Ca să poată reabilita biserica din Pocreaca, primăria construieşte un cămin de bătrâni

joi, 14 iulie 2016, 01:54
2 MIN
 Ca să poată reabilita biserica din Pocreaca, primăria construieşte un cămin de bătrâni

Monumentele istorice se repară apelând la artificii. Parohia “Duminica tuturor sfinţilor” a înaintat spre aprobare Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice proiectul de reabilitare a bisericii din Pocreaca. După primirea avizului CZMI, proiectul va fi propus spre finanţare cu fonduri europene. Pentru ca proiectul să fie mai convingător, lăcaşul de cult va căpăta şi funcţiuni sociale.

“Biserica are nevoie de reabilitare şi consolidare, dar satul este mic, iar lumea săracă. Fondurile europene sunt singura şansă, pentru că nici primăria nu are bani. În cadrul proiectului, a fost inclusă şi o parte socială, un cămin cu cantină pentru bătrâni. Se obţin mai multe puncte, iar populaţia din Pocreaca este oricum îmbătrânită şi este nevoie de un astfel de centru. Problema noastră e că la proiect este nevoie de o cofinanţare de 100.000 de euro, bani pe care nu-i avem. Vom încerca să apelăm la Consiliul Judeţean, poate dau ei ceva la o rectificare. Şi primăria are un proiect de modernizare a cinci şcoli, unde trebuie să venim cu vreo 400.000 de lei. Veniturile noastre pe un an sunt de 300.000 de lei, iar lefurile, 500.000. Nu suntem nici Leţcani, nici Miroslava”, a declarat primarul comunei Schitu Duca, Mihai Mihalache.

Biserica din Pocreaca a fost construită în perioada 1850-1853, înlocuind o mai veche biserică din lemn, construită în sec. XVII şi ruinată. Noua biserică a fost pictată în 1926, dar, în perioada comunistă, ea a fost văruită. Nu au fost operate însă alte schimbări majore, ea păstrându-şi caracterul de monument istoric. Vechimea bisericii, umiditatea şi cutremurele au dus în timp la ruperi şi dislocări ale pereţilor, consolidarea fiind necesară de urgenţă. Biserica “Duminica tuturor sfinţilor” din Pocreaca a fost inclusă de către Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional pe lista monumentelor istorice aflate în pericol de autodemolare. 

Comentarii