Vom avea sau nu o primă sentinţă până la alegerile locale?

Procesul Flux-Chirica începe azi. Poate judeca la Tribunal magistratul cu care a fost la chermeză? Iată motivaţia!

joi, 01 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Procesul Flux-Chirica începe azi. Poate judeca la Tribunal magistratul cu care a fost la chermeză? Iată motivaţia!

Relaţiile stabilite de-a lungul timpului de primarul Mihai Chirica cu membrii elitei Iaşului au făcut dificilă găsirea unui magistrat care să-l judece. Ultima judecătoare retrasă din dosarul „Flux” a invocat tocmai legăturile cu primarul pentru a refuza cazul. În cele din urmă, un magistrat a fost găsit, iar procesul va începe chiar azi.

Ieşit din camera preliminară, dosarul „Flux” a fost repartizat aleatoriu judecătoarei Oana Bodoga. Aceasta a depus imediat o cerere de abţinere, invocând chiar ea existenţa unei „suspiciuni rezonabile că imparţialitatea judecătorului este afectată”, unul dintre motivele prevăzute de Codul de Procedură Penală. Concret, Oana Bodoga este căsătorită cu şeful Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor, instituţie subordonată Primăriei. Motivul nu a fost considerat suficient de solid de colegii Oanei Bodoga, care au respins cererea.

A doua cerere: s-a invocat alt aspect al relaţiei

O nouă cerere a acesteia a fost depusă marţi, invocându-se aceleaşi posibile suspiciuni. De această dată, cererea de abţinere a fost susţinută de faptul că ar exista relaţii apropiate, de amiciţie, cu unul dintre inculpaţi, respectiv cu Mihai Chirica. Judecătoarea avusese ocazia să participe la petreceri private la care fusese prezent şi primarul, ba chiar făcuse sau primise cadouri de la acesta. „Au fost invocate motive noi, care nu fuseseră menţionate în prima cerere de abţinere, ceea ce a permis reanalizarea situaţiei. S-a decis aprobarea admiterea cererii”, a spus Raluca Isepciuc, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Iaşi.

Relaţiile personale ale Oanei Bodoga nu ar fi reprezentat însă singura problemă. Ca şef al DFPL, Marius Bodoga îi cunoaşte pe doi dintre inculpaţi, respectiv primarul Mihai Chirica şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, fiind chiar apropiat de acesta din urmă. În plus, Oana Bodoga a fost angajată la cabinetul fostului primar Gheorghe Nichita. Surse apropiate dosarului susţin că, dacă nu ar fi depus o cerere de abţinere, ar fi fost înaintată o cerere de recuzare a ei de către unul dintre apărătorii inculpaţilor.

Vom avea o sentinţă până la alegerile locale?

Locul Oanei Bodoga a fost luat de judecătoarea Iulia Munteanu, preşedintele delegat al secţiei penale a Tribunalului şi membră a Colegiului de conducere a instanţei. În 2017, pe când activa în cadrul Judecătoriei, Munteanu s-a numărat printre magistraţii care au semnat un memoriu adresat premierului Mihai Tudose prin care se cerea retragerea modificărilor propuse de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, la statutul judecătorilor, organizarea judiciară şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Memoriul blama „pregătirea neserioasă a unui veritabil experiment judiciar, în lipsa oricăror studii şi prognoze”. Totodată, judecătoarea Iulia Munteanu este soţia procurorului Bogdan Munteanu, cel care a instrumentat dosarul Skoda.

Dosarul va intra aşadar, de astăzi, în linie dreaptă, dacă nici judecătoarea Munteanu nu se va abţine, cu atât mai mult cu cât protestul grefierilor şi judecătorilor Tribunalului a încetat. Este însă puţin probabil să existe timpul necesar pentru a se ajunge la o primă sentinţă până la data viitoarelor alegeri locale, în septembrie, şi cu atât mai puţin dacă acestea vor fi comasate cu cele pentru Parlamentul European, ce ar urma să aibă loc în iunie. 

Comentarii