Se poate face asigurarea CASCO pentru mașini mai vechi de 10 ani? (P)

luni, 25 octombrie 2021, 19:01
6 MIN
 Se poate face asigurarea CASCO pentru mașini mai vechi de 10 ani? (P)

Mașinile își pierd într-adevăr valoarea prețului în fiecare an, iar unele vehicule chiar pierd aproximativ jumătate din valoarea lor inițială după trei ani. Dacă luați în considerare valoarea reală a mașinii, este posibil să nu merite să plătiți suma – adesea mare – pentru acoperirea completă a unei polițe de asigurare CASCO pentru o mașină veche.

Și atunci, este oare rentabil să plătiți asigurarea CASCO pentru mașini mai vechi de 10 ani? Sau întrebarea corectă, se mai poate încheia polița de asigurare CASCO dacă autoturismul dumneavoastră depășește o decadă? 

În cadrul acestui articol urmează să dezbatem problematica unei asigurări facultative complete, ce riscuri sunt asigurate de un pachet de asigurare CASCO start și dacă există costuri în plus pentru acoperirea daunelor provocate de o mașină mai veche de 10 ani, dar care dispune de o asigurare facultativă.

Ce acoperă asigurarea CASCO? Tipuri de polițe de asigurare CASCO

Acoperirea exactă oferită de asigurarea CASCO depinde de produsul oferit de compania de asigurări auto. Pe lângă acoperirea oferită de asigurarea CASCO parțială (de exemplu, pericole naturale, cum ar fi grindină și incendiu), asigurarea CASCO completă include și avarii ale propriei mașini cauzate de coliziuni (de exemplu, capota deteriorată ca urmare a faptului că ați intrat în spatele unui alt vehicul).
 

Clauza unui contract full CASCO specifică faptul că pentru despăgubire nu este important dacă dauna încasată de autovehiculul dumneavoastră este din vina dumneavoastră sau a altui participant la trafic. Tocmai de aceea, proprietarii de mașini preferă să încheie acest tip de asigurare.

În afara drumurilor publice și chiar pe drumurile publice puteți circula fără o asigurare auto facultativă, însă o asigurare CASCO vă ferește de avarii și accidente la care autovehiculul dumneavoastră este expus. Aceste riscuri pot fi de natura dezastrelor naturale, ori avarii sau acte de vandalism sau chiar furt complet sau parțial al autovehiculului.

Daune generale acoperite de asigurarea CASCO

Riscurile acoperite de polița de asigurare CASCO diferă de la o companie de asigurări la alta, însă cele mai multe oferte pentru asigurarea CASCO de diverse companii de asigurări auto includ următoarele daune:

  • Acțiuni survenite în cazul unui accident: ciocniri, zgârieturi, lovituri, răsturnări, căderi în apă sau prăpastie, căderea unor corpuri străine pe mașină, sau incendierea autovehiculului
  • Acte de vandalism: avarii produse de persoane fizice răuvoitoare
  • Dezastre naturale sau fenomene atmosferice: cutremur, inundație, grindină, avalanșă, alunecare de teren, trăsnet
  • Furtul: total sau parțial (părți componente ale autovehiculului), precum și tentativa de furt

Full CASCO sau asigurarea CASCO completă 

Asigurarea CASCO completă sau full acoperă orice tip de risc, fie că e vorba despre un risc produs pe teritoriul României ori pe teritoriul altei țări. Câte firme de asigurări există, atâtea oferte pentru asigurarea CASCO sunt, însă pentru a putea fi sigur în privința riscurilor acoperite, cel mai bine vă recomandăm solicitați oferte de preț pentru autovehiculul dumneavoastră.

Intrați chiar acum pe Pint.ro și accesați calculatorul pus la dispoziție pentru aflarea costurilor pentru asigurarea CASCO. În acest fel, vă puteți face o părere care sunt prețurile la care să vă așteptați pentru asigurarea CASCO a mașinii dumneavoastră, dar veți observa și firmele cu care brokerul de asigurări, Pint.ro, lucrează și care sunt daunele acoperite de fiecare asigurator în parte.

Avantajele unui CASCO complet

Avantajele unui CASCO complet constau în acele acoperiri suplimentare cum ar fi serviciul de asistență rutieră a vehiculului dumneavoastră în cazul unui accident, transport până la cel mai apropiat service sau reparația în cazul unei daune totale. 

Așadar, polița de asigurare facultativă, spre deosebire de cea obligatorie, protejează propriul autovehicul de daunele provocate indiferent de localizarea geografică a producerii acestora, iar toate aceste cheltuieli sunt asigurate de compania la care a fost încheiată asigurarea auto facultativă, nu de proprietarul vehiculului.

Totuși, în cazul încheierii asigurării facultative, o poliță de asigurare full CASCO impune proprietarilor de autovehicule și clauza de vechime. Altfel spus, acoperirea daunelor unor autovehicule care depășesc o vechime de 10 ani, nu beneficiază de acoperire full CASCO, ci doar de un pachet standard care nu include și daunele suplimentare anterior menționate.

Asigurare CASCO start sau CASCO parțial

Pentru încheierea asigurării facultative a autovehiculului care a depășit vechimea de 10 ani, firmele de asigurări au propus un pachet avantajos care acoperă riscuri variate în cazul producerii unor accidente de natură rutieră. 

Și, cu toate că lista daunelor acoperite este semnificativ mai mică pentru un CASCO parțial, o asigurare CASCO start tot este mult mai benefică propriului autoturism în detrimentul poliței de asigurare obligatorie care are acoperire pentru orice eveniment care a avariat un alt autovehicul participant la trafic. 

Diferit de full CASCO, în cazul poliței CASCO start și ca urmare a producerii unui eveniment în trafic, anumite cheltuieli sunt suportate de dumneavoastră. Dar, chiar și așa, furtul și asigurarea de transport până la cel mai apropiat service sunt acoperite de asigurarea CASCO start.

Ce acoperă asigurarea CASCO start?

Asigurările CASCO start sunt produse exclusiv valabile pe teritoriul României și includ următoarele riscuri:

  • Catastrofe naturale (cutremur, furtună, inundații din cauze naturale, alunecări de teren)
  • Fenomene meteorologice (grindină, uragan, greutatea stratului de zăpadă, de gheață sau avalanșă)
  • Ciocniri, loviri sau izbiri cu alte autovehicule, generate în exclusivitate într-un incident rutier acoperit de un contract RCA, în care a fost avariat însuși autoturismul asigurat CASCO, pentru care există întocmit un constat amiabil între părți sau un proces verbal întocmit la Poliție
  • Pagubele produse ca urmare a căderii unor corpuri pe autoturism (pietre, copaci, etc)
  • Furt total (furt integral al autoturismului) prin efracție sau acte de tâlhărie
  • Servicii de asistență rutieră pachet START

Sursă: Euroins.ro

Care dintre cele două asigurări facultative este mai avantajoasă?

În mod evident, asigurarea full CASCO este mult mai avantajoasă decât cea parțială din punctul de vedere al riscurilor pe care le asigură și al răspândirii geografice. Însă, problema rezidă în momentul în care doriți să vă bucurați de despăgubiri și în afara teritoriului românesc, nu doar pe plaiuri mioritice. Cu pachetul Start nu veți avea parte de aceleași beneficii, cum de altfel cu pachetul complet al asigurării facultative, nu puteți asigura o mașină mai veche de 10 ani. 

Diferențe există între cele două, iar principalele sunt cele enumerate în beneficiile oferite de fiecare pachet în parte. Din acest motiv, răspunsul la această întrebare îl puteți oferi doar dumneavoastră, fiindcă el poate fi oferit în funcție de situația în care dumneavoastră vă aflați. 

Dacă aveți o mașină mai veche de 10 ani, atunci pachetul Start este cel care vi se potrivește, întrucât pachetul complet nu se poate încheia pentru autoturisme care depășesc vechimea unei decade, dar dacă mașina dumneavoastră este mai nouă și vă doriți o acoperire geografică mai mare, dar mai mare și din punctul de vedere al riscurilor, atunci pachetul complet ar putea fi alegerea ideală pentru dumneavoastră.

Brokerul de asigurări Pint.ro vă oferă posibilitatea să le încheiați pe amândouă la doar un click distanță! Cu ajutorul calculatorului integrat în platformă puteți încheia o asigurare în doar câteva minute, indiferent dacă autoturismul dumneavoastră are anul de fabricație 2000 sau 2021.

Comentarii