Cea mai bogată comună din judeţ, venituri cât oraşele Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc
La capitolul "Venituri totale", administratia Miroslavei o urmareste strâns pe cea a (...)
citeste totmiercuri, 25.05.2022
Cortina s-a ridicat la Operă, deşi mulţi angajaţi erau suspecţi de COVID-19. O schimbare de ultimă oră în distribuţia spectacolului Carmen, de la Opera Naţională Română din Iaşi, a ridicat semne de întrebare în lumea artistică. Tenorul invitat din Cluj să joace rolul lui Don José, Marius Vlad Budoiu, fost manager al Operei din Cluj-Napoca, a fost înlocuit de Cosmin Marcovici, artist al operei ieşene, chiar în ziua spectacolului, sâmbătă, 15 ianuarie. Marcovici era planificat să urce pe scenă duminică, cu o altă distribuţie de actori. În urma confruntării informaţiilor primite din mai multe surse din Operă, am reuşit să aflăm motivul: Budoiu a anunţat conducerea Operei din Iaşi sâmbătă, în ziua primei reprezentaţii din Carmen, că a fost depistat pozitiv la infecţia cu COVID-19 şi că pleacă spre Cluj-Napoca să se izoleze. În spatele său a rămas însă întreaga distribuţie a spectacolului care a interacţionat cu artistul în cele peste 5 zile de repetiţii. Teoretic, conform legii, aceştia ar trebui să intre în izolare. Practic, ei au jucat în cele două spectacole. De altfel, la Opera Iaşi există un puternic curent antivaccinist. „Ziarul de Iaşi” a reuşit să reconstruiască firul evenimentelor.
Cu aproximativ o săptămână înainte de spectacolul de pe 15 ianuarie, tenorul Marius Vlad Budoiu a ajuns la Iaşi pentru a începe repetiţiile rolului din Carmen. Acesta a interacţionat cu mai mulţi angajaţi din cadrul instituţiei şi a stat, în Iaşi, până la momentul când a depistat că e infectat.
Joi, 13 ianuarie, acesta a participat inclusiv la repetiţia generală, care s-a făcut cu regie completă: machiaj, lumini, decor şi costume. Fotografiile făcute la repetiţia generală au fost publicate de reprezentanţii responsabili de comunicare ai Operei din Iaşi chiar pe pagina de Facebook a instituţiei.
Într-o imagine, tenorul Marius Vlad Budoiu este înconjurat de cel puţin 10 alţi colegi de scenă. Sursele „Ziarului de Iaşi” au confirmat ce se poate vedea şi pe imagini: nu s-au purtat măşti la repetiţii (nefiind o prevedere specifică în legislaţie legat de asta, doar de purtarea măştilor în spaţii închise).
Aceleaşi surse au mai spus însă că Budoiu se simţea rău din ziua respectivă, având unele simptome. Două zile mai târziu, sâmbătă, Marius Vlad Budoiu a înştiinţat conducerea Operei că e infectat cu COVID-19 şi că se izolează, neputând să joace în spectacolul care urma să aibă loc în aceeaşi seară. Nu e prima întâlnire a lui Budoiu cu infecţia.
Pe 3 noiembrie 2020, acesta a jucat la Iaşi în spectacolul Tosca, iar pe 14 noiembrie era confirmat cu COVID-19 şi internat în spital cu necesar de oxigen. Nici atunci, nici acum, nu este clar dacă Budoiu s-a infectat la Iaşi.
Dată fiind viteza de răspândire şi perioada mai scurtă de incubaţie în cazul tulpinii Omicron, este foarte probabil ca acesta să se fi infectat în primele zile de când a sosit la Iaşi pentru a repeta rolul din Carmen.
Tenorul a confirmat pentru ziar că „este bolnav”
În momentul în care tenorul clujean a anunţat conducerea Operei de faptul că nu va putea juca sâmbătă, nu s-a luat nici decizia anunţării Direcţiei de Sănătate Publică şi nici cea de sistare a celor două spectacole.
Nu este clar dacă Budoiu s-a testat oficial şi este luat în evidenţe de către stat sau dacă şi-a făcut singur un test rapid şi apoi a plecat la Cluj. Nici cum a ajuns acolo nu este limpede: dacă s-a deplasat cu maşina personală sau cu trenul sau avionul.
Contactat de către „Ziarul de Iaşi”, tenorul s-a limitat la a spune că este „bolnav” şi că de asta a plecat, fără a confirma dacă este vorba sau nu despre COVID-19. Managementul instituţiei, cât şi colegi din distribuţie, ne-au confirmat că a fost vorba despre infecţia cu SARS-CoV-2.
„Am fost informat de coordonatorul artistic (n.red. - Andrei Fermeşanu) că tenorul şi-a făcut un test, a avut rezultat pozitiv şi a trebuit să rezolvăm. Colegii care au avut contact direct au fost îndrumaţi să se testeze, iar cei care au jucat au avut rezultat negativ. Aşa mi s-a comunicat. Anularea spectacolului era ultima variantă la care puteam apela, în condiţiile în care biletele erau vândute. Dacă se impunea, recurgeam şi la această chestiune”, a declarat Daniel Şandru, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi, pentru „Ziarul de Iaşi”.
S-a testat cine a vrut şi cine a putut
Surse din instituţie au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că Andrei Fermeşanu, coordonatorul artistic, le-a spus celor care au fost contacţi direcţi să se testeze, iar foarte mulţi dintre aceştia au ales să o facă pe cheltuiala lor, fără să anunţe DSP.
Unii au prezentat rezultatul negativ, alţii au informat verbal că au avut rezultat negativ, unii membri din cor şi balet care erau bolnavi de COVID-19 au fost înlocuiţi, dar spectacolul s-a jucat. Sursele noastre spun că a fost un obicei în pandemie ca angajaţii cu simptome de răceală să se izoleze şi să se trateze acasă, urmând a reveni la muncă atunci când se simt bine.
Mai mult, în ultimele două săptămâni, mai mulţi angajaţi, în special din rândul corului, orchestrei şi al trupei de balet, au fost bolnavi, fără a se şti exact dacă este vorba de COVID-19 sau nu fiindcă prea puţini s-au testat oficial, pe canalele puse la dispoziţie de statul român. Problema este, au explicat reprezentanţi ai instituţiei, că circulă un puternic curent antivaccinist în rândul personalului Operei.
„S-a vrut la un moment dat să se facă o evidenţă, câţi dintre angajaţi sunt vaccinaţi şi câţi nu. A ieşit o revoltă şi strigau toţi că e abuz, că e dreptul şi libertatea lor, aşa că nu s-a mai ales nimic din asta. Mulţi nu sunt vaccinaţi, de aceea aleg să nu se testeze prin DSP”, a declarat unul dintre solişti pentru „Ziarul de Iaşi”.
Managerul Operei, Daniel Şandru, a mai spus pentru „Ziarul de Iaşi” că nu există protocoale în momentul de faţă ca să poată fi luate decizii în cazul în care o persoană infectată nu anunţă DSP şi nimeni nu ştie dacă este, de fapt, infectată sau nu.
Conform legii, spectacolele mai trebuiau să aibă loc?
Legea în momentul de faţă este limpede: dacă o persoană este confirmată cu COVID-19, intră în izolare 7 zile dacă este vaccinată, 10 dacă nu, păstrând legătura cu medicul de familie pentru a vedea dacă e nevoie de alte investigaţii medicale.
Contactul direct al unei persoane, adică cei care au stat 15 minute în acelaşi loc, fără mască, cu cineva care s-a dovedit a fi infectat, trebuie să stea 5 zile în carantină dacă este vaccinat şi 7 dacă este nevaccinat. Studiind fotografiile de la spectacol, sunt măcar 20, chiar 30 de persoane, care ar fi trebuit să stea în carantină, fiind contacţi direcţi.
Dar dacă Budoiu a făcut doar un test rapid şi nu a făcut o testare oficială ca să se declanşeze ancheta epidemiologică, nu exista nicio obligaţie legală vizavi de carantină sau stoparea spectacolelor. Doar una morală, fiindcă exista şi un risc de infectare a altor angajaţi, care sunt încă sănătoşi, sau a publicului.
„Pentru a fi înregistrat un focar, trebuie să fie cel puţin trei persoane care să lucreze împreună, din acelaşi loc, care să fi avut posibilitatea de a intra în contact unii cu alţii. Asta ar fi definiţia focarului. Regula e simplă: dacă cineva e simptomatic, anunţă medicul de familie dacă are, dacă nu direct DSP, se izolează la domiciliu şi rămâne acolo până trimitem echipa să îl testeze. Dacă rezultatul e pozitiv, ancheta epidemiologică merge mai departe şi sunt identificaţi contacţii direcţi. Dar dacă nu avem dovadă că cineva e pozitiv, nu putem face nimic”, a declarat dr. Vasile Cepoi, director al DSP Iaşi.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Putin se întâlneşte pentru prima oară cu militari ruşi răniţi în Ucraina
Motorină, benzină și păcură pentru Republica Moldova din rezerva de stat a României
Sorana Cîrstea a fost eliminată în turul al doilea al turneului de la Roland Garros
Descoperire şocantă la Bihor: Tânără, tranşată şi împachetată în saci menajeri
Patronii cluburilor Sepsi şi CFR Cluj l-au ironizat pe Dan Şucu
”Ucideţi exporturile ruse”, îndeamnă Kuleba la Forumul Economic Mondial
Prinţul Charles vizitează centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate! (P)
Ruşii au scos de la „naftalină” şi duc pe front tancuri sovietice fabricate în anii 60
(FOTO) Un american poartă povara deşeurilor pe care le generează într-o lună
CSM l-a exclus din nou pe Judecătorul Cristi Danileţ din magistratură
Încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE ar putea fi considerată infracţiune
Autorităţile instalate în Zaporijjea impun rubla rusă ca monedă în regiunea ucraineană
Ploaie de stele pe cerul României pe 31 mai: „Totul sau nimic”
Din puşcărie, Udrea îi atrage atenţia lui Predoiu că ea „l-a făcut om”
SUA: Eşec pentru Trump la alegerile primare republicane din statul Georgia
(FOTO) Aroneanu: Casă la roşu, distrusă de flăcări. Proprietarul, rănit uşor
Cîmpeanu propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie
Masacrul din Texas: Atacatorul era batjocorit de colegi din cauza hainelor şi pentru că era sărac
Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)
Marea Britanie: Preţurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani
Schröder anunţă că a renunţat la numirea în Consiliul de Supraveghere al Gazprom
Ce spune pilotul Titi Aur despre maşinile electrice: “Am trăit câteva senzaţii”
Reacția lui Medvedev, după ce ATP a decis să nu acorde puncte la Wimbledon
Iohannis, singurul preşedinte român care s-a întâlnit cu Igor Dodon (FOTO)
Cum să reduceți consumul de carburant. Trucuri atunci când sunteți în trafic
Pas important pentru primii kilometri de autostradă de pe teritoriul judeţului Iaşi (FOTO)
României i-a luat trei luni să se retragă din două bănci ruseşti
Guvernul a promis că numai face angajări la stat, dar încadrează 8.000 de persoane la “Interne”
George Simion, liderul AUR, invitat să o “şteargă” de la mitingul profesorilor
Mouratoglou, mesaj pentru Halep: „Lasă franceza! Ne ocupăm de tenis”
„Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore” va avea premiera pe HBO Max în 30 mai
Traian Băsescu încă nu s-a mutat din vila de protocol: Nu am terminat de semnat contractele
Cine este Qinwen Zheng, adversara Simonei Halep din turul doi la Roland Garros
Cod galben de furtuni, până joi dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării
Kasparov amintește de "vechiul truc al lui Putin" pe care îl aplică și acum
Medicul internat la Socola a depus plângere penală la DIICOT
Tomac: Calea integrării R. Moldova în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie
Ford testează o tehnologie care reduce automat viteza în zonele pietonale
Un grup de elevi lovesc o colegă, la Hârlău. Poliţia a deschis o anchetă (FOTO)
Două autoturisme au fost lovite de crengi căzute, în spatele spitalului CFR (FOTO)
Primul BMW XM din istorie, surprins partial camuflat pe aeroport
Legea gazelor naturale din Marea Neagră, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
Șoferii care nu sunt atenți la drum, depistați cu camere speciale
Alertă în Canada. Quebec confirmă 15 cazuri de variola maimuţei
15 ani de Street View. Mașinile sunt și acum în peste 120 de orașe din România
Coreea de Nord a lansat trei noi rachete. Preşedintele Joe Biden abia părăsise Asia
Ar putea fi cel mai rezistent laptop creat vreodată. Prețul este pe măsură
Tehnicianul german Jurgen Klopp, ales antrenorul sezonului în Premier League
Lucian DÎRDALAVârful adversităţii |
Florin CÎNTICLiţă Chiţălău şi lupta pentru pace |
Radu PĂRPĂUȚĂEpoca lui „Davai ceas, davai palton” |
Alex VASILIUMariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.