anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Se cer despăgubiri pentru un imobil care se afla pe locul Prefecturii din Iași

GALERIE
prefectura
 • prefectura
- +

Un evreu ieşean cere despăgubiri pentru casa părinţilor săi, peste care s-a construit actualul sediu al Prefecturii. Domiciliat în Israel, Şalom Steckelman a chemat în judecată Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, care a invalidat anul trecut dispoziţia primarului prin care i se recunoscuse dreptul la despăgubiri.

Părinţii adoptivi ai mamei lui Steckelman cumpăraseră în 1931 o casă cu cinci camere pe fosta Uliţă Strâmbă nr. 8. În 1958, mama lui Steckelman figura ca proprietara casei şi a terenului de 200 mp pe care aceasta era situată. În 1963, familia Steckelman a obţinut dreptul de emigrare, stabilindu-se în Israel. Patru ani mai târziu, casa a fost propusă spre expropriere de către Sfatul Popular al oraşului regional Iaşi în vederea demolării pentru construirea sediului Comitetului Regional PCR. Cererea de a i se acorda despăgubiri, aprobată de Primărie în 2006, a fost invalidată însă de CNCI, care a apreciat că Şalom Steckelman nu-şi dovedise dreptul de proprietate şi că din documente nu rezulta suprafaţa imobilului şi a terenului.

În faţa magistraţilor Tribunalului, Steckelman a reclamat că CNCI nici nu se uitase pe documentele aflate la dosar. Câtă vreme era fiul mamei sale, iar aceasta era proprietarul imobilului în momentul exproprierii, dreptul de proprietate era demonstrat. Şi, chiar dacă în acte nu ar fi fost descrisă proprietatea, CNCI tot ar fi trebuit, conform legii, să achite compensaţii pentru o suprafaţă utilă de 21 mp.

Judecătorii nu au putut face altceva decât să constate că petentul are dreptate şi că este îndreptăţit să primească despăgubiri după casa mamei sale. Prin urmare, au dispus desfiinţarea deciziei de invalidare şi obligarea CNCI la emiterea unei noi decizii, favorabile. În plus, CNCI a fost obligată la plata a 3.000 de lei, reprezentând onorariul avocatului lui Steckelman.

Sentinţa Tribunalului a fost atacată în faţa instanţei superioare de către CNCI, procesul intrând astfel pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X