei politice în independenţa magistraţilor“. Şi Facultatea de Drept a Univer­sităţii Babeş-Bolyai şi-a exprimat „dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare şi la unele dintre dispoziţiile recentei OUG 7, de natură să aducă atingere independenţei magistraţilor şi normalei funcţionări a sistemului judiciar“. Potrivit profesorilor clujeni, toate aceste modificări creează aparenţa unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu func­ţionarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deţinătorii vremelnici ai unor funcţii de conducere şi, ceea ce este mult mai grav, să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra magistraţilor în legătură cu instrumentarea unor cauze.

„Nu expunem puncte de vedere pe subiecte care au legătură cu spectrul politic“

În schimb, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, Septimiu Panainte, a precizat că facultatea nu are niciun punct de vedere în privinţa OUG 7/2019. Contactat telefonic, Septimiu Panainte, care l-a succedat la şefia Facultăţii de Drept pe Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, a explicat motivele pentru care facultatea nu a expus un punct de vedere pe subiectul momentului în justiţia română.  El a precizat că, la nivelul consiliului facultăţii, nu a fost luată în discuţie prezentarea unei reacţii pe această temă. Mai mult, nu a fost convocată nicio şedinţă extraordinară a consiliului pentru a se discuta despre acest aspect şi nici data următoarei şedinţe ordinare a consiliului nu a fost stabilită. „De principiu, cu ocazia unor întâlniri formale anteriore, la nivelul consiliului facultăţii, s-a decis să nu expunem puncte de vedere pe subiecte care au legătură cu spectrul politic“, a spus Panainte.

Un nou protest anunţat pentru duminică

Patru organizaţii civice au anunţat un nou protest pentru duminică, 3 martie, împotriva ordonanţei de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei. Organiza­torii propun ca punctul de întâlnire să fie Piaţa Victoriei, începând cu ora 18:00, apoi să se plece în marş spre Ministerul Justiţiei, la ora 19:00. „Duminică, de la ora 18.00, ne revedem în Piaţa Victoriei! La ora 19:00, plecăm în marş spre Ministerul Justiţiei. Miza acestor zile pentru noi toţi este independenţa Justiţiei!“,  au precizat asociaţiile civice – Corupţia ucide, Geeks For Democracy, Iniţiativa România şi Rezistenta. Peste 10.000 de oameni au protestat duminică seară în Piaţa Victoriei din Bucureşti împotriva ordonanţei de urgenţă de modificare a legilor justiţiei. 

 

 

Comentarii