anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Val de solidaritate după ce un român fără adăpost din Nisa şi-a donat economiile sinistraţilor

GALERIE
gioroiu
 • gioroiu
- +

Un român care trăia fără adăpost la Nisa, Ion-Nelu Gioroiu, în vârstă de 52 de ani, supranumit Jojo, a câştigat 150 de euro din vânzarea unei reviste a Asociaţiei Solidarité 06 în favoarea persoanelor fără adăpost, o sumă pe care a donat-o sinistraţilor din Alpes-Maritimes, iar donaţia economiilor sale a provocat un val de solidaritate pentru a-l salva de pe stradă, relatează Paris Match.

”M-a sunat şi mi-a spus că vrea să facă o donaţie în valoare de 150 de euro pentru sinistraţi. Când am venit să-l văd, am încercat să înţeleg. Ştiu că nu are bani, de aceea vinde reviste, dar el a insistat. Mi-a spus că a reuşit să pună de o parte puţini bani şi că vrea să ajute familii care au pierdut totul, pentru că el ştie ce înseamnă să rămâi fără nimic. A scos două pungi cu mărunţiş şi a insistat să le luăm”, scrie asociaţia pe Facebook.

Instalat la intrarea într-o parcare, în centrul Nisei, ţinând uneori uşa vizitatorilor teatrului, bibliotecii sau muzeului vecin, cu o vorbă bună sau zâmbind, Jojo îşi exprima speranţa în acest articol să-şi găsească un loc de muncă, o locuinţă şi să urmeze un curs de franceză.

Dorinţa este pe cale să i se îndeplinească, în urma bruştei notorietăţi pe care a căpătat-o după ce presa locală a scris că a dat tot ceea ce avea sinistraţilor, iar viaţa are să i se schimbe, scrie Paris Match.

I s-a promis un loc de muncă la serviciul de curăţenie al primăriei, iar pentru prima oară ”nu mai doarme afară, după ce o voluntară i-a pus la dispoziţie o locuinţă prin intermediul Asocialiei Café Suspendu”, declara miercuri un voluntar de la ”Secours populaire” (Ajutor popular), care-i aducea de mâncare seara.

”Eu l-am trezit în această dimineaţă (miercuri), la ora 8.00, în apartament. Este fericit, în al nouălea cer. Mi-a spus că e ciudat să aibă cheile în buzunar şi că i-a fost greu să doarmă, după ce ziua de ieri a fost plină de emoţii şi că de 21 de ani nu mai avea un acoperiş deasupra capului”, a adăugat acest voluntar, care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

”Voi continua să-l urmăresc”, a dat el asigurări, preconizând să-l însoţească la Consulatul României din Marsilia pentru a-l ajuta să-şi refacă documetele, care i-au fost furate de către agresori.

Abandonat la naştere în Craiova, în sudul României, protejatul său a supravieţuit multor lovituri ale sorţii - orfelinatului în epoca Ceuşescu, străzii Revoluţiei din 1989, locurilor de muncă fără acte în Italia -, înainte de a veni în Franţa în 2017, unde a lucrat ca grădinar la particulari, după care şi-a instalat salteaua în apropierea Muzeului de Artă Modernă şi Contemporană.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.