Umflat de 10 ori? Sediul DRDP: constructorii s-au crucit când au auzit preţul amenajărilor

marți, 26 februarie 2019, 02:49
2 MIN
 Umflat de 10 ori? Sediul DRDP: constructorii s-au crucit când au auzit preţul amenajărilor

Unii consideră că şi preţul de 100.000 de euro este la limita superioară, în condiţiile în care clădirea fusese amenajată pentru birourile unei bănci şi apoi ale unei firme de IT. Preţul estimativ ar fi între 10 şi 40 de euro/mp, adică între 25.000 şi 100.000 de euro u DRDP a “negociat” 400.000 de euro.

Proprietarii clădirii în care s-au mutat birourile Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri ar trebui să prezinte lista de plăţi efectuate pentru amenajarea celor 2.460 mp.

Amintim că Ovidiu Laicu, directorul Regionalei de drumuri naţionale, a invocat o investiţie de 400.000 de euro pentru a justifica în parte costul ridicat al chiriei pe care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere o plăteşte lunar pentru filiala sa din Moldova, respectiv 38.097,30 euro (15,50 euro/mp).

O solicitare făcută de redacţia noastră către CNAIR, privind argumentele care au stat la baza acceptului Consiliului de Administraţie al companiei, rămâne fără răspuns de mai bine de trei săptămâni.

Pe piaţa lucrărilor de amenajări interioare, costul recompartimentării unei clădiri de birouri (pereţi, uşi, instalaţie electrică, zugrăvit etc.) depinde de configuraţia spaţiului, de numărul angajaţilor etc.

Totuşi, pentru imobilul cu cinci niveluri de pe Şoseaua Naţională nr. 23, antreprenori în construcţii pe care i-am întrebat au considerat exagerat şi un cost de 100.000 de euro. Ei au situat lucrările de amenajare între 10 euro şi maximum 40 de euro/mp.

Cum contractul de locaţiune a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani, e posibil ca astfel de lucrări să fie prevăzute pentru fiecare an.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat şi cu fostul chiriaş al spaţiului, care a „locuit” în clădire după mutarea sediului unei bănci din imobil, în 2014. Surse din piaţă ne-au spus că preţul chiriei plătite de firma de IT a fost cel pe care proprietarul clădirii l-a cerut după plecarea chiriaşului (6 euro/mp).

Din 2016, clădirea a rămas neocupată, iar agentul imobiliar care a preluat-o în portofoliu ne-a declarat că proprietarii au preferat să aştepte un client dornic să preia tot spaţiul. Deşi au mai existat solicitări, până la urmă, răbdarea le-a fost răsplătită de două ori şi jumătate peste preţul cerut în oferta de închiriere.

Amintim, de asemenea, că mutarea administraţiei regionale a drumurilor naţionale a fost impusă în principal de retrocedarea clădirii pe care o ocupa în strada Gh. Asachi. Pe lângă acest motiv, directorul Regionalei a invocat şi eficienţa dată de reunirea tuturor birourilor în acelaşi sediu, DRDP având încă două sedii secundare, la Valea Lupului şi la capătul liniei de tramvai din Copou.

Comentarii