Reţeaua Bergamo – filieră de prostituţie în Italia cu „pepiniera“ la Paşcani

vineri, 07 iunie 2019, 02:03
4 MIN
 Reţeaua Bergamo – filieră de prostituţie în Italia cu „pepiniera“ la Paşcani

Carabinierii italieni şi procurorii DIICOT au arestat mai mulţi traficanţi de carne vie. Grupul era condus de un român, iar mâna dreaptă era o femeie din Paşcani. Fetele tinere erau racolate din oraş sau din comunele din jur. Multe erau momite cu un loc de muncă în Italia şi apoi erau puse să se prostitueze la periferia oraşului Bergamo. Fiecare trebuia să cotizeze o taxă între 100 şi 150 de euro pe zi.

Românii au ajuns printre cei mai cunoscuţi infractori din Italia. Un grup de români, printre care şi o păşcăneancă, a fost arestat zilele trecute pentru prostituţie şi trafic de persoane, la capătul unor percheziţii realizate împreună cu carabinierii din Bergamo. Grupul era alcătuit din şapte „peşti“, şase bărbaţi şi o tânără din Paşcani, în vârstă de 25 de ani. Fata de 25 de ani racola tinere din zona Paşcaniului prin intermediul unei alte persoane, iar aceasta le trimitea în Italia, unde erau puse să se prostituieze. Liderul grupării era un român în vârstă de 43 de ani, poreclit „Grasu“.

Alaltăieri, din zona Paşcaniului, poliţiştii şi procurorii DIICOT au ridicat o femeie, Mihaela Fîţă, care apoi a fost arestată pentru trafic de persoane. Cei care au condus acest caz au fost carabinierii italieni de la Brigada Antimafie din Bergamo, ajutaţi de către procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Iaşi.

Primii au operat percheziţii în mai multe locaţii în zonele Ghisalba şi Calcinate (Bergamo) la şase români şi un albanez, iar cei de la BCCO Iaşi, într-o suburbie a Paşcaniului. De aici au ridicat şi arestat o femeie, Mihaela Fîţă, care va sta în arest 30 de zile. În Bergamo, poliţiştii au găsit în locuinţele celor şase români şi la albanez suma de 70.000 de euro, care ar putea proveni din exploatarea sexuală a celor 14 tinere pe care grupul le avea „la stradă“.

„Membrii grupului infracţional au racolat în mod direct sau prin intermediul altor persoane (mâna dreaptă a liderului grupului era o fostă prostituată, din Paşcani, în vârstă de 25 de ani – n.r.) tinere minore sau majore, care sub pretextul unor relaţii de prietenie şi asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, le-au determinat să accepte să efectueze deplasări în localitatea Bergamo, unde erau preluate, apoi le era îngrădită libertatea de mişcare prin confiscarea actului de identitate şi a telefonului, prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă – mutilări ale feţei, dar şi agresiuni de natură psihică şi sexuală, fiind determinate ulterior să practice prostituţia. În fapt, unele victime au fost determinate să practice prostituţia pe raza municipiului Paşcani, ulterior fiind transferate în localitatea Bergamo, unde s-a continuat exploatarea acestora în stradă. Victrimele proveneau din mediul rural, sau municipiul Paşcani, cu un nivel redus de educaţie şi situaţie familială şi materială precară, unele dintre fetele exploatate provenind din centre de plasament“, au precizat reprezentanţii DIICOT.

În urma cercetărilor a rezultat faptul că grupul era „activ“ încă din anul 2008, iar aceştia erau „experţi“ în racolare, transport, cazare şi exploatarea victimelor. Românii aveau străzile pe care le controlau, în zonele Ghisalba şi Calcinate, aflate la periferia oraşului Bergamo. Aceştia încasau taxa de „post“ de la fiecare prostituată, adică 100 – 150 de euro pe noapte.

„Grasu“ avea afaceri şi la Paşcani

Între anii 2016 – 2019, carabinierii din Bergamo au depistat şi legitimat un număr mare de prostituate la stradă, mare parte dintre acestea având domiciliul în Paşcani sau localităţile din apropiere. De asemenea, carabinierii au aflat că liderul grupării, zis „Grasu“, coordona şi o afacere în Paşcani prin care împrumuta bani cu dobânzi mari, cămătărie. De asemenea, acesta cumpăra terenuri şi imobile prin România, cu bani rezultaţi din prostituţie. Tot „Grasu“ era cel care se ocupa de cazarea victimelor în apartamentele închiriate şi îi controla pe ceilalţi membri din grupare printr-o stare de dependenţă, „prin furnizarea contra cost a drogurilor, autoturisme, închirierea unor locuinţe, pentru care aceştia achitau sume mari de bani proveniţi din actele de prostituţie ale victimelor“, au subliniat anchetatorii.

În urma acţiunilor desfăşurate de către carabinieri şi poli­ţiş­tii ieşeni au fost salvate cinci tinere din Italia şi a alteia care se afla în tranzit spre Bergamo. Procurorii italieni au precizat că au fost operate opt arestări în total, dintre care şapte în Italia, iar cazul ar fi pornit de la o fată exploatată în Bergamo. Poliţiştii au mers pe fir şi au denunţat toată gruparea. Liderul „Grasu“ avea ca „mână dreaptă“ o tânără din Paşcani, în vârstă de 25 de ani. „O femeie cu o capacitate criminală impresionantă şi care nu a demonstrat niciodată milă fetelor exploatate. Pentru fete, ea le explica faptul că şi ea a început aşa, ca prostituată pe stradă şi că acum nu mai lucra şi încasa doar banii“, au precizat anchetatorii italieni în cadrul unei conferinţe.

Comentarii