Adeverinţele angajatorilor privind vechimea, nerecunoscute de Casa de Pensii

sâmbătă, 22 august 2015, 01:56
2 MIN
 Adeverinţele angajatorilor privind vechimea, nerecunoscute de Casa de Pensii

 Pensionarii care vor să le fie recunoscută grupa de muncă au de aşteptat ani de zile. 

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii reclamă faptul că adeverinţele emise de angajatori nu sunt recu­noscute de Casa Judeţeană de Pensii.

„Angajatorul poartă răs­pun­derea pentru corectitudinea ade­verinţei. Acestea nu sunt re­cunoscute de CJP, iar oamenilor le sunt respinse cererile. Fac contestaţie la Casa Naţională de Pensii, iar de acolo li se răspunde după o lună că, din cauza volumului mare de lucru, li se va răs­punde mai târziu. Peste câteva luni, li se spune că nu au dreptate, aşa că merg în instanţă. La Tribunal un an, la Curtea de Apel, încă un an şi câştigi. Abia după aceea eşti pus în drepturi. Între timp, jumătate dintre oameni ori­cum o mierlesc sau renunţă să mai lupte. Este efectiv o infrac­ţiune împotriva umanităţii“, a declarat Neculai Viţelaru, în timpul şedinţei de vineri a Comisiei de Dialog Social (CDS).

Viţelaru a apreciat la apro­ximativ 600 numărul ieşenilor confruntaţi cu această situaţie. Afir­maţiile lui Viţelaru au fost confirmate de directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Andrei Al­bulescu, acesta precizând că instituţia pe care o conduce este solicitată adeseori să confirme ade­verinţele emise de angajatori. „Oamenii sunt puşi pe drumuri şi trimişi la ITM, să li se confirme. Să confirm, ce? Că adeverinţa dată de angajator e co­rectă?“, a spus Albulescu.

Conform explicaţiilor Alexan­drei Cioclea, manager public în cadrul CJP, situaţia este cauzată de faptul că în numeroase situaţii au fost incluşi în grupele de muncă şi directorii unităţilor sau personalul TESA care nu a lucrat efectiv în condiţii deosebite sau speciale. Faţă de ieşenii care îşi întocmesc dosarele de pensie se aplică astfel prezumţia de vinovăţie. La soli­citarea lui Viţelaru, situaţia va fi discutată în cadrul şedinţei CDS de luna viitoare. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii