Zece consilieri de probațiune ieșeni au intrat în greva foamei. Le-a dispărut majorarea salarială de 50% aprobată anul trecut

marți, 23 ianuarie 2024, 02:50
5 MIN
 Zece consilieri de probațiune ieșeni au intrat în greva foamei. Le-a dispărut majorarea salarială de 50% aprobată anul trecut

Greva foamei este forma de protest adoptată începând de luni, 22 ianuarie, de o treime dintre consilierii de probațiune din Iași. 

Măsura disperată prin care încearcă să atragă atenția asupra a ceea ce numesc un abuz vine ca urmare a faptului că salariile pe luna decembrie le-ar fi fost diminuate drastic față de lefurile încasate în lunile anterioare. Și asta după ce abia obținuseră de patru luni reparațiile salariale cerute însă din 2017.

Un pas înainte și unu-napoi –hora majorărilor salariale în Probațiune

“Pe scurt, salariile noastre nu s-au majorat din 2017, dintr-o eroare. În iunie, colegii noștri din Timiș au obținut în instanță îndreptarea acestei greșeli. Pentru că îndreptarea greșelii nu se putea face doar acolo, având în vedere că toți consilierii de probațiune din țară am avut parte de aceleași discriminări salariale, din 3 august, potrivit ordinului 2100/c al Ministerului de Justiție, salariile au fost egalizate”, a explicat Cristina Irimia, consilier de probațiune în cadrul Serviciului de Probațiune Iași.

Pe hârtie, conform ordinului ministerial, consilierii de probațiune din Iași ar fi trebuit să încaseze salarii cu peste 50% mai mari decât au încasat până acum. “Un consilier cu grad profesional I și vechime în funcție de 15-20 de ani care avea un salariu nemajorat de ani de zile și care încasa 5.000 de lei net lunar, urma să ia în jur de 7.800 de lei”, a mai explicat Irimia.

La Iași, după majorări, salariile brute ale consilierilor de probațiune se situează între 6.245 de lei, cât au consilierii începători (grad profesional III și vechime de 0 – 5 ani), și 11.106 lei, cât au consilierii cu cel mai înalt grad profesional și cu vechime în funcție de peste 20 de ani. La aceste salarii brute de bază se mai adaugă sporul de 15% din salariul de bază „pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase”, 10% din salariul de bază lunar reprezentând “cuantumul sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică” și 5% din salariul de bază “cuantumul sporului pentru păstrarea confidențialității”. Salariul cel mai mare îl are șeful de serviciu (un salariu brut de bază de 14.701 lei, la care se adaugă sporurile mai sus menționate.

În realitate, salariile încasate au rămas neschimbate până în decembrie, când consilierii de probațiune din toată țara nu au mai suportat și au declanșat o nouă serie de proteste, culminate cu greva foamei.

“Salariul din decembrie l-am încasat nemajorat, dar spre finalul lunii, ca urmare a protestelor, ni s-au acordat în cele din urmă diferențele pentru perioada august – noiembrie”. Acela a fost momentul în care consilierii de probațiune au crezut că au câștigat bătălia pentru drepturile salariale. Începutul de an i-a adus însă, din nou, pe culmile disperării: “La data de 10.01.2024, fără niciun temei legal, ne-au fost plătite salariile diminuate față de salariile achitate deja pentru perioada august – noiembrie 2023”, se arată în documentul prin care consilierii de probațiune din Iași au anunțat că zece din cei 30 de consilieri ai serviciului de probațiune județean au intrat în greva foamei începând cu data de 22 ianuarie 2024.

“Prevederile unui act administrativ (Ordin de Ministru) care au produs efecte juridice și au fost deja transpuse în realitate prin achitarea salariilor majorate pentru lunile august-noiembrie 2023, nu pot fi înlăturate unilateral, fără niciun temei legal, doar prin simpla emitere a unor fluturași de salarii pentru luna decembrie 2023 cu sumele aferente lunii iulie 2023, deci cu sume care nu includ salariile deja recunoscute de OUG 127/2023”, este punctul de vedere al consilierilor ieșeni de probațiune.

700 de consilieri supraveghează 100.000 de persoane

Trebuie precizat că ordinul Ministerului de Justiție care îi repunea pe consilierii de probațiune în drepturi lasă și niște portițe prin care fluturașii de salarii se pot transforma în molii. Astfel, în document se prevede că “plata sumelor rezultate din aplicarea prevederilor art. (1) se va realiza în condițiile legii, după asigurarea fondurilor necesare în bugetul Direcției Naționale de Probațiune” și că „până la identificarea sau asigurare fondurilor necesare, drepturile salariale (…) se achită la nivelul stabilit prin ordinele de salarizare anterioare și tot la acest nivel se vor raporta orice modificări individuale intervenite ulterior emiterii prezentului ordin”.

Fluturașii care i-au amărât pe consilierii de probațiune i-au făcut să privească și mai departe, în “familia” lor profesională și să remarce că “celelalte categorii de personal din sistemul de justiție au primit salariile aferente lunii decembrie 2023 astfel cum au fost stabilite în urma majorărilor acordate prin acte administrative, astfel că suntem discriminați, din nou, doar noi, consilierii de probațiune, care, în mod abuziv, am fost readuși la salarizarea din 2017 (în perioada decembrie 2017 – august 2023 nu am beneficiat de nicio creștere salarială)”. 

“Ei fac grevă pentru că nu au buget pentru tot anul, noi facem greva pentru că nu ni se plătește salariul la zi. Eu nu pot păti facturile la gaz și energie electrică”, a explicat Cristina Irimia, referindu-se la greva grefierilor. În plus, “deranjant este că în luna decembrie doamna ministru al Justiției a iesit în presă și a declarat că se construiesc două penitenciare noi, în conditiile în care numărul deținuților este în scădere, toate celelalte persoane vin în probațiune. Avem peste 100.000 de persoane în probațiune, pe care le supraveghează 700 de consilieri, pe când în penitenciare nu sunt mai mult de 30.000 de mii de deținuți, iar Administrația Penitenciarelor are peste 15.000 de angajați”.

Mai exact, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, la data de 22 ianuarie 2024 erau 23.816 persoane private de libertate, iar potrivit raportului de activitate al ANP pe 2022, numărul de posturi pevăzute la 31 decembrie 2022 era de 16.041 angajați.

“Interesul este acum pentru construcții de penitenciare, nu pentru probațiune, cu toate că noi ducem în spate tot ce înseamnă persoane condamnate”, spun supărați consilierii a căror treabă e să supravegheze și să monitorizeze persoanele condamnate la pedepse neprivative de libertate. Protestele vor continua, atât timp cât sunt discriminați, susțin aceștia, indiferent că e greva foamei – în care sunt implimați cei zece consilieri de la Iași și mai mulți din alte județe ale țării, fie că e protest cu continuarea activității – starea permanentă în care se găsesc de luni bune consilierii de probațiune din România.

 

Comentarii