50 mil. euro pentru lărgirea unui bulevard din Iași de la 2 la 4 benzi. Cum va arăta zona, în viitor?

miercuri, 24 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 50 mil. euro pentru lărgirea unui bulevard din Iași de la 2 la 4 benzi. Cum va arăta zona, în viitor?

Supralărgirea unui important bulevard ieșean va costa nu mai puțin de 50 milioane euro. Aceasta este suma care a rezultat din studiul de fezabilitate.

Bulevardul CA Rosetti va fi lărgit pe o porțiune de 6,1 km, la patru benzi, astfel încât să fie asigurat un acces rutier cât mai bun către Spitalul Regional de Urgență (SRU). Proiectul este coordonat de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, iar documentația este în proces de avizare, ultima etapă constând în emiterea unei hotărâri de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Într-un termen optimist, lucrarea ar putea fi gata în a doua parte a anului 2026. Banii sunt asigurați din surse guvernamentale: realizarea acestei supralărgiri a fost una dintre condițiile Jaspers (consultantul Comisiei Europene) pentru acordarea unei finanțări în vederea construirii SRU în zona Moara de Vânt. Scopul este de a facilita accesul dinspre nordul Moldovei și, implicit, proiectata autostradă A8.

Potrivit directorului DRDP Iași, Ovidiu Laicu, actualele estimări arată că licitația va fi lansată în trimestrul IV al anului 2024, iar lucrările să înceapă în primăvara anului 2025. Conform datelor puse la dispoziție de acesta, valoarea totală a proiectului se ridică la 243 milioane lei, în condițiile în care construcțiile și montajul ajung la 165 milioane lei. „Soluția tehnică avizată constă în ranforsarea structurii rutiere existente și realizarea de casete pentru lărgirea drumului național”, a declarat Ovidiu Laicu.

Drumul va fi lărgit între pârtia de schi și girația de la Vânători

Partea carosabilă va fi supralărgită pe o lungime de 6,1 km din zona pârtiei de schi și până la intersecția cu DJ248B (actuala girație de la Vânători). Proiectul prevede realizarea a 18 podețe, a două poduri (fiecare cu o lungime de peste 30 m), ziduri de sprijin, două puncte de întoarcere și trei sensuri giratorii. Acestea din urmă vor fi realizate în zona de intersecție cu accesul rutier prevăzut pentru SRU (zona pârtiei), la intersecția cu șos. Ștefan cel Mare și Sfânt, în timp ce actualul sens giratoriu de la Vânători va fi reconfigurat.

Pe cei 6,1 km de drum, bd. C.A. Rosetti va avea câte două benzi pe benzi (4 x 3,5 m) și acostamente (2×2,5 m) care vor cuprinde benzi de încadrare (2×0,75m). În total, platforma drumului va fi de 21 m, cu parte carosabilă de 14 m. Potrivit studiului de fezabilitate, supralărgirea vine la pachet și cu amenajarea unor stații pentru transportul public în comun.

„După obținerea hotărârii de guvern de exproprieri și avizarea indicatorilor tehnico-economici tot prin hotărâre de guvern, DRDP Iași va demara procedura de achiziție pentru contractarea documentației în vederea obținerii autorizației de construire, a proiectului tehnic de execuție și a execuției lucrărilor. Previzionăm că licitația va fi demarată în trimestrul IV al anului 2024, urmând ca în primul trimestru al anului 2025 să fie emis ordinul de începere”, a declarat directorul DRDP Iași Ovidiu Laicu.

Lucrările la SRU au început săptămâna trecută

SRU Iași va fi construit în zona Moara de Vânt în perioada 2024 – 2028, conform Ministerului Sănătății. Lucrările pregătitoare (organizare de șantier, excavări, devieri utilități etc.) construirii unității au demarat la finalul săptămânii trecute, în cadrul unui contract încheiat cu firma Ness Proiect Europe cu o valoare de 30 milioane lei. Lucrările de construire sunt încă în fază de licitație, iar deschiderea ofertelor este programată pentru 20 mai. În acest caz, valoarea contractului se ridică la 1,8 miliarde lei.

În ceea ce privește accesul rutier spre SRU dinspre bulevardul lărgit al C.A. Rosetti, soluția urmează să fie definitivată de Primăria Iași. Deocamdată, municipalitatea a amenajat un drum provizoriu dinspre bd. C.A. Rosetti spre amplasamentul SRU pentru a asigura accesul autocamioanelor care urmează să transporte circa 500.000 mc de pământ. Unele porțiuni din acest drum provizoriu vor rămâne și în rețea rutieră permanentă pentru acces la SRU.

Comentarii