Apa trece, ţara rămâne!

luni, 15 aprilie 2013, 06:26
3 MIN
 Apa trece, ţara rămâne!

* Am prins în week-end, urmărind jurnalele de ştiri, imagini cu elemente comune: saci plini cu nisip. Nu, nu fura nimeni aşa ceva dintr-o fostă întreprindere: erau clădiţi unul peste altul, să împiedice năvala apelor prin mai multe localităţi. Până şi Dunărea părea că şi-a ieşit din fire (şi o înţelegem, fiindcă trece prin România!). E o lege a naturii (nu nescrisă, că am scris noi despre ea, în repetate rânduri!): vine primăvara, bine-mi pare, viitura va fi mare!
* La noi, inundaţiile fac parte din istorie şi sunt surori cu românul, se repetă anual, ca onomasticile, şi tot anual nu învaţă nimeni nimic din această repetiţie devenită chiar plicticoasă. Doar unii politicieni s-au prins că nenorocirea unora este şansa altora de a fi aleşi, după ce aduc în dar năpăstuiţilor cizme de cauciuc, gresie şi termopane. Despre ce s-a mai întâmplat în sensul ăsta, prin România, dar n-a apărut la televizor, în cele ce urmează:
* Apa a măturat o parte a comunei Gândaci, dărâmând garduri şi surpând case mai şubrede. La numărătoarea sătenilor s-a descoperit că lipsesc Marcel Tocană, nevasta Terentina şi patul lor conjugal. Pompierii ajunşi în sat n-au descoperit nici o urmă a victimelor, dar marinarii de la bordul unui petrolier sub pavilion panamez, care naviga prin apele Mediteranei, au văzut prin binoclu, la o distanţă de aproape trei mile spre tribord, o plută cu doi naufragiaţi care păreau morţi sau leşinaţi din cauza epuizării. Comandantul a ordonat "Cu toată viteza, înapoi!" şi a fost lansată la apă o barcă de salvare, care s-a îndreptat spre plută. Unul dintre salvatori povesteşte că, în momentul în care au lipit barca de plută, naufragiaţii (un bărbat şi o femeie, înveliţi cu o plapumă din care ieşeau fulgii) s-au trezit şi au strigat "Care-ai intrat în casă, mă? Rex, hoţu’, hoţu’, şo pă el!".
* De câţiva ani, Gică Derbedeu e în proces cu fratele Geo, din cauza amplasării gardului dintre cele două gospodării. El este, acum, foarte mulţumit, deoarece cauza procesului nu mai există, gardul fiind luat de ape, întocmai ca şi casele celor doi, cu tot cu gospodăriile anexă. În locul acestora, viitura a adus sediul unei primării necunoscute şi pe cel al şcolii generale dintr-o comună aflată în amonte, precum şi mai multe raţe, care măcăne fericite. Corespondentul nostru de la faţa locului n-a mai apucat să ne transmită, prin telefon, decât: "Nu ştiu să înot! Ajutooo…!". Cine va găsi celularul său, în aval, este rugat să îl aducă la redacţie. Cine îl va găsi pe corespondent este rugat să nu-l aducă la redacţie.
* În localitatea învecinată, furia apelor a izbucnit încă din ajun, iar forţa miilor de tone a lovit barajul. Betonul a cedat primul, fiind mai deştept decât apa care, mânată de forţe invizibile, a tulburat somnul paşnicilor locuitori. Cu această ocazie, oamenii de ordine au avut o adevărată noapte albă, fiind nevoiţi să-i despartă pe Relu şi Gigi, care s-au bătut, acuzându-se reciproc că au lăsat peste noapte apa deschisă la robinet. Vecinul lor, Cristi, şi-a bătut soacra peste cap cu maşina de tocat carnea, deoarece şi-a găsit papucii de casă uzi leoarcă. Revenim!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii