Veteranii ruşi au început să prindă glas împotriva lui Vladimir Putin

miercuri, 05 octombrie 2022, 10:11
2 MIN
 Veteranii ruşi au început să prindă glas împotriva lui Vladimir Putin

Veteranii militari ruşi s-au aliniat pentru a-l ataca pe Vladimir Putin şi războiul său „falimentar” din Ucraina, catalogându-l pe liderul de la Kremlin, fără teamă de represalii, drept „idiot”. După ce Putin a ordonat mobilizarea parţială luna trecută, într-o escaladare dramatică a invaziei ratate, opoziţia anti-Krelin a crescut, sute de mii de oameni fugind din ţară, mii fiind arestaţi pentru proteste împotriva războiului.

Vitali Votanovski, colonel în Forţele Aeriene Ruse, este acum un activist politic vehement, reţinut de mai multe ori pentru că a fotografiat mormintele soldaţilor ruşi morţi.

El a declarat pentru Moscow Times: „Putin a distrus cu propriile sale mâini resursele de mobilizare militară ale ţării şi acum acest idiot s-a băgat singur în război cu întreaga lume. A creat circumstanţe în care nu putem câştiga.”

Nikolai Prokudin, în vârstă de 61 de ani, care a servit în armata sovietică în Afganistan, a declarat că veteranii nu sunt de acord cu ce se întâmplă şi admite că majoritatea oamenilor care mai creditează politica Kremlinului „sunt păcăliţi de propagandă”.

Anul trecut, el a fost coautor al unei petiţii împotriva potenţialului război cu Ucraina, împreună cu fostul ofiţer de informaţii sovietic Serghei Guliaev.

Kremlinul a încercat să reprime disidenţa prin arestarea tuturor celor care îndrăznesc să critice războiul sau pe Putin, dar acest lucru nu i-a descurajat pe militarii cu experienţă de război. 

Căpitanul în retragere Nikolai Smişliaev, 64 de ani, a fost condamnat în luna mai pentru „discreditarea armatei" prin postarea online a unor imagini antirăzboi şi a fost obligat să plătească o amendă.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii