Valurile de praf saharian vor fi tot mai dese în zonă. Sfatul medicului: cum ne ținem departe de probleme? Cine trebuie să poarte mască?

sâmbătă, 27 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Valurile de praf saharian vor fi tot mai dese în zonă. Sfatul medicului: cum ne ținem departe de probleme? Cine trebuie să poarte mască?

Riscurile prafului saharian asupra sănătății persoanelor cu afecțiuni respiratorii nu sunt deloc de neglijat. Cum astfel de episoade, ca acela de zilele trecute, au mai fost anterior anul acesta, și în mod sigur vor mai fi, medicii atrag atenția și îi sfătuiesc pe cei în cauză cum să procedeze.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, masa de aer încărcată cu praf saharian a traversat țara noastră, inclusiv regiunea de Nord-Est. Dar un nou val, având în vedere direcția curenților vara, nu este deloc exclusă în viitor. Valul de zilele trecute nu a avut un impact semnificativ asupra calității aerului în județul Iași. Cu toate acestea, astfel de episoade au reprezentat un risc pentru sănătatea celor cu afecțiuni respiratorii.

Ploaia a făcut ca impactul să fie unul mic

Dr. Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, ne oferă amănunte. „În general, când apar aceste probleme, iar aici menționez că apar din cauza schimbărilor climatice la nivel mondial, se formează acei curenți de aer care ridică particulele acestea din deșert. Astfel, sunt purtate de atmosferă. Vorbim despre niște particule care în mod normal nu ar trebui să existe în atmosferă, și care, datorită faptului că au fost însoțite de ploaie, deci au fost amestecate cu apă, impactul lor asupra calității aerului a fost mai mic. Asta nu înseamnă că nu au avut un impact asupra calității aerului, ci a fost mai mic”, a declarat managerul.

Conform Agenției pentru Protecția Mediului Iași cu privire la prezența prafului saharian la nivelul județului Iași, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la Bun la Acceptabil. Astfel, precipitațiile din această perioadă au favorizat depunerea umedă la sol a prafului saharian, astfel încât concentrațiile de particule în suspensie PM10 înregistrate au fost mici, situându-se sub valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății populației în toate cele trei stații unde acestea se măsoară automat, respectiv Podu de Piatră, Decebal-Cantemir și Tomești, cu un indice general de calitate a aerului de la Bun la Acceptabil în toate cele trei stații fixe.

Cine ar trebui să poarte mască?

Dr. Radu Crișan-Dabija ne oferă și alte detalii: „Particulele de praf care au dimensiuni foarte mici pot provoca o exacerbare a afecțiunilor respiratorii care sunt deja existente. Vorbim despre bolnavii cu patologie respiratorie care au deja un diagnostic sau se știu cu o patologie respiratorie. Am avut noroc, pentru că de această dată particulele au fost purtate de ploaie și nu au fost aduse de curenții de aer.

Șansele ca acestea să fie inhalate au fost mai mici, dar, în general, când aceste fenomene apar, sunt într-adevăr niște fenomene meteorologice particulare. Prin urmare, pentru pacienții care au alergii și cei care au deja o patologie respiratorie cronică sunt niște vești proaste. Aceștia ar trebui să se protejeze suplimentar, să poarte mască de protecție pe întreg durata expunerii și să evite cât pot expunerea la atmosferă. De asemenea, e important să avem grijă de protejarea locuinței. Eventual dacă avem un sistem de ventilație să-l folosim pe acela și să deschidem geamurile mai puțin în această perioadă. Evident, locuințele trebuie ventilate. Totodată, să avem grijă ca filtrele aerului condiționat sau sistemul de ventilație să fie în permanență schimbate”, a declarat acesta.

Categorii de risc, potrivit DSP

Conform Direcției de Sănătate Publică Iași, măsurile către populație cu privire la prezența prafului saharian pe teritoriul județului Iași, atunci când acesta este semnalizat și anunțat, se adresează în principal grupelor la risc: femeilor însărcinate, sugarilor, copiilor mici, persoanelor peste 65 de ani și tuturor persoanelor cu boli cronice cardiovasculare, pulmonare sau persoanelor cu imunitate scăzute, boli grave.

Astfel, măsurile vizează evitarea deplasării pe arterele principale de trafic (dacă e neapărat necesar alegeți traseele cele mai scurte și care nu necesită efort suplimentar). De asemenea, evitarea activităților fizice și sportive intense în aer liber și evitarea activităților recreative ale copiilor în spațiile de joacă din exteriorul blocului, grădiniței, școlii. În cazul în care deplasarea a fost necesară și ați semnalat agravarea simptomelor bolii dumneavoastră, DSP recomandă să vă adresați medicului de familie sau oricărei unități medicale de urgență din zona în care vă aflați.

Comentarii