Se cer despăgubiri pentru un imobil care se afla pe locul Prefecturii din Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Se cer despăgubiri pentru un imobil care se afla pe locul Prefecturii din Iași

GALERIE
prefectura
  • prefectura
- +

Un evreu ieşean cere despăgubiri pentru casa părinţilor săi, peste care s-a construit actualul sediu al Prefecturii. Domiciliat în Israel, Şalom Steckelman a chemat în judecată Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, care a invalidat anul trecut dispoziţia primarului prin care i se recunoscuse dreptul la despăgubiri.

Părinţii adoptivi ai mamei lui Steckelman cumpăraseră în 1931 o casă cu cinci camere pe fosta Uliţă Strâmbă nr. 8. În 1958, mama lui Steckelman figura ca proprietara casei şi a terenului de 200 mp pe care aceasta era situată. În 1963, familia Steckelman a obţinut dreptul de emigrare, stabilindu-se în Israel. Patru ani mai târziu, casa a fost propusă spre expropriere de către Sfatul Popular al oraşului regional Iaşi în vederea demolării pentru construirea sediului Comitetului Regional PCR. Cererea de a i se acorda despăgubiri, aprobată de Primărie în 2006, a fost invalidată însă de CNCI, care a apreciat că Şalom Steckelman nu-şi dovedise dreptul de proprietate şi că din documente nu rezulta suprafaţa imobilului şi a terenului.

În faţa magistraţilor Tribunalului, Steckelman a reclamat că CNCI nici nu se uitase pe documentele aflate la dosar. Câtă vreme era fiul mamei sale, iar aceasta era proprietarul imobilului în momentul exproprierii, dreptul de proprietate era demonstrat. Şi, chiar dacă în acte nu ar fi fost descrisă proprietatea, CNCI tot ar fi trebuit, conform legii, să achite compensaţii pentru o suprafaţă utilă de 21 mp.

Judecătorii nu au putut face altceva decât să constate că petentul are dreptate şi că este îndreptăţit să primească despăgubiri după casa mamei sale. Prin urmare, au dispus desfiinţarea deciziei de invalidare şi obligarea CNCI la emiterea unei noi decizii, favorabile. În plus, CNCI a fost obligată la plata a 3.000 de lei, reprezentând onorariul avocatului lui Steckelman.

Sentinţa Tribunalului a fost atacată în faţa instanţei superioare de către CNCI, procesul intrând astfel pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.