Profesorul ieșean Mircea Păduraru lansează o carte despre folclorul obscen la Universitatea din Cluj-Napoca

sâmbătă, 16 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Profesorul ieșean Mircea Păduraru lansează o carte despre folclorul obscen la Universitatea din Cluj-Napoca

Pe 21 martie 2024, de la ora 12:00, în Aula ,,Regele Ferdinand I“ a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, va avea loc lansarea cărții ,,Fondul interzis. Incursiune în antropologia folclorului licențios“ (vol.1, de profesorul ieșean Mircea Păduraru, recent publicată în colecția ,,Biblioteca de istorie literară“ la Editura UAIC.
 

Împreună cu autorul, sunt invitați pentru prezentarea cărții trei universitari clujeni: profesorul Ioan Pop-Curșeu, de la Facultatea de Teatru şi Film a UBB, cercetătoarea Elena Bărbulescu, de la Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, și profesorul Constantin Bărbulescu, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB.

Lucrarea dorește să aducă în atenția oamenilor de cultură (mai ales a celor din zona științelor umaniste și sociale) o categorie a creativității tradiționale sistematic ignorată de generații de etnologi: folclorul licențios. De asemenea, așa cum au precizat pe pagina de Facebook organizatorii,  acest demers poate fi caracterizat de trei trăsături majore: interacțiunea frontală cu folclorul licențios/ obscen/ pornografic; angajarea într-un dialog polemic cu o tradiție de gândire (mai ales locală) prin care s-a operat izolarea acestei dimensiuni a creativității tradiționale; definirea unor repere pentru o perspectivă hermeneutică aptă să reveleze importanța folclorului licențios în cadrul tabloului general al culturii române.

Mircea Păduraru (n. 1980, Iași) este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde predă etnologie, dar și seminarii de literatură postbelică și contemporană. Domeniile sale de interes, în care a și publicat în ultimii ani, sunt: etnologia religiei, religie materială, etnologie și putere, etnografie și eclesiologie, demonologie. La Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a mai publicat volumul ,,Reprezentarea Diavolului în imaginarul literar românesc“ (2012).

Comentarii