Ce muzee îşi deschid porţile pentru ieşeni în această noapte

sâmbătă, 18 mai 2013, 16:49
3 MIN
 Ce muzee îşi deschid porţile pentru ieşeni în această noapte

„Noaptea Muzeelor“, sărbătorită la nivel european, are loc astăzi.

Porţile a 11 muzee din judeţ vor fi deschise astăzi până la miezul nopţii şi chiar mai târziu. Vizitatorii vor putea admira gratuit exponatele şi vor participa la mai multe evenimente cultural-artistice. Oportunitatea este oferită în cadrul manifestării „Noaptea Muzeelor“, sărbătorită la nivel european.

La Iaşi, aceasta va fi marcată de Muzeele Universităţii „Al.I. Cuza“, Unirii, „Poni-Cernătescu“, „M. Kogălniceanu“, Viei şi Vinului din Hârlău, „V. Pogor“, „M. Sadoveanu“, „M. Codreanu“, „I. Creangă“, „V. Alecsandri“ şi „C. Negruzzi“. De asemenea, vor putea fi vizitate gratuit Palatul „Al.I. Cuza“ de la Ruginoasa, Turnul Golia şi Casa diaconului Creangă, dar şi Palatul Roznovanu, reşedinţa Primăriei Municipiului.

Muzeele din cadrul Complexului „Moldova“ aşteaptă vizitatori între orele 17.00 şi 01.00. De exemplu, în acest interval, la Muzeul Unirii va fi lansat volumul „O istorie a literaturii române în imagini medalistice“ semnat de Andone Cumpătescu, va fi vernisată o expoziţie dedicată donaţiilor şi donatorilor pe care instituţia i-a avut de-a lungul timpului, iar în parcul acestuia va putea fi ascultat un concert susţinut de Fanfara Garnizoanei Iaşi. Tot în parcul Muzeului Unirii vor putea fi vizionate proiecţii ale unor concerte de muzică clasică.

La Muzeul „M. Kogălniceanu“, deschis publicului în intervalul 19.00-01.00, se va desfăşura a doua ediţie a unei manifestări organizate sub forma unui festival boieresc. „Vizitatorii vor face o incursiune în timpurile în care a trăit Mihail Kogălniceanu şi vor lua parte la manifestări interactive care vor include: muzică, artă plastică, expoziţii, dans, proiecţia unui film documentar, recitaluri de poezie, concerte de muzică clasică, workshop-uri şi ateliere pentru cei mici“, a menţionat Coralia Costaş, responsabil relaţii cu presa în cadrul Complexului Muzeal „Moldova“. Programul complet al manifestărilor susţinute în muzeele aflate sub umbrela acestuia poate fi consultat pe site-ul www.muzeul-moldova.ro.

Vizitând Muzeul Literaturii, ieşenii se vor putea bucura de un spectacol de teatru clasic oferit de liceeni, de un regal de teatru de modă medievală sau de un café-concert susţinut de tineri interpreţi din cadrul Şcolii Populare de Arte. În parcul muzeului vor avea loc un bal mascat, un atelier de creaţie plastică susţinut de pictorul Traian Mocanu şi un târg de obiecte decorative lucrate manual. „«Balul mascat în Parcul Lecturii» se doreşte a fi în spiritul cultural-literar, iar participanţii îşi pot alege costumul şi masca care îi reprezintă. Cel mai original costum va fi premiat cu un trofeu şi un pachet consistent de cărţi de la Editura Polirom. Această acţiune doreşte să aducă o notă de originalitate evenimentului «Noaptea Europeană a Muzeelor» şi corespunde noii strategii de revitalizare a imaginii instituţiei“, a subliniat Amelia Gheorghiţă, responsabil relaţii cu presa în cadrul Muzeului Literaturii. Programul complet al evenimentelor cu care instituţia vine în întâmpinarea vizitatorilor este disponibil pe site-ul acesteia.

În Turnul Golia şi în Casa diaconului Creangă din incinta turnului cei interesaţi pot urca între orele 18.00 şi 24,00. „Urcând cele 128 de trepte ale Turnului Clopotniţă, vizitatorii vor admira Sala Clopotelor, precum şi o perspectivă deosebită asupra incintei Mănăstirii Golia şi a Iaşului. La ultimul etaj se află terasa Turnului Golia, impresionantă atât prin dimensiunile sale cât şi din perspectiva oferită de oraş pe timp de noapte. La Casa diaconului Ion Creangă ieşenii vor putea admira veşmântul diaconesc original, în care acesta a slujit la Biserica Golia“, a precizat Carmen Chiorcea, director al Asociaţiei „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi.

Comentarii