Tradiții de Florii: De ce în ultima duminică a Postul Paștelui se mânâncă pește

sâmbătă, 27 aprilie 2024, 16:17
1 MIN
 Tradiții de Florii: De ce în ultima duminică a Postul Paștelui se mânâncă pește

Floriile sunt pe 28 aprilie, în acest an. Este ultima duminică din Postul Paștelui. Românii respectă o serie de obieceiuri pentru a avea spor în casă și pentru a alunga ghinionul. Tradiția spune că este bine să mănânci pește în această zi Este zi mare pentru credincioși. În Duminica Floriilor oamenii se pregătesc pentru cea mai amre sărbătoare a creșinătății, Învierea Domnului Iisus Hristos. 

Acum este sărbătorită însă Intrarea Domnului în Ierusalim.  În această zi, celor care au ținut post li se permite să mănânce pește. Dar mai sunt și alte obieciuri pe care românii le respectă. Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul.  De Florii este esențial să mănânci peşte. În această zi este a doua dezlegare la pește din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus a cerut să mănânce pește.

Tradiția spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală. În această zi, se pregătesc doar preparate din pește, nu și alt tip de carne, lapte sau ouă.

Cei care vor avea preparate pe bază de pește pe masă vor avea armonie, pace și înțelegere în casă pe tot parcursul anului. Dar cei care nu vor mânca pește de Florii și nu cinstesc cum trebuie această sărbătoare se vor umple de pistrui.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii