anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Scandal cât casa parohială

Preoteasa încornorată a chemat pompierii să spargă ușa după care se afla amanta

GALERIE
preotul flavian duduman (1)preotul flavian duduman (4)
 • preotul flavian duduman (1)
 • preotul flavian duduman (4)
- +

Preoteasa a sunat la pompieri ca să deschidă uşa apartamentului. Cazul a ajuns la Inspecţia Bisericească de la Mitropolie. Preotul Flavian Duduman pare să fi uitat de porunca a 7-a: „Să nu preacurveşti“. Este foarte probabil să fie oprit de la slujire. „Atâta timp cât nu e vorba de un adulter demonstrat, dacă divorţul este pronunţat din culpa ambelor părţi, teoretic, da, este foarte pasibil de depunere din treaptă“, arată pr. Dumitru Boboc, inspector eparhial bisericesc.

În postul Crăciunului, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a primit o plângere şi lucrează la soluţionarea unui caz delicat care-l priveşte pe tânărul preot Flavian Duduman, paroh la Cilibiu, comuna Golăieşti. Soţia acestuia a depus joia trecută o plângere împotriva sa, care a dus la deschiderea cerce­tărilor de către Inspecţia Biseri­ceas­că, acuzându-l că a înşelat-o de mai multe ori şi că a împins-o către divorţ. Sursele „Ziarului de Iaşi“, coroborate cu mărturii din plângerea femeii, au pus cap la cap şirul evenimentelor.

Tânărul de 29 de ani este acuzat că avea o relaţie de mai mult timp cu o învăţătoare care predă la aceeaşi şcoală unde predă şi el religie, din comuna Golăieşti, despre care soţia sa nu ştia. Însă acum, de la începutul Postului Paştelui, aceasta a descoperit că femeia cu care preotul Flavian Duduman avea o relaţie stătea foarte mult la Casa Parohială, şi i-a surprins împreună acolo. Femeia i-a mai găsit încă o dată împreună, la apartamentul pe care-l deţineau amândoi, când sursele noastre explică faptul că femeia a sunat la pompieri pentru că nu putea deschide uşa apartamentului, încuiată din interior de preot.

Aceleaşi surse au descris faptul că femeia s-a plâns că ar fi fost şi bătută de către preot în parcarea unui supermarket, dar nu a depus plângere la poliţie.

Actele divorţului au fost semnate luna aceasta, însă problemele preotului încep abia de acum: preotul a fost îndepărtat din funcţia administrativă pe care o deţinea şi a început o cercetare disciplinară împotriva sa pe linie canonică, al cărei rezultat va fi cel mai probabil oprirea de la slujire şi decăderea din treaptă.

O ascensiune fulminantă

Văzut ca un tânăr foarte promiţător, Flavian Duduman a crescut în câţiva ani cât alţi preoţi nici nu visează într-o viaţă: la 29 de ani, la doi ani de zile de când şi-a dat examenul de capacitate preoţească, a primit şi propria parohie, dar şi o funcţie administrativă la Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Acesta era inspector în cadrul sectorului res­pectiv şi primea deja sarcini care nu sunt oferite de regulă persoa­nelor care nu au încrederea celor din interiorul sistemului. Spre exemplu, anul acesta, în septembrie, preotul Flavian Duduman a susţinut discursul Preafericitului Daniel la deschiderea anului de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăs­tirea Neamţ, unde a fost alături de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. De altfel, acesta mai apare la diferite eve­nimente în preajma mitropolitului.

„Teoretic, da, este foarte pasibil de depunere din treaptă“

Contactaţi telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, reprezentanţii Corpului de inspecţie bsiericească au confirmat existenţa unei plângeri şi au precizat că ancheta începe din această miercuri.

„Este o investi­gaţie în curs de desfăşurare, miercuri de la ora 10.00 îl avem pe părintele chemat la noi, la mitropolie, pentru o primă discuţie. Îl vom informa despre plângerea făcută de soţia sa, îi vom prezenta şi ceea ce ştim noi, abordăm şi problema divorţului, demarăm efectiv o anchetă. Atâta timp cât nu e vorba de un adulter demonstrat, dacă divorţul este pronunţat din culpa ambelor părţi, teoretic, da, este foarte pasibil de depunere din treaptă, dar asta se face în urma unei analize foarte atente. Am înţeles de la doamna că au fost la un notar, dar vreau să aflu şi părerea preotului miercuri“, a declarat pr. Dumitru Boboc, inspector eparhial bisericesc de la Corpul de inspecţie bisericească al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Un preot ce a fost decăzut din treaptă pentru motive de divorţ sau recăsătorie, trebuie să dea dovadă de căinţă mulţi ani înainte să primească dreptul de a sluji din nou. Este ultimul pas înainte de caterisire şi reprezentanţii Mitropoliei au explicat că, de cele mai multe ori, se ajunge la acest pas sau la o retragere completă a preoţilor în această situaţie, fiind puţini cei care pot să se întoarcă să slujească.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, preotul a ascultat toate acuzaţiile aduse împotriva sa, nu a dorit să le comenteze şi a precizat că va reveni cu un apel telefonic în cursul zilei de marţi.

SURSA FOTO: Tudorel Rusu, Doxologia (doxologia.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.