Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Poetul Emil Brumaru a plecat în „rezervaţia de îngeri“

GALERIE
brumaru1
  • brumaru1
- +

În urmă cu puţin timp scrisese: „Cea mai mare spaimă  pe care o trăiesc este să nu ajung să-mi public cele 4-5 cărţi deja scrise. Trebuie să le fac doar montajul“.

Poetul Emil Brumaru, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi poeţi ai Iaşului, s-a stins în noaptea zilei de 4 ianuarie, cu puţin înainte de miezul nopţii, la vârsta de 80 de ani. Lumea culturală a Iaşului a rămas mai săracă după ce, după cum a scris Liviu Antonesei, „îngerul Emil Bru­maru s-a înălţat“, zeci de scriitori şi sute de cititori ară­tându-se îndureraţi prin mesaje pe reţelele de socializare.

Poetul a dispărut dintre noi înainte de a-şi termina proiectele, iar cu câteva zile înainte de dispariţia sa, pe 30 decembrie, menţiona pe pagina sa de Facebook că „Cea mai mare spaimă  pe care o trăiesc este să nu ajung să-mi public cele 4-5 cărţi deja scrise. Trebuie să le fac doar montajul“.

Lumea culturală, în doliu

Scriitorul Liviu Antonesei a fost printre primele persoane care au anunţat dispariţia poetului.

Acesta a publicat un text pe blogul personal la câteva ore de la moartea lui Emil Brumaru, menţionând că „În noaptea asta, cu puţin înainte de miezul nopţii, poetul Emil Brumaru s-a retras în rezervaţia de îngeri. E greu să scriu, am amintiri cu el de peste 45 de ani“, a scris Liviu Anto­nesei. Acesta a povestit şi modul în care poetul ieşean a plecat „în rezervaţia de îngeri“.

„Emil împlinise de cu­rînd 80 de ani şi era într-o formă de invidiat, cel puţin aşa mi se părea mie. Joi seara, a făcut un ACV, a fost internat la spital şi supus terapiei intensive, în după-amiaza de azi (n.r. 4 ianuarie), îşi revenise, a spus poezii asistentelor, a mâncat, a glumit. După câteva ore, a venit vestea că a avut două stopuri cardiace şi a intrat în comă. Am sperat totuşi într-un miracol. Nu s-a petrecut. La 23.35 a plecat. A plecat, nu a murit, îngerii nu mor niciodată, se retrag numai în Rezervaţia de Îngeri, aşa cum acum nu foarte multă vreme, prietenul nostru comun Luca Piţu s-a retras în păpuşoi. La revedere, nu adio, prietene. Dacã ţi-am greşit cu ceva vreodată, te rog să mă ierţi“, a mai scris Liviu Antonesei.

Zeci de alţi scriitori şi critici s-au arătat mai apoi îndureraţi după aflarea veştii dispariţiei lui Emil Brumaru, iar cititorii poeziilor sale şi-au arătat doliul publicând versuri din opera poetului.

„Sunt năuc! Ce pot să spun? Emil Brumaru s-a dus să îşi trăiască amintirile din rai! E una dintre marile şanse ale vieţii mele prietenia cu el şi îi mulţumesc pentru ea!“, a afirmat criticul Bogdan Creţu, care a relatat şi o discuţie de-a sa cu poetul.

„Mi-a spus, de curând, într-una din călătoriile noastre, cam aşa: «Bă, ştii, eu mă tem să nu mor inconştient, să nu mor în somn...» Şi eu, nătâng, încercând să atenuez mărturia, l-am întrebat direct: «Dar cum vreţi să muriţi?» «Păi asta-i, că nu vreau să mor», mi-a răspuns imediat. «Cum adică, băi, să nu mai poţi citi, să nu mai poţi scrie, să nu te mai uiţi după femei... Asta nu pot eu să înţeleg!» Şi nici eu, acum! Unii oameni nu au nici o legătură cu moartea, nici când mor!“, a povestit Bogdan Creţu.

Ieşenii care l-au cunoscut pe poet sau care i-au apreciat poezia îşi pot arăta omagiile în cursul zilei de astăzi şi în prima jumătate a zilei de mâine la Palatul Roznovanu.

Trupul neînsufleţit al poetului ieşean va fi depus în holul central al Palatului Roznovanu începând cu ora 10.00, reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi menţionând că „Toţi cei care doresc să aducă un ultim omagiu reputatului scriitor sunt aşteptaţi la sediul Primăriei Muni­cipiului Iaşi până marţi, 8 ianuarie, la prânz, pentru a se reculege şi a scrie câteva cuvinte în Cartea de Con­doleanţe“.

Medicul care s-a născut poet

Emil Brumaru s-a născut pe data de 25 decembrie 1938, naşterea sa fiind înregistrată pe 1 ianuarie 1939, în comuna Bahmutea din jud. Tighina, în Republica Moldova. A fost unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A urmat studiile Şcolii medii nr. 1 „Mihail Sadoveanu“, actualul Colegiu Naţional din Iaşi, apoi cursurile Facultăţii de Medicină, absolvind în 1963. În perioada 1963-1975 a fost medic în comuna Dolhasca, jud. Suceava, loc numit de el „rezervaţia naturală de îngeri“. S-a dedicat apoi scrisului, fiind şi corector în perioada 1983-1989 şi apoi redactor în perioada 1990-1996 la revista Convorbiri literare.

A debutat cu poezii în revista Luceafărul în 1967, apoi editorial în 1970, cu două volume de poezie, prima sa carte primind şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. A publicat apoi un număr impresionant de volume de poezie, având 26 de cărţi, ultima, „Amintiri din rai“, fiind publicată la Editura Humanitas în 2016. A colaborat cu mai multe publicaţii, având şi o rubrică în Ziarul de Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri