O măsură birocratică făcea cercetarea mai scumpă cu milioane de euro

Accesul universităţilor la baze de date ştiinţifice internaţionale, mult mai facil

luni, 13 noiembrie 2017, 02:57
2 MIN
 Accesul universităţilor la baze de date ştiinţifice internaţionale, mult mai facil

În urma unei vizite de acum o săptămână a ministrului Cercetării şi Inovării, Lucian Puiu Georgescu, la Iaşi, universităţile din Iaşi au anunţat că s-a deblocat o situaţie mai veche: semnarea contractelor pentru accesul la literatura ştiinţifică internaţională.

Individual, dacă fiecare instituţie de învăţământ superior ar face contracte pentru a avea acces la cele mai importante baze de date cu lucrări ştiinţifice la nivel mondial, costurile ar ajunge la milioane de euro, de aceea s-a fondat ANELIS – Asociaţia Universităţilor, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare din România. Prin aceasta, se asigură accesul la aceste resurse informaţionale printr-o finanţare a statului, din fonduri europene şi din fondurile proprii ale universităţilor.

Spre exemplu, cum contractul s-a semnat pe 60 de luni, Universitatea „Al.I. Cuza“ va plăti, eşalonat, suma de aproximativ 303.000 de euro. Reprezentanţii UAIC anunţă şi că a fost abrogat articolul din contract prin care cheltuielile neeligibile ar fi trebuit să fie suportate de universităţi şi că în cadrul proiectului ANELIS PLUS 2020 accesul la resursele de specialitate se va face pe baza de IP, va fi şi acces mobil la resurse electornice de informare şi documentare abonate, dar şi la arhivele de reviste ştiinţifice şi cărţi electronice achiziţionate.

„ANELIS PLUS activează cu scopul reprezentării intereselor de informare şi documentare a membrilor săi, promovând cunoaşterea şi susţinând implementarea politicilor educaţionale şi de cercetare prin achiziţia de resurse electronice de informare ştiinţifică destinate învăţământului şi cercetării, pentru a răspunde nevoilor crescânde de informare şi documentare ale utilizatorilor din România“, au precizat reprezentanţii UAIC.

Comentarii