Aparate pentru detectarea în bagaje a explozivilor şi a drogurilor pe Aeroportul Iaşi

marți, 16 iunie 2015, 01:52
2 MIN
 Aparate pentru detectarea în bagaje a explozivilor şi a drogurilor pe Aeroportul Iaşi

Aeroportul îşi întăreşte dotările împotriva teroriştilor. Regia va organiza o licitaţie pentru achiziţionarea unor echipamente capabile să detecteze urme de explozibili şi de narcotice.

 

O achiziţie similară a fost organizată şi anul trecut. „În cazul de faţă, este vorba de echipamente necesare pentru controlul fluxului bagajelor de cală la terminalul T1 şi pentru procesarea bagajelor aferente zborurilor către Tel Aviv. Cumpărarea echipamentelor este inclusă în planul nostru de achiziţii pe acest an. Ministerul Transporturilor ne impune anumite standarde în ce priveşte securitatea, care trebuie îndeplinite necondiţionat”, a explicat directorul Aeroportului, Marius Bodea.
 
Cele două echipamente trebuie să poată detecta urme de explozibili şi narcotice şi să poată analiza probele în cel mult zece secunde. Furnizorul echipamentelor trebuie să asigure mentenanţa echipamentelor pe durata termenului de garanţie de minim doi ani, urmând să efecuteze şi pregătirea personalului SRI şi a angajaţilor Aeroportului care le vor utiliza. Licitaţia urmează să fie organizată pe 12 iunie, valoarea estimată a contractului ridicându-se la 436.000 lei.
 
Pe lista de investiţii a Aeroportului se află şi un echipament de scanare a bagajelor de mari dimensiuni, care va deveni obligatoriu din 2020. Pentru cumpărarea acestuia, Aeroportul se află în curs de constituire a unor rezerve pe seama taxei de securitate de 5 euro percepută pentru fiecare pasager. „E un aparat asemănător unui tunel de RMN, extrem de complex. Am văzut nişte evaluări care merg până la 1,5-2 milioane de euro. Dacă punem deoparte câte un euro din taxa de securitate, strângem banii. Aeroportul este o afacere scumpă, într-adevăr, dar aduce comunităţii însutit”, a spus Bodea.
 

 

Comentarii