USRPLUS Iaşi, în febra alegerilor. Apar surprizele: şefa nu intră în joc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

USRPLUS Iaşi, în febra alegerilor. Apar surprizele: şefa nu intră în joc

GALERIE
cosette
  • cosette
- +

Ce speculaţii se fac în filială despre motivul pentru care Cosette Chichirău nu mai candidează? Cine i-ar putea locul este o altă surpriză. Pentru ce rol se pregăteşte senatorul Marius Bodea? Alegerile pentru şefia organizaţiei judeţene vor fi pe 27 iunie.

Filiala ieşeană a USRPLUS a intrat în febra alegerilor interne şi deja a fost înregistrată o primă surpriză. Actuala şefă a organizaţiei judeţene, deputatul Cosette Chichirău, ne-a declarat ieri că nu va mai candida pentru încă un mandat. Ea a precizat că vrea să se concentreze pe partea de lobby pentru proiectele Iaşului la Bucureşti. În schimb, surse din filială au explicat că aceasta nu ar avea susţinerea necesară pentru a fi confirmată în funcţie.

Sursele „Ziarului de Iaşi“ spun că favorit în a prelua conducerea organizaţiei judeţene este subprefectul Ştefan Tănase, un apropiat al deputatului. „E o variantă“, a admis Chichirău. „Iau în calcul o eventuală candidatură“, a spus, la rândul lui, Tănase, într-un mesaj scris, el evitând un interviu telefonic pe această temă.

Nu este clar în acest moment dacă Tănase va avea un contracandidat, dar, dacă îl va avea, competitorul ar putea veni, eventual, din „aripa PLUS“ a partidului. Alegerile pentru şefia organizaţiei judeţene vor avea loc pe 27 iunie.

Primul hop: alegerile la organizaţia municipală

În următoarele săptămâni, la nivelul USRPLUS Iaşi vor avea loc alegeri în 70 de filiale din judeţ. Printre acestea, şi organizaţia municipală Iaşi. Favorit este actualul şef (deputatul Filip Havârneanu, un apropiat al lui Chichirău), dar acesta ar urma să aibă un contracandidat din „aripa PLUS“: Alex Vartic. Potrivit surselor ZDI, Vartic este finul deputatului Monica Berescu (actual co-preşedinte al filialei din partea PLUS). „Bătălia“ pentru organizaţia municipală (11-14 iunie) este importantă: va crea trendul pentru alegerile de la judeţ.

Pentru 27 iunie, deocamdată, la judeţ se prefigurează doar candidatura lui Ştefan Tănase. „Deocamda­tă, nu am luat o decizie în acest sens, însă iau în calcul o eventuală candidatură la preşedinţia filialei judeţene USRPLUS“, a declarat Tănase.

Actualul şef al filialei, deputatul Chichirău, ne-a precizat ieri că Tănase „este o variantă“. „Eu nu voi candida. E un mandat de 2 ani, aceasta este recomandarea biroului permanent naţional. Va fi un mandat administrativ, axat pe construcţia filialelor, în contextul procesului de fuziune. Eu am să mă concentrez pe partea de lobby, la Bucureşti“, a spus Cosette Chichirău.

Întrebată dacă va candida la Congresul naţional al USRPLUS din toamnă, Chichirău a precizat că are în plan o astfel de intenţie, respectiv o candidatură pentru o funcţie în biroul naţional de conducere.

Cosette Chichirău a mai invocat şi un alt motiv pentru nedepunerea candidaturii: mandatul unui preşedinte de organizaţie este limitat la un anumit număr de ani prin statut, iar continuarea la momentul actual în fruntea filialei ar reduce din şansele deputatului de a conduce organizaţia în viitor. În mediul publlic, sunt bine cunoscute intenţiile acesteia de a candida încă o dată pentru funcţia de primar la Iaşi în 2024, iar deţinerea şefiei filialei la acel moment i-ar putea asigura nominalizarea din partea partidului.

Ce planuri are senatorul Marius Bodea?

Un alt parlamentar al filialei care spune că nu va candida la şefia filialei judeţene este senatorul Marius Bodea. „Am să consult colegii din organizaţie şi, dacă voi avea un suport preliminar, am să-mi depun candidatura pentru biroul judeţean de conducere, dar nu pentru preşedinte“, a declarat Bodea.

În schimb, deputatul Monica Berescu ne-a precizat ieri că o candidatură la şefia organizaţiei judeţene „este o opţiune“, dar a subliniat că nu a luat încă o hotărâre în acest sens. Surse din partid spun că, faţă de alte perioade, „aripa PLUS“ a crescut în partid în ceea ce priveşte numărul de membri şi, implicit, de delegaţi, ceea ce îi poate pune într-o poziţie favorabilă pe candidaţii PLUS în raport cu propunerile care vor veni pe „filiera“ USR.

Creşterea votanţilor din „aripa PLUS“ este şi una dintre principalele cauze pentru care, potrivit surselor „Ziarului de Iaşi“, Cosette Chichirău exclude acum candidatura. La acest lucru se adaugă şi strategia eşuată cu referire la respingerea bugetului propus de primarul Mihai Chirica în Consiliul Local, aspect care a creat nemulţumiri inclusiv în „aripa USR“ a partidului, conform surselor ZDI.

Amânarea „luptei pentru putere“ în interiorul USRPLUS Iaşi pentru anul 2023 vine şi în contextul scrutinelor programate în anul 2024: cine va prelua partidul peste 2 ani va avea ultimul cuvânt de spus în stabilirea candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.