Sfaturile unui dresor: Cum ne apărăm când suntem atacaţi de câini. „Nu cumva să fugiţi”

marți, 16 ianuarie 2018, 02:49
2 MIN
 Sfaturile unui dresor: Cum ne apărăm când suntem atacaţi de câini. „Nu cumva să fugiţi”

„Ziarul de Iaşi“ a cerut opinia unui dresor de câini despre incidentul de pe strada Tănăsescu, în urma căruia trei ieşeni au fost muşcaţi de doi câini agresivi. Evenimentul s-a produs duminică, după ce exemplarele din rasa Amstaff au scăpat din curtea proprietarei şi au atacat o tânără de 21 de ani pe care au muşcat-o de picior. Un bărbat de 46 de ani din apropiere care a văzut incidentul a încercat să o salveze pe fată şi a intervenit, fiind muşcat de faţă şi în zona organelor genitale. Unchiul victimei, un bărbat de 66 de ani, a intervenit să-şi salveze nepotul şi a fost muşcat la rândul său de mână şi de picior.

Marcel Trif, ieşean care deţine o şcoală de dresaj canin din 1999, a precizat că, în momentul în care ne intersectăm pe stradă cu unul sau mai mulţi câini, cel mai important este să nu fugim. „Ne oprim pe loc pentru că aşa avem mai multe şanse, indiferent de rasa câinelui. Să ştiţi că şi câinele Pechinez poate fi agresiv, chiar dacă la prima vedere nu pare. Revenind la modul în care ne comportăm atunci când suntem înconjuraţi de câini, mai trebuie precizat că, dacă dăm din mâini şi din picioare, dacă alergăm şi ne agităm, câinele atacă pentru că are impresia că pierde prada. Statul pe loc, calm, este cea mai bună strategie“, a explicat Marcel Trif. Potrivit dresorului, în unele cazuri, inclusiv ţipetele victimelor îi pot determina pe câini să devină agresivi.

„Dacă i-ai văzut şi ţi-e frică, evită să ţipi şi să fugi pentru că, e evident, câinele te ajunge. Stai pe loc, nu sări, pentru că el atunci vine, latră la tine, dar atât. Îmi amintesc de un caz cu un copil atacat într-o căruţă tocmai pentru că cel mic a început să ţipe când a văzut câinele“, a adăugat dresorul. Despre câinii din rasa Amstaff, Marcel Trif a precizat că, pe lângă faptul că exemplarele au un potenţial de agresivitate înnăscut, unii proprietari îi antrenează în mod deosebit să fie cât mai agresivi. Potrivit dresorului, inclusiv grija în spaţiile publice pentru exemplarele Amstaff poate fi problematică din cauză că astfel de câini sunt bine făcuţi şi-i trag pe stăpâni după cum vor.

„Eu le spun oamenilor că astfel de câini sunt pentru supravegherea unor ferme sau a unor sedii de firme cu garduri mari, înalte, nu au ce face la apartament. Prima dată când proprietarii vin cu câinii la mine, îi întreb la ce le folosesc astfel de exemplare. În cazul de faţă, eu, om de 100 de kilograme, abia pot să ţin un câine Amstaff. Dar tu, o femeie în vârstă de 60 de ani, ce faci cu trei astfel de câini, la ce-ţi trebuie, cum poţi să-i ţii?“, a mai nuanţat Marcel Trif. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei, Silvia Albu, femeia care deţine cei doi câini implicaţi în incidentul de duminică, a declarat, conform procedurii legale, trei exemplare Amstaff.

Comentarii