Război la „Socola” între un jurist şi conducerea spitalului. A fost dat afară după ce a pierdut 72 de procese

luni, 22 august 2022, 01:50
5 MIN
 Război la „Socola” între un jurist şi conducerea spitalului. A fost dat afară după ce a pierdut 72 de procese

Juristul Corneliu Prepeliţă susţine că a fost dat afară ilegal după ce a sesizat mai multe nereguli

 

Unul dintre consilierii juridici ai Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi a fost dat afară pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, lucru care ar fi dus la pierderea mai multor procese şi implicit la crearea unui prejudiciu pe care unitatea medicală nu îl poate achita. 

Reprezentanţii „Socola” susţin că juristul Corneliu Prepeliţă nu s-ar fi prezentat în mod repetat la termenele de judecată ale mai multor dosare în faţa Curţii de Apel Iaşi şi a Tribunalului Iaşi, fiind vorba despre procesele pierdute de „Socola” cu angajaţii daţi afară abuziv pe 30 martie 2020 după ce au câştigat concursul care a fost verificat de DNA şi declarat ca fiind organizat ilegal de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. În vara anului 2019 au fost scoase la concurs 93 de posturi de asistente şi infirmieri, însă concursul a fost suspendat după proba scrisă. Peste 70 de angajaţi au dat în judecată şi au câştigat.

După o cercetare disciplinară care a început din aprilie şi a durat până la jumătatea lunii august, membrii comisiei de disciplină au concluzionat că acesta şi-a încălcat în repetate rânduri atribuţiile şi responsabilităţile din fişa postului, prin faptul că ar fi lipsit constant de la termenele de judecată. Acestuia i-au fost repartizate mai multe dosare pentru care urma să formuleze apărări pentru a reprezenta Insitutul de Psihiatrie „Socola” în faţa Curţii de Apel. „Conducerea institutului consideră că salariatul a perturbat grav activitatea Institutului prin producerea unui prejudiciu considerabil datorat atitudinii generale profesionale necorespunzătoare şi comportamentului voit delăsător pe care acesta le-a avut în perioada 2020 – 2022, în sensul că din totalul proceselor avute pe rolul instanţelor de judecată cu cei 72 de salariaţi concediaţi în luna martie 2020 (pentru care s-au emis decizii de concediere semnate pentru legalitate de către consilierul juridic Corneliu Prepeliţă), numărul de procese câştigate în instanţă de către Institut a fost zero.

Este adevărat că obligaţiile consilierului sunt de diligenţă şi nu de rezultat, însă, din parcurgerea prin sondaj a conţinutului a aproximativ 20 de dosare care s-au judecat în instanţă, s-a remarcat că acesta nu s-a prezentat la termenele acordate de instanţa de judecată”, au precizat reprezentanţii „Socola”. Conducerea unităţii spune că şansa ca acele procese să fie câştigate a fost pierdută atât din cauza lipsei de reprezentare şi „a lipsei de diligenţă în instanţele de judecată”, dar şi din cauza altor împrejurări.

Juristul, „încărcat” cu datoria de 7,8 milioane de lei către salariaţi

Reprezentanţii „Socola” susţin că în urma pierderii în instanţă a dosarelor, unitatea medicală a a fost obligată la plata către salariaţii reintegraţi prin hotărârile judecătoreşti a unei sume exorbitante, în valoare de 7,8 milioane lei, adică aproximativ 1,8 milioane de euro. „Sumă pe care în prezent Institutul este în imposibilitatea de a o achita şi pentru care caută soluţii, astfel încât să poată face faţă executărilor silite care s-au demarat pentru achitarea despăgubirilor salariale, a daunelor morale şi a cheltuielilor de judecată către creditorii respectivi. Fără a se putea stabili în mod concret, până în prezent, care a fost contribuţia persoană procentuală a consilierului juridic Corneliu Prepeliţă la producerea acestui prejudiciu imens adus Institutului, de remarcat este faptul că acesta, în calitate de consilier juridic care avea respectivele dosare repartizate în vederea instrumentării lor, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu specifice esenţiale, printre care aceea de a solicita delegaţii şi de a se prezenta în faţa instanţei pentru a susţine interesele Institutului, cu atât mai mult cu cât deciziile de concediere anulate de către instanţe erau semnate pentru legalitate de către acesta”, au precizat reprezentanţii „Socola” într-un răspuns către „Ziarul de Iaşi”. Conducerea spitalului susţine că juristul nu s-ar fi prezentat nici în cazul altor procese în care „Socola” avea nevoie de reprezentare în faţa instanţei, însă faptele respective nu au putut fi supuse cercetării disciplinare fiindcă a fost depăşit termenul de 6 luni de la săvârşirea lor.

Juristul va da în judecată spitalul

Contactat de către „Ziarul de Iaşi”, Corneliu Prepeliţă consideră că a fost concediat ilegal şi că începerea cercetării disciplinare are legătură cu o serie de nereguli pe care le-a sesizat în ultima perioadă în administrarea unităţii medicale. El susţine că inclusiv decizia de a începe cercetarea disciplinară a sa a fost luată în urma unor sesizări făcute de persoane pe care Prepeliţă le-a reclamat conducerii pentru că ar fi săvârşit mai multe ilegalităţi în unitatea medicală. Juristul argumentează că una dintre persoanele pe care acesta a reclamat-o la conducere pentru că ar fi comis ilegalităţile respective a fost membru al comisiei de disciplină care a decis concedierea sa.

„Este o decizie ilegală, pe care o voi contesta şi voi cere inclusiv daune morale. În afară de o singură situaţie la care presupus nu m-aş fi prezentat, în timpul stării de urgenţă şi de alertă, nu puteam fi fizic prezent acolo. Mai mult, unul dintre consilierii juridici ai spitalului îşi exercită fără drept profesia de consilier, nefiind înscris în nicio organizaţie profesională aşa cum spune legea consilierilor juridici, iar şefa serviciului administrativ, condamnată penal, ocupă în continuare o funcţie în spital şi a fost membru în comisia de disciplină. Doamna manager a încălcat toate regulile, eu am contestat decizia de începere a cercetării disciplinare în instanţă şi am informat conducerea unităţii. Iar apoi, decizia de cercetare disciplinară a rămas în pronunţare cu anumiţi membri şi apoi alţii au dat soluţia”, a explicat Corneliu Prepeliţă pentru „Ziarul de Iaşi”.

Comentarii