Păţanie a aceluiaşi ieşean căruia primăria i-a traversat proprietatea cu conducte de apă fără să-l întrebe

S-a trezit cu un excavator şi o echipă de muncitori în curte, trimişi să facă drum asfaltat. A sunat la 112

vineri, 08 martie 2024, 02:50
3 MIN
 S-a trezit cu un excavator şi o echipă de muncitori în curte, trimişi să facă drum asfaltat. A sunat la 112

În prima zi de mărţişor, un ieşean s-a trezit pe proprietatea sa cu un excavator şi cu o echipa de muncitori care au început să-i sape proprietatea, hotărâţi să facă acolo un drum asfaltat. Disperat, omul le-a cerut să întrerupă lucrările, dar nici muncitorii, nici poliţistul chemat să constate incidentul nu l-ar fi băgat în seamă, sugerându-i, în schimb, să discute el însuşi cu primarul din Dumeşti. 

Sperietura ieşeanului este de înţeles: abia a reuşit să obţină în instanţă schimbarea proiectului local de înfiinţare a reţelei de apă-canal, după ce alte “tranşee” i-au fost săpate pe proprietate şi omul s-a trezit că ţevile de canalizare îi trec prin curte, fără ca cineva să-l fi întrebat şi pe el dacă e de acord.

Avocat: „Vom apela la executor”

De fapt, spune Doina Stupariu, avocata care l-a reprezentat pe Bogdan Gîlcă în procesul împotriva Primăriei Dumeşti, autoritatea locală refuză să pună în aplicare hotărârea judecătorească. Omul a scăpat doar pe hârtie de instalaţiile de canalizare de pe proprietatea lui. “Noi am obţinut o sentinţă prin care Primăria este obligată să elibereze terenul sau să o facem noi, pe cheltuiala Primăriei. Primăria refuză să o pună în aplicare, aşa încât cred că vom apela la executor”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi Doina Stupariu.

Aşa se face că, la vederea muncitorilor care au năvălit pe terenul său hotărâţi să-i asfalteze curtea şi s-o transforme în drum, Bogdan Gîlcă a sunat imediat la 112 şi a solicitat intervenţia Poliţiei. “Am solicitat, prin serviciul 112, intervenţia organelor de poliţie, deoarece o echipă de muncitori, însoţită de un inginer, au pătruns pe proprietatea mea, au smuls cu un excavator ţăruşii puşi de inginerul care a efectuat măsurătorile pentru delimitarea proprietăţii şi au început să excaveze şi să îmi distrugă terenul”, a relatat proprietarul terenului. Acelaşi lucru l-a scris şi într-o sesizare adresată Primăriei Dumeşti, dar şi Poliţiei.

“Deşi le-am solicitat să se oprească, deoarece îmi distrug proprietatea, aceştia mi-au replicat că domnul primar a dat dispoziţie să se facă lucrările. Atitudinea abuzivă manifestată de domnul primar îmi aduce grave prejudicii materiale şi morale, astfel că vă rog să luaţi măsurile ce se impun ca să nu se continue aceste abuzuri”, a cerut Gîlcă, în scrisoarea adresată Primăriei Dumeşti chiar în ziua în care excavatorul a dat buzna pe terenul său.

A dat în judecată Primăria

“La sosirea organului de poliţie, i-am arătat aceste documente care atestă faptul că sunt proprietar, că excavează terenul meu, rugându-l să întocmească un proces verbal de încidenţă, acesta refuzând categoric să facă vreo constatare, indicându-mi să merg la Primărie să stau <la masă> cu dl. Primar, să vorbesc cu el, plecând fără a consemna ceva care să ateste venirea sa la locul incidentului”, a scris Gîlcă în scrisoare destinată Poliţiei, prin care solicita „luarea de urgenţă a măsurilor care se impun pentru a constata aspectele sesizate”

„Utilajele săpau pe porţiunea de peste 50 mp proprietate privată a domnului Gîlcă. Într-un final s-au oprit săpăturile, dar poliţia nu a întocmit un proces verbal de constatare şi încălcarea unei hotărâri judecătoreşti”, a relatat şi un martor.

Bogdan Gîlcă a chemat în judecată primăria comunei Dumeşti în ianuarie 2020, cerând obligarea acesteia la demontarea reţelei de apă-canal de pe terenul său ori obligarea acesteia la plata unei chirii. Din punctul de vedere al primăriei, reclamantul era cel care nu respecta aliniamentul faţă de stradă, iar terenul său ieşea în drumul public. Ţevile ar fi fost instalate exclusiv sub drumul public. Sentinţa care îi dă dreptate reclamantului pune primăria în imposibilitatea de a continua lucrările gândite iniţial pe o porţiune de teren considerată a fi domeniul public.

Ce spune expertiza?

Expertiza solicitată de magistraţi a demonstrat că între terenul proprietarului şi domeniul public nu exista o suprapunere, iar conducta de canalizare trece pe o lungime de 33 metri prin terenul lui Bogdan Gîlcă, teren pe care a fost construit şi un cămin de vizitare.

Comentarii