Ce e de făcut cu poliţa Euroins? Patronii service-urilor îşi pun mâinile în cap când aud de asiguratorul falimentar
Proprietarii service-urilor sustin ca Euroins deconteaza greu costurile din atelierele auto, î (...)
citeste totvineri, 24.03.2023
Probabil că nu există ieşean care să nu fi fost măcar o dată pe platoul Rezervaţiei Repedea. Într-o vreme, în zonă exista şi o Grădină Zoologică, iar un autobuz făcea curse între capătul actualului traseu 30 şi Motel. Din parcare până în inima rezervaţiei mai erau de mers câteva minute, direct prin pădure sau pe marginea şoselei Iaşi-Vaslui. Înainte de 1990, platoul începea de la şosea. Acum, de-a lungul DN 24 sunt câteva rânduri de case şi abia dincolo de ele sunt cele aproximativ 45 de hectare care constituie aria protejată.
Drumul îngust care se desprinde perpendicular din şosea şi duce pe platou e uşor de ratat. De altfel, aspectul deplorabil al acestui drum anunţă vizitatorii de starea în care se află platoul şi rezervaţia. Deşi e drum judeţean (248D), este pavat cu plăci de beton turnate înainte de 1970, când a fost făcut drumul respectiv. Pavajul denivelat ţine însă doar până la releul tv, care, cu înălţimea lui de 180 de metri, constituie un punct de reper vizibil din oraş şi din împrejurimi. De la releu, DJ 248D se transformă într-unul de pământ cu piatră care se îngustează şi mai mult înainte să coboare în satul Pietrărie.
DJ 248 e drumul judeţean cel mai ciudat din tot Iaşul. Este cel care vine de la Tomeşti, modernizat anul trecut la acest capăt, dar care se pierde apoi în pădure ca să reapară la Păun. Ultimii zeci de metri din Tomeşti reprezintă o singură bandă, la fel ca porţiunea de un kilometru din drumul naţional până în Pietrărie. Standardul pentru un DJ impune o lăţime de minim 7 metri, cu tot cu acostament, dar acesta nici 4 metri nu are pe unele porţiuni. Şi, oricum, nu se regăseşte în planurile de modernizare ale Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor.
Grătarele Primăriei au dispărut
În 1955, Repedea a devenit prima rezervaţie paleontologică din ţară, iar Consiliul Judeţean i-a acordat, în 1994, importanţă avifaunistică, dat fiind numărul mare de specii de păsări care vieţuiesc aici. Dar cine este proprietarul acestui loc? Harta este una destul de complicată, iar confuzii fac mulţi dintre cei pe care i-am întrebat de ce platoul din jurul releului este lăsat de izbelişte. De altfel, păşunatul, retrocedarea unor suprafeţe de pădure şi administrarea lor necorespunzătoare (ziarul nostru a relatat cu câţiva ani în urmă despre tăierile şi furturile masive de lemn), turismul de weekend, practicat haotic, au afectat negativ întreaga zonă.
Platoul din jurul releului tv, până la marginea gropii celebrelor grote, aparţine municipiului Iaşi. Aşadar, Primăria este administratorul terenului respectiv – unde primarul Mihai Chirica ne spunea recent că a amplasat câteva grătare anul trecut, după modelul celor de la Ciric, dar că în timp au dispărut.
Zona a fost declarată sit Natura 2000 cu mai bine de zece ani în urmă, dar ea nu include platoul menţionat, ci pădurea din jurul lui (aproximativ 12.000 de hectare). Rezervaţia propriu-zisă cuprinde mica depresiune unde se află grotele. Totuşi, dacă Primăria Iaşi ar fi de acord cu o minimă amenajare a acestui loc, administraţia oraşului Iaşi sau concesionarul acestui proiect va trebui să obţină avize de la Direcţia Silvică, cea care deţine custodia celei mai mari părţi a pădurii, şi de la Agenţia de Protecţie a Mediului Iaşi.
Practic, Primăria Iaşi poate să organizeze un concurs de soluţii, iar apoi să lanseze o licitaţie pentru aplicarea celei mai bune propuneri, în parteneriat public privat. Dacă un întreprinzător vine primul cu o idee de amenajare a acestui loc şi formulează o solicitare în acest sens, Primăria este obligată să scoată la licitaţie închirierea terenului. Sigur, un parc poate fi amenajat oricând acolo, iar Direcţia Serviciilor Publice a arătat deja ce poate să facă din spaţiile verzi.
Primarul din Bârnova ar face „ceva elegant”
Primarul Bârnovei, Mihai Bălan, ne-a spus că ar vrea să facă acolo „ceva elegant”, dar că terenul nu este în administrarea comunei. Ceea ce nu exclude însă o posibilă colaborare, mai ales că pădurea, arie protejată, se află în limitele administrative ale acestei comune, alături de Schitu Duca, Tomeşti, Ciurea şi Dobrovăţ. Predecesorul lui Bălan, Victor Chirilă, acum vicepreşedintele al CJ Iaşi, a încercat şi el să preia platoul printr-un schimb de terenuri Bârnova-Iaşi, dar nu a reuşit. Fostul primar este, de asemenea, susţinătorul unui proiect comun de administrare a unui loc de agrement amenajat pe acest platou. Şi Gheorghe Tătaru, directorul APM, ne-a declarat să subscrie la demersul amenajării unui parc în această zonă acum abandonată. Parcul ar oferi vizitatorilor nu doar priveliştea unică a oraşului, dar şi silueta Masivului Ceahlău, vizibil la orizont la apusul zilelor foarte senine, precum şi un bun punct de plecare, pe jos sau cu biciclete, spre obiective din apropiere: de la Mănăstirea Piatra Sfântă (Schitul lui Tărâţă, 1734),până la Poiana cu Cetate (Dobrovăţ). Pentru moment, deşi loc preferat de mulţi ieşeni pentru petrecerea timpului liber, picnic sau activităţi sportive, platoul Bucium este al nimănui. Pentru cât timp, încă?
Cuvinte cheie: + platoul Repedea, Iasi, diamant, primar, Barnova
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ministerul de Externe de la Kiev a pus “tunurile” pe senatoarea Diana Şoşoacă
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
32 de poliţişti ieşeni au fost avansaţi în grad de Ziua Poliţiei Române
Cine sunt oficialii români care îl vor arbitra duminică pe Cristiano Ronaldo
Brokerii se opun plafonării prețurilor RCA. Mulți dintre ei și-ar pierde jobul
Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post
FOTO Parc superb, de agrement, la Horpaz/Miroslava. Dezbatere publică de la ora 18
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Octogenar mort pe holurile spitalului după ce a fugit din salon
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Microbuz cu infirmiere românce, implicat într-un accident în Austria. O femeie a murit
Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
Mașină Google Street View, implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Monica Niculescu s-a califiicat în optimi la Miami Open, la dublu
Karpaten Turism aduce vacanțele All Inclusive la Iași, la Moldova Center (P)
„Marea prescripţie” loveşte din nou. Jongleriile unui executor ieşean, achitate una după alta
Calendarul consultațiilor oftalmologice la nou-născut și copilul de vârstă mică (P)
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval
Care sunt cele mai vânate clădiri de locuinţe de pe piaţa premium din Iaşi?
Proiectul de brand al Iaşului, medalie de aur, după ce a concurat cu două firme din Londra
Ce a lăudat primarul Mihai Chirica? Mai nimic bun la juniorii Politehnicii Iaşi
Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce
Care este mecanismul din spatele jocurilor de păcănele? Iată ce trebuie să știe pasionații…
O bandă de spărgători de maşini şi-a făcut de cap mai multe luni de zile
Se reia licitaţia pentru documentaţia necesară reabilitării termice a Palatului Administrativ
A început votul în Competiţia Destinaţia Anului 2023. La ce categorie concurează Iașul
Denisa Ionaşcu, secretarul CL Iaşi, a pierdut prima rundă a meciului cu primarul Mihai Chirica
ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea
Alexandru CĂLINESCUDuşmanii democraţiei |
Neculai SEGHEDINSateliţi |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.