Scenariu roșu-închis la Iași, de azi: Nevaccinații au restricții la ieșit din case după ora 22
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Scenariu roșu-închis la Iași, de azi: Nevaccinații au restricții la ieșit din case după ora 22

GALERIE
restrictii, scenariu rosu
  • restrictii, scenariu rosu
- +

În weekend, ieşenii nevaccinaţi vor circula noaptea numai cu declaraţie pe propria răspundere.  Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci e interzisă

 

Odată depăşit pragul de incidenţă de 6 cazuri/1.000 locuitori (media ultimelor 14 zile), municipiul Iaşi a intrat într-un regim de restricţii ceva mai aspru, prin care au trecut deja alte comune inclusiv suburbane. În Valea Lupului, Rediu şi Miroslava, rata de infectare oscilează în jurul pragului de 9 cazuri la mie.

La Iaşi, în cele două weekenduri de până în data de 19 octombrie inclusiv, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei între orele 20 şi 5. Este vorba de vineri, sâmbătă şi duminică, dar cu excepţii: deplasarea în interes personal, pentru asistenţă medicală de urgenţă inclusiv achiziţionarea de medicamente, în tranzit, pentru îngrijirea copilului sau a unei persoane cu nevoie speciale etc. Restricţia nu se referă la persoanele vaccinate şi la cele vindecate de Covid care pot dovedi asta cu un certificat digital.

De altfel, majoritatea restricţiilor nu se aplică celor două categorii de persoane sau permit doar acestora să participe la anumite activităţi. Este vorba de competiţiile sportive, unde doar 50 la sută din locuri pot fi ocupate, de spectacole şi concerte inclusiv la cinema, afară sau în interior, publice sau private (tot 50 la sută), precum şi orice loc de alimentaţie publică (restaurant, cafenea etc.) – cu excepţia celor din pensiuni şi hoteluri, accesibile numai celor cazaţi acolo. Dacă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci e interzisă, la evenimentele private pot să vină cel mult 200 de invitaţi, la mitinguri şi demonstraţii pot să participe maxim 100, iar la activităţi recreative cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

GRAFIC. Evoluţia comparativă a ratelor de infectare în municipiul Iaşi, în judeţ şi la nivel naţional. Puteţi observa accelerarea creşterii incidenţei în mediul urban. În acest ritm, municipiul ar putea să intre încă de la sfârşitul săptămânii în ultima categorie de restricţii impuse înainte de carantină.

Dacă municipiul va depăşi pragul de 7,5 cazuri/1.000 loc., singura modificare va fi în privinţa circulaţiei nocturne, interzisă pentru toată săptămâna, nu doar în weekend. Excepţiile menţionate în acest caz mai sus rămân valabile: persoane vaccinate sau trecute prin boală, respectiv motive justificate, tranzit sau alte situaţii speciale.

Toate restricțiile pot fi citite AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.